Tamme Ratten

By Lindebloem

426 0 0

Hier staat alles wat je moet weten over je rat. En als je er een wil kopen, kun je dat ook hierin ook lezen... More

De geschiedenis van de tamme rat
Rittens kopen
De inrichting van de kooi
De voeding
Voortplanting
Het gedrag

De ziektes

92 0 0
By Lindebloem

Een rat die te lange nagels heeft is niet ziek, maar het is wel vervelend als de rat op je arm loopt. Om te voorkomen dat je rat te lange nagels heeft, kan je een steen in de kooi leggen waar de nagels van de rat een beetje aan slijten. Als de nagels echt te lang zijn, kan je ook een nagelknipper gebruiken, maar dat is vaak niet nodig. Als je het toch doet, moet je wel uitkijken dat je niet te ver knipt, want dat kan veel pijn doen.

Normaal slijten tanden van ratten als ze aan iets knagen en de groei van de tanden wordt ook een beetje tegengehouden omdat de tanden in een tegenovergestelde richting groeien. Maar het komt ook nog wel eens voor dat een tand in de verkeerde richting staat, en zo de tanden doorgroeien zodat ze te lang zijn. Dit wordt ook wel olifantstand genoemd. Olifantstand is erg vervelend voor een rat, en als de tanden te lang worden, kan de rat niet meer eten en zal hij verhongeren. Als je rat olifantstand heeft, moet je de tanden laten knippen bij de dierenarts.

Mijt is ook heel vervelend voor een rat, ook al is het geen ziekte. Een rat met mijt heeft korstjes, vreemde bultjes op de oren en staart en krabt veel. Als je denkt dat je rat mijt heeft, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Die verteld je dan of je rat echt mijt heeft, en als dat zo is, kan hij het behandelen. Mijt kan worden behandeld met meerdere injecties of met antiluchtpijpmijt. En dat kan jouw rat allebei bij de dierenarts krijgen. Antiluchtpijpmijt is eigenlijk bedoeld voor vogels, maar het werkt ook goed voor ratten. Bij ratjes die lichter zijn dan 200 gram /, is 1 druppeltje nodig in de nek, en ratten die zwaarder dan 200 gram zijn, moet je 2 druppeltjes in de nek geven. Na 2 weken moet je dit herhalen. Mijt is besmettelijk dus moet je iedere rat zulke druppeltjes geven en de kooi moet schoongehouden worden. En als je hooi als bodembedekking hebt, moet je een andere en betere bodembedekking zoeken. In hooi zit namelijk vaak mijt.  

Bij vlooien en luizen krabben en bijten ratten zichzelf, ratten ratten hebben ook daarvan veel last. Vlooien en luizen kan je weghalen met Exil of Defencare poeder, dat je bij een dierenwinkel of dierenarts kan krijgen. De poeder moet op de rug gestrooid worden en dan tegen de haarrichting ingewreven worden, maar het mag niet in de ogen komen. Als een rat luizen heeft, moeten alle ratten behandeld worden en de kooi moet schoongemaakt worden. Luizen zijn namelijk besmettelijk.

De pest werd niet overgebracht door de ratten, maar door hun vlooien.

Als een ratje wondjes heeft, moeten de wondjes en de kooi goed schoongehouden worden en de bodembedekking moet vervangen worden door papier. Als je dat doet, zullen de wondjes snel genezen, maar als er toch vuil in komt, kan het zijn dat het ratje een abces krijgt. Een abces is een ontsteking die onder de huid is, maar de huid erboven is dichtgegroeid. Daar hebben ratten veel last van. In de onderhuidse ontsteking ontstaat pus, en dat wordt er steeds meer. Uiteindelijk is het abces rijp en springt het open. Een abces kan je zien aan d plek van het wondje. Als de plek een soort bultje wordt of als het dat al is, moet je naar de dierenarts gaan. De dierenarts zal het abces doorprikken als het rijp is, en hij zal het pus eruit knijpen. Thuis moet jen de wond goed schoonhouden en het pus eruit knijpen totdat het abces helemaal genezen is. Als het abces wat dieper is, moet het weggehaald worden met een operatie.
Soms ontstaan er abcessen op het hoofd van een rat. De schedel van de rat is heel zacht en het kan daarom best gevaarlijk zijn als er dar een abces ontstaat. Het is heel moeilijk om het abces te stoppen en de rat voelt zich beroerd en heeft heel veel pijn. De rat gaat vaak minder eten en soms eet hij helemaal niet. Daarom valt de rat veel af. Door de erge pijn zet de rat zijn vacht op en knarst met zijn tanden. Er zijn daarom ook veel ratten gestorven va een abces bij de schedel. Gelukkig is er een behandeling voor die ook vaak wel werkt. De dierenarts lepelt dan al het pus uit het abces en spoelt de wond da met waterstofperoxide.

Een tumor komt helaas veel voor bij ratten. Tumoren voelen aan als een bultje onder de huid, en kunnen alleen weggehaald worden met een operatie. Helaas kan de tumor na een operatie weer terugkomen.

Bij een virus kan een rat soms een opgezette klier krijgen, maar het kan soms verward worden met een tumor. Dierenartsen met niet veel ervaring kunnen ratten met een opgezette klier inslapen zonder dat dat nodig is.

Ratten met een blind oog schrikken snel omdat ze niet alles goed kunnen zien. Ze begrijpen dingen soms niet goed of bijten soms uit angst. Ratten kunnen met oogafwijkingen geboren zijn, of het is ontstaan door een krasje op het oog dat ontstoken is. Als er een ontstoken krasje is, kan je beter naar de dierenarts gaan. Soms kun je het oplossen met antibiotica en oogzalf, maar als de ontsteking heel erg is moet het oog weggehaald worden.

Een rat met een baarmoederontsteking moet meteen naar de dierenarts, want een baarmoederontsteking is heel ernstig. Je kan de ontsteking zien aan al het bloed dat door de vagina naar buiten komt. In het bloed zitten bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Als je een rat met een baarmoederontsteking hebt, moet je die apart zetten en naar de dierenarts gaan. De meeste dierenartsen behandelen de ontsteking met antibioticazuur, maar daarvan gaat de ontsteking nooit echt helemaal weg. Je kan je rat beter laten opereren en de baarmoeder weg laten halen, want dan voorkom je dat de baarmoederontsteking terugkomt. 

Continue Reading

You'll Also Like

191K 20.3K 56
"කේතු දන්නවද මම කේතුට කොච්චරක් ආදරෙයි කියල ?" "හැමතිස්සෙම වචනෙන් නොකිව්වත් සර්ගෙ ඇස් මගේ ඇස් එක්ක පැටලෙනකොට ඒ දිලිසෙන ඇස්වලින් මට පේනවා සර් මට කොච්...
57.1K 1.2K 26
.. a story, of a girl who has a condition that could change her life for the greater good. Loni has a medical condition that stopped her from develop...
71.6K 180 16
These are stories of people giving birth -multiple stories-
16.6K 2.5K 19
ආදරේ කියන්නෙ හුත්තක්. එච්චරයි __සිතුම් ආකාෂ් ෆ්‍රනෑන්ඩෝ