PART 1

1.2K 71 20
                                    

,,Dnes máme stretnutie v klube, mami!" zakričala som. ,,Idem aby som to nezmeškala!" zakývala som mame a vzala si bundu a šiltovku. Šiltovku s rovným šiltov- bejsku, som si prehodila naopak pre istý swag a možno aj preto, lebo neznášam vlasy v očiach. Nezabudla som na skateboard, ktorý bol opretý o starý múrik pred domom. ,,Ahoj Tomas!" zvolala som na môjho starého-dobrého priateľa, ktorého som zahľadela potuľovať sa samého po ulici. Poznáme sa už od škôlky a zažili sme už kopec srandy, máme toho veľa spoločného až na jedno- neznáša skateboardy. ,,Sabi," usmial sa. ,,som rád, že ťa vidím. Ideme na kofolu, tak ako nám bývalo každú sobotu zvykom?" spýtal sa. ,,Rada by som šla, lenžééé..." ,,Nič nehovor. Ideš opäť skateovať, ak sa nemýlim. Veď vidím, že niečo držíš." obzrel sa za mňa. ,,Áno idem. Ale sľubujem ti, že zajtra na tú kofču môžme skutočne zájsť." sľúbila som. Potom som hodila skate na zem, položila naň nohu a zakývala Tomasovi.

,,Micky, ako sa máš? Dnes si to konečne neprehnala s hippies naramkami." zasmiala som sa a s Micky sme si dali pozdrav- pacu, výskok a dotyk bokami, smiech a buchnát do pleca. ,,Fajn a čo ty?" otázku mi opätovala. Micky som kývla na znak toho, že sa mám skvele a pri vchode klubu ma už čakal Bastián. ,,Zdravím ťa, Basto." kričala som z diaľky. Basto je vodca klubu. Tento klub, ktorý má názov Klub noha na skate s heslom, ktoré vie iba člen klubu, vytvoril ešte Bastiánov bratranec Eduard pred vyše jedenástimi rokmi. Chcel zaviesť do mesta nový trend a bojoval za práva skaterov, čiže si vydobyl skaterskú dráhu na konci mesta a túto starú bledú budovu na naše stretnutia. ,,Ahoj Sabi." zakýval mi. Kým som sa pomaličky priblížila k nemu, stihol mi ukázať nový skateboard. ,,Pozri!" ukázal naň. ,,Dostal som na narodeniny od deda. Som neskutočne vďačný." popýšil sa. Ukázal na lebkový dizajn, pohladil šedé kolieska a končekmi prstov sa dotkol aj dosky. ,,Je krásny." povedala som a taktiež som pohladila spodnú časť dosky. ,,Dizajn je totálne coolový. A rýchlosť bude taktiež výkonná." skonštatovala som. ,,Ak chceš budeš si ho môcť vyskúšať." pohol sa z miesta. Pred budovou sa už zoskupovali davy skaterov. ,,Ahojte, som rád, že vás opäť prišlo hojne." zatlieskal a všetci stíchli. Jeho žiarivé oči prinútili davy skaterov pozerať sa iba na ne. ,,Dnes sa ako inak bude trénovať na skaterskej dráhe, potom pôjdeme do klubovne a pozrieme si film Skateri v previnení. " povedal a skateri zatlieskali, každy obdivoval jeho hojnú zásobu skaterských filmov. ,,Pred tým," opäť zatlieskal na znak ticha, pretože sme sa opäť rozprávali a niektorí sa zdvihli a šli smerom k dráhe. ,,ešte by som vás chcel zavolať do klubovne! Neodchádzajte prosím!" zakýval na Joeho, Miru, Dana, Melissu a Patta, ktorí už smerovali k skaterskej dráhe. Ľudia smerujúci k dráhe zastali, obrátili sa a pokračovali v chôdzi- tento krát ku klubovni. ,,Tak prosím, dúfam, že sa sem všetci natrepeme." zasmial sa ale potom opäť nahodil vážnu tvár. Vošli sme do zapáchajúcej predsiene, v ktorej sme si všetci dôkladne poukladali skateboardy a niektoré baby aj kabelky. ,,Dono! To sú dievčenské záchody!" zakričal niekto. Niektorý skateri pohli kútikom úst, niektorý zas štuchli do Dona a neskrývali smiech. ,,Okey, okey. Som tu nový." povedal napokon Dono a smeroval k iným bielym dverám. ,,Tieto sú chlapčenské?" opýtal sa a ukázal prstom na dvere. Nik mu neodpovedal a on vedel, že môže vojsť. ,,Micky? Čo to Basto zas vymýšľa? Prečo sa nemôžeme ísť rovno skatovať?" opýtala som sa Micky, ktorá skládala vedľa mňa starý skateboard a niečo mrmlala. ,,Zas si moje miesto obsadil tento starý skateboard." povedala so zvraštenou tvárou. Na jej kyslom výraze nebolo nič iné cítiť, ako "skutočné nadšenie" z prekladania skateboardov. Na moju otázku mi však neodpovedala. Obrátila som sa preto k Pussgy. ,,Puss, prečo nás Basto takto naťahuje?" chytila som ju za plece, aby sa aj ona otočila ku mne.
,,Neviem, asi má nejakú novinku, ktorú nám všetkým chce oznámiť. Možno sa ide ženiť." zasmiala sa. Pri predstave, žeby sa Basto navliekol do sviatočného odevu mi prišla aj mne komická, preto som pohla kútikmi úst. Zo smiechu nás vytrhol až Bastov hlasný hlas. ,,Podte sem!" povedal a otvoril dvere do izby, kde sme mávali schôdzky. V izbe bol ako inak veľký neporiadok. Rozsypane lupienky a papieriky od lebkavých cukríkov sa v klubovni vypýnali svojím hojným počtom. Počula smo aj šomrajúce dievčatá a niektorých poriadných chlapcov ako nadávajú na Bastovu a Bastových kamarátov neporiadnosť. ,,Dúfam, že toto nebude upratovať." povedala Celza. ,,Lebo ak áno," otočila sa k Bastovi, ktorý sa opieral o rúrky radiatóru a čakal kým všetci vojdu do klubovne. Stál dosť ďaleko aby počul náš rozhovor. ,,tak kaput!" naznačila rukou podrezanie krku. Celzia Demeterová je veľmi krvilačný a hororový typ.

