Οι πηγές φιλελληνισμού

By likbeast

351 0 0

More

Οι πηγές φιλελληνισμού

351 0 0
By likbeast

Οι πηγές τ φιλελληνισμού υπήρξαν διάφορες: πρώτα ο Θαυμασμός για την κλασική Ελλάδα, που υπήρξε δημιουργός ενός μεγάλου πολιτισμού και γαλούχησε τον ευρωπαϊκό κόσμο από την Αναγέννηση ως το Διαφωτισμό, έπειτα ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821 Επίσης ο αποτροπιασμός για τις τουρκικές ωμότητες κυρίως σε βάρος άμαχων στην Κων/πολη το 1821, στη Χίο το 1822 κλπ. Τέλος ο φιλελευθερισμός που ως ιδεολογία πολεμούσε την Ιερή Συμμαχία και τις μεθόδους της και ευνοούσε κάθε αγώνα για λευτεριά. Στην τελευταία αυτή περίπτω¬ση ο φιλελληνισμός σήμαινε ταυτόχρονα πράξη θε¬τική υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων και πράξη άρνησης και φυγής από τις χώρες όπου οι λαοί κα¬ταπιέζονταν από αντιδραστικά καθεστώτα.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα περιστατικά τυχοδιω¬κτισμού, όπως συμβαίνει σε όλα τα μαζικά κινήμα¬τα• υπήρξαν «φιλέλληνες» που ήρθαν εδώ με την προσδοκία να κερδίσουν δόξα βαθμούς χρήματα* υπήρξαν και άλλοι που ήρθαν εδώ -κυρίως ύστερα από το 1823-24- ως πράκτορες ξένων συμφερόν¬των: οικονομικών ή πολιτικών. Όμως ο φιλελληνισμός ως κίνημα πρόσφερε υπηρεσία θετική στους Έλληνες άμεσα και έμμεσα.

Βέβαια από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε -και ίσως δεν ήταν δυνατό να υπάρξει- οργανωμένη υποδοχή και αξιοποίηση των φιλελλήνων που έφτα¬ναν διαδοχικά και ζητούσαν να ενταχθούν στις τά¬ξεις των επαναστατών και να προσφέρουν υπηρε¬σίες. Οι σπουδασμένοι όμως στη δυτική Ευρώπη πολιτικοί ή στρατιωτικοί* αρχηγοί, π.χ. ο Υψηλάντης ή ο Μαυροκορδάτος, έκαναν ό,τι επέτρεπαν οι περι¬στάσεις για την αξιοποίηση των φιλελλήνων."

Μερικοί απ' αυτούς είχαν ειδικές στρατιωτικές γνώσεις και πρόσφεραν κάποιες υπηρεσίες για τη" συγκρότηση μονάδων τακτικού στρατού, άλλοι απο¬τέλεσαν ειδικό σώμα φιλελλήνων (π.χ. εκείνοι που ακολούθησαν την εκστρατεία στο Πέτα το 1822). Άλλοι είχαν ειδικές γνώσεις σε θέματα πολιτειακά (όπως ο Ιταλός Γκαλίνα που βοήθησε στη διαμόρ¬φωση του Συντάγματος της Επιδαύρου), ή τυπογρα-φικά και οργάνωσαν τυπογραφικές - δημοσιογραφι¬κές εγκαταστάσεις για τον Τύπο της εποχής.

Μερικοί μπόρεσαν εύκολα να προσαρμοστούν στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που βρήκαν στην επαναστατημένη χώρα* άλλοι δυσκολεύτηκαν, απο¬γοητεύτηκαν κι έφυγαν πίσω στις πατρίδες τους ό¬που μετέφεραν δυσμενείς εντυπώσεις ή και έγρα¬φαν με καθόλου φιλική διάθεση για τα ελληνικά πράγματα.

Και από την πλευρά των Ελλήνων οι κρίσεις που διατυπώθηκαν τότε για τους φιλέλληνες ποικίλουν. Κυμαίνονται απο τον πιο ανεπιφύλακτο ενθουσια¬σμό έως την πλήρη αποδοκιμασία Μπορεί γενικά να γραφεί ότι οι πιο πολλοί φιλέλληνες κινή¬θηκαν από γνήσια αισθήματα συμπάθειας και φιλε¬λευθερισμού.

Η συμβολή του φιλελληνισμού συνοψίζεται σε δυο κυρίως σημεία: στην οικονομική ενίσχυση του Αγώνα και στην κινητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που κατέληγε να είναι ενίσχυση διπλωματική.

Continue Reading

You'll Also Like

26.8K 565 35
Σε μια παρεα θα ερωτευτούν άτομα μεταξύ τους. Τι θα γίνει τότε; Θα υπάρχουν 'εμπόδια' στις σχέσεις; Είτε φιλικές είτε ερωτικές. ❗❗❗:Υβριστικό περιεχ...
129K 4.3K 53
Η Ιωάννα είναι 18 χρόνων . Δουλέυει ως babysitter και είναι χαρούμενη για όσα καταφέρνει μέχρι στιγμής . Τι θα γίνει όμως όταν θα χρειαστεί να κάνει...
3.4K 107 42
Εκει που καθαρίζω το τοπ μου ακουω την πορτα αλλα δεν εδωσα πολυ σημασια γτ επρεπε να καθαριστεί η μπλουζα μου. Αλεξ: Μμχχ Κοιτα τον καθρέφτη να δω π...
92.6K 1.8K 43
Έδωσα πανελλήνιες και επιβίωσα. #νοτ Αυτή είναι η εμπειρία μου .