Psikