5

442 47 3
                                    

Nisam mogla da se vidim sa Sethom, jer sam otišla čim je zaspao, a potom sam se vratila u Boston. Znam da je ostao kod kuće neko vrijeme, ali ja nisam mogla. Svašta mi je rekao. Rekao je koliko mu je teško, pričao je o Scottu i kao da me jedini razumije. Ali bio je dovoljno pijan, a ja dovoljno trijezna da znam da treba da odem i ne pokrećem tu temu.

Mrzim pričati o stvarima koje su se desile, desile su se i to je to. Ali izgleda da je socijalno podrazumijevajuće da se priča o svemu.

Čim su predavanja ponovo počela, Margo se vratila, a ja sam se vratila knjizi. Lana je, začudo, i dalje s onim tipom, muzičarem. I dok sam hodala sa jednog predavanja u sobu da se nađem sa Margo, pa da se spremim za vježbe, Shawn me zaustavio. U odijelu je, opuštene kravate i nosi neke papire.

“Hej, malena”, pozdravlja me. “Jesi to bila kod profesora Gregora?”

“Da”, kažem i oboje se nasmijemo jer je profesor Gregor mnogo glasan i strog. Kod njega imam najgore ocjene. “Šta radiš ti?”

“Moram pripremiti vježbe za studente. Ti ideš kod Wallerove da miksaš vodu, ali ja moram zadatke da razrađujem”, uzdahuje.

“Nije to samo voda”, prevrćem očima. Nema on pojma o hemiji.

“Da, daaa”, smije se. “Nego, htio sam da ti kažem da, ako želiš, naravno, mogu da ti pomognem sa onim putem u Englesku.”

Zbunjeno sam se namrštila i malo nakrivila glavu. I gdje je Margo? Kasni. “Kakvim putem?”

“Oh”, iznenađeno trepće. “Mislio sam da znaš. Mislim, nekako mi se čini kao baš nešto za tebe. Imamo ponudu za pet studenata da dio ovog semestra budu tamo. Da, mnogo posla i mnogo učenja, ali…” zastaje da bi mi se osmijehnuo. “Kako sam vidio po tvojim ocjenama i čuo od profesora, tebi to ne bi trebao biti problem.”

“Ide se gdje?”

“Na Cambridge”, kaže i sad sam ja iznenađena. “Čekaj, mislim da imam brošure negdje tu…” pretura po torbi i kad nađe neke papire, pruža mi ih. “Pogledaj, ako ti se svidi, dođi kod mene i pomoću ti sa prijavnicama”, široko se osmijehnuo i podsjetio me na starog, neozbiljnog Shawna.

“Okej, hoću”, klimam glavom. “Trebala bih da-” pokazujem u pravcu velikog kipa gdje sam trebala da se nađem sa Margo, ali Shawn me prekida.

“Kako je Seth?” I izgleda zabrinuto. “Znam da je imao neku vrstu… ne znam šta je to bilo, bio sam sa curom i odjebao ga, ali mama kaže da se nešto ubedačio i sad neće da priča sa mnom.”

“Neće da priča s tobom?”

“Da, kaže da… pa, nemam šta izgubiti - kaže da ti je rekao neke stvari koje nije htio i krivi mene što se nisam javio kad je zvao i što si se ti naljutila na njega.”

“Ja naljutila na njega?” Tupo ga gledam. “Nisam se naljutila na Setha.” Zapravo mislim da je u zakonu prirode da se ne mogu naljutiti na njega.

“E, super. Nazovi ga i reci mu da se javi i prestane biti jebeni drkadžija… gospođice Young”, pročistio je grlo i ja sam popratila njegov pogled koji me odveo do Margo Young kako mi prilazi. “Ovaj, da, ćao.” Zbrzao je i brzim korakom otišao.

“Šta je to bilo?” Margo tiho pita.

“Dao mi je brošure, nešto za Cambridge…”

“Kakvo dupe ima”, ona i dalje sanjivo gleda za njim. Pokušala sam da vidim šta i ona vidi, ali Shawn mi ni na kakav način nije bio sanjiv. Ne mogu da ga gledam na taj način. “Ti nemaš časove kod njega”, osuđujuće me gleda, kao da sam joj pregazila mačku.

In Need of YouWhere stories live. Discover now