Το Τραγούδι του Αχιλλέα

17 3 2
                                    

  

Περίληψη

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Περίληψη

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο instagram

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο instagram

Η ιστορία του πιο γενναίου και χρυσού ήρωα του αρχαίου μυθολογικού κόσμου που δεν είναι άλλος από  τον  Αχιλλέα δοσμένη  από την οπτική  του Πάτροκλου, του φίλου και εραστή του. Πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με πολλούς και διαφορετικούς  μύθους   να ενώνονται με μαεστρία δημιουργώντας ένα  διαφορετικό ιστορικό μυθιστόρημα με εμβάθυνση στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των χαρακτήρων.
Η γραφή της Madeline Miller δίνει έμφαση τόσο στις κρυφές πτυχές του πολεμιστή με τα θεϊκά χαρίσματα που μέσα του έκρυβε έναν τρυφερό και συναισθηματικό άνδρα ο  οποίος δεν δίστασε να υψώσει το ανάστημα του απέναντι στα στερεότυπα της κοινωνίας διατηρώντας σχέση με τον Πάτροκλο που  ζούσε στην σκιά του από τότε που έφθασε εξόριστος στην Φθία, είχε ψυχρές  σχέσεις με την μητέρα του την Θέτις την οποία μίσησα σε αυτό το βιβλίο αλλά λάτρεψα τον καλοκάγαθο βασιλιά  Πηλέα.
Μέσα από τις 600 σελίδες του,εκτυλίσσονται γεγονότα Τρωικού πολέμου. Οι πολέμαρχοι, οι σκηνές μάχης ,η θυσία της Ιφιγένειας, η πραγματικότητα μέσα στο στρατόπεδο όπου προσπαθούσε να επιβιώσει ο μεγαλύτερος στρατός της ιστορίας, η θεϊκή παρέμβαση, οι Τρώες δίνοντας μας να καταλάβουμε ότι υπήρχαν και άλλοι ήρωες που συντέλεσαν στην κατάληψη της όπως ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ο σκληρός Αγαμέμνων, ο Πάτροκλος που πρόσφερε βοήθεια εθελοντική στους τραυματίες , πολέμησε και θανατώθηκε από τον Έκτορα παύοντας έτσι την μήνιν του Αχιλλέα. Περιγράφονται τα γεγονότα ως και την κατάληψη της Τροίας μετά από δέκα χρόνια πολέμου.
Είναι από τα λίγα βιβλία που πραγματεύονται το θέμα της ομοφυλοφιλίας μεταξύ των δύο ανδρών με τρόπο που η ανάγνωση σε αφήνει με ένα τρυφερό χαμόγελο, σου προκαλεί πολλά συναισθήματα αλλά και μια αισιοδοξία ότι εάν πιστέψεις στον εαυτό σου, δεν έχει σημασία το τι λένε οι άλλοι. Μια ιστορία που τονίζει την σημασία της μουσικής, το πόσο γαληνεύει την ψυχή, την σημαντικότητα της στον αρχαίο κόσμο που μέσω αυτής εξιστορούνταν κατορθώματα, σχεδόν βλέπεις τον Αχιλλέα να παίζει την λύρα και να τραγουδά με την βαθιά υπέροχη φωνή του με τον Πάτροκλο να τον κοιτάζει μαγεμένος.  

    Γιατί το αγάπησα :
  Το αγάπησα γιατί λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα και ό,τι έχει να κάνει με μυθολογία . Οι περιγραφές της φύσης ,των παραλιών ,του πολέμου ,των συναισθημάτων είναι άρτιες και υπέροχες μεταφέροντας σε απευθείας σε εκείνο τον κόσμο όπου δύο άντρες προσπαθούσαν να χαράξουν την δική τους πορεία . Ένα στοιχείο που μου άρεσε επίσης είναι ότι δεν αλλοιώνονται τα γεγονότα που μας είναι γνωστά από την Ιλιάδα ίσα ίσα προστίθεται η πινελιά της οπτικής του Πατρόκλου καθώς αυτός είναι ο αφηγητής της ιστορίας ακόμη και μετά τον θάνατο του .

   Έχει κοινωνικές προεκτάσεις καθώς δίνει τροφή για σκέψη . Θέτει πρώτον και κύριο το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας που υπήρχε από την αρχαιότητα ,τα συναισθήματα που μπορεί να αναπτυχθούν ανάμεσα σε άτομα ίδιου φύλου μέσα σε ένα περιβάλλον που τα άτομα αυτά θεωρούνται ή εγωιστές ή ανώμαλοι με φήμες γύρω από αυτούς που γίνεται όλο αυτό ακόμη χειρότερο αν ζεις σε με μια κλειστή κοινωνία πολεμιστών όπως οι Μυρμιδόνες για παράδειγμα ή έχεις μια μητέρα θεά με μάτια και αυτιά παντού (όπως πχ Η Θέτις με τον Αχιλλέα ),το πόσο μεγάλη δύναμη ψυχής πρέπει να έχεις για να το παραδεχτείς δημόσια αυτά όπως ο Αχιλλέας στο βιβλίο κάτι που ειλικρινά θαύμασα ολόψυχα .
  Άλλη μια κοινωνική προέκταση είναι το ζήτημα του πολέμου όπου όλοι ξέρουμε ότι κανένας δεν είναι κερδισμένος ουσιαστικά και ότι απαιτεί μεγάλες θυσίες καθώς δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για αυτόν .  Σε έναν πόλεμο ακόμη και όταν δεν μαχεσαι ,μπορείς να βοηθήσεις όπως πχ στην περίθαλψη τραυματιών επομένως θέτει και την βοήθεια ως αξία ζωής.
Δεν συμφωνώ με τις πράξεις του στρατού που έκαιγαν άλλες πόλεις της Τροίας ,έπαιρναν σκλάβους και στο τέλος έκαψαν συθέμελα την Τροία. Να θυμάστε ότι οι Έλληνες μπήκαν ως εισβολείς ,οι Τρώες υπερασπίστηκαν τη πατρίδα τους .

   Έχει ερωτικές σκηνές που ωστόσο δεν είναι ούτε ακραίες ούτε χυδαίες . Εγώ τις διάβαζα και ειλικρινά δεν αισθάνθηκα καθόλου άβολα . Όπου υπάρχουν συναισθήματα,δεν είναι τίποτε χυδαίο. Επομένως ,δεν έχει κάτι ακατάλληλο ωστόσο αν μπορούσα να βάλω ένα ηλικιακό όριο θα έβαζα από 16 και πάνω.
    

Ήρωες που λάτρεψα στο βιβλίο :
  Πάτροκλος ,Αχιλλέας ,Βρισηίδα

    Ήρωες που μίσησα :
     Θέτις και Νεοπτόλεμος

Αν έχω χρόνο θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα όπως και πολλά άλλα που θα σας δείξω στην συνέχεια !
  Πώς σας φάνηκε ?σας άρεσε η παρουσίαση ?θα θέλατε κάτι περισσότερο? Τα σχόλια σας θα με βοηθήσουν αρκετά !

Τα λέμε στο επόμενο βιβλίο !

Club of Bookfriends Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα