"Den siste isbjørnen er død"

35 0 1
                                    

For en tid tilbake var jorden og havet grenseløst for oppdagelsesferdene. Dets rikdommer var ufattelige. Sjøfolk krysset havene og streifet ved en verden med overflod, mangfold og hemmeligheter de ikke ante. Man nådde fjerne kyster og land, og oppdaget nye verdener. Man fant ukjente arter og tok dem med seg videre. En side av dyrenes historie var blitt snudd på hodet.

Flere og flere dyrearter dør ut fordi vi ikke bryr oss nok om miljøet. Havet dekker omtrent 71% av jordkloden, jorden dekker derfor 29%. Vi må ta ansvar for det vi gjør mot jordkloden.

Hvor mange plastflasker tror du at du har kastet andre steder enn i søppeldunken i løpet av livet ditt? Det har latt seg gjøre å beregne at det tar ca. 450 år før en plastflaske nedbrytes i naturen. Plastposer: 10-20 år, fiskesnører: 600 år, sigarett sneiper: 1-2 år. Og hvor mange tyggegummier har du kastet på bakken? Det tar 20-25 år før tyggegummien din nedbrytes.

Søppel er alt for lett å kaste i naturen, men da forårsaker det at vi aldri blir kvitt det. Mennesker setter spor som ingen kan fjerne. Vi ødelegger planeten sakte, men sikkert. Olje er en av grunnene til at Norge har blitt et i-land, men vi må også tenke på hva oljeplattformene gjør med miljøet og hvor mye skade som blir forårsaket av dette. De viktigste funksjonene for oljeplattformene er produksjon, olje og gass som inkluderer blant annet injeksjon av vann, gass og vannbehandling- noe som både er skadelig og forurensende for planeten vi lever på.

Det er selvfølgelig lettvint å kaste søppelet i naturen. Du trenger definitivt ikke å stresse med resirkulering. Men hva skjer med naturen når du velger å gjøre dette? Jorden blir forurenset og vil til slutt dø.

"Ti prosent av de store fiskene eksisterer fortsatt. Det er fortsatt noen blåhval. Det er fortsatt noen krill i Antarktis. Det er et par østers i Chesapeake Bay. Halvparten av korallrevene er fortsatt i ganske god form, et belte rundt midten av planeten. Det er fortsatt tid, men ikke mye, for å snu ting rundt."- Sylvia Earle

Ingen dyr vil reise seg for sin overlevelse. De truede artenes skrik kan ikke høres. Må vi forberede oss på å leve i en kunstig verden der representanter for hver art vil bli bevart i dyreparker og i enorme akvarier? I det universet vi kjenner er jorden det eneste stedet der liv eksisterer. Det finnes ingen reserveplanet. Jorden tilhører ikke oss, vi må dele den. Og deri ligger vårt håp. Artenes mangfold er en forutsetning for vår egen eksistens. Ennå er alt mulig, men vi har dårlig tid. Hvis dyrene og plantene forsvinner, forsvinner vi også

"Den siste isbjørnen er død"Where stories live. Discover now