,,Ukľudnite sa prosím!" zakričal Bastián. Stal vedľa radiatorovych rúriek a cmúľaľ jeden z cukríkov, ktoré našiel na zemi zabalené v neonovom obale. Nezabudol zapískať aby sa všetci ukľudnili. ,,Hej! Serg, Mima, Pool a Raduss. Nechcem vás z tadiaľ vyhodiť, preto sa nedotýkajte výkladu na poličke! Pre môjho bratranca je to cenná záležitosť." povedal a zvýšil tón hlasu pre staré medaile a trofeje. Niektoré boli dokonca aj pozlátené, na iných zas boli podpisy slávnych osôb alebo v zlate vyrezávané skateboardy. ,,Mám pre vás nejaké tie nové správy a jednu prezentáciu. Prezentácia na koniec." zašomral. Mal dojem, že nikto ho nepočúva, pretože každý upieral zrak na biele plátno zavesené na stene. ,,Okey, okey. Prezentácia na začiatok." priblížil sa k notebooku oproti plátnu. ,,Táto prezentácia obsahuje nové triky, videá a samozrejme bezpečtnostné pravidlá." ,,Pripomenul bezpečtnostné pravidlá?" pošuškala mi Celzia. ,,Zas desať minútová prednáška o tom ako správne držať telo na skateboarde, bezpečtnostné pomôcky a trápne fotky skateristov v prilbách a chráničoch. Sme kaput." povedala. 

Prezentácia skončila a Bastián pokračoval v prejave. ,,Prvý oznam: do klubu sme prijali nového člena. Volá sa Adre Pietro, má štrnásť a ak si dobre pamätám, prihlásil sa tu preto, lebo sa chce naučiť nové triky. Prešiel skúškou na jedičku a čo ešte o sebe prezradil je že skatuje od detstva, skatuje pravidelne každý deň aj štyri hodiny denne." povedal a každá hlava sa obrátila k Adremu.
Zo zadu sa ozývali poznámky na jeho osobu. Dozvedela som sa, že pochádza zo Škótska a že sa tu museli presťahovať kvôli umierajúcej starkej, o ktorú sa jeho matka chcela postarať do kým nevysloví posledné slová.

,,Druhý oznam: skaterská klubovňa bola vynovená. Na poschodí sme pre vás postavili bufetové občerstvenie." povedal Basto. ,,Do klubovne taktiež pribudol nový nábytok. Svetlé stoly, stoličky a police na skateboardy." ,,Super. Konečne mesto prispelo aj na nás." povedala Micky. ,,Perfektne!" povedal ktosi vzadu.

,,Tretí oznam: od 16.5 do 25.5 bude klub zatvorený, taktiež aj skaterská dráha." ,,Okay, okay. Poďme už skatovať." zakričal drzo Serg. Na jeho hlase bolo cítiť nedočkavosť. ,,Skatovať pôjdeme ale mám pre vás ešte jeden oznam." zamrmlal Basto.

Oznámil nám, že nové triky nám úkáže sám Bastián a odborník Pevloss Mietor. Do klubovni vstúpil muž v čiernom obtiahnutom tričku a v riflových kraťasoch po kolená. Na hlave mal šiltovku s potlačou kerky, ktorý mal aj na hrudi a rukách. Na ľavom lýtku mal vytetovanú čiernu vranu. ,,Čawte decká!" pozdravil sa. ,,Ja vás dnes budem učiť triky na skateboarde. Čakal som vonku, ale dlho ste nevychádzali, nechápem čo tu ešte trčíte?" opýtal sa a rukou mávol na znak toho aby sme vyšli z budovy. Jeho hlas a postavenie mi bolo sympatické.

SkaterkaWhere stories live. Discover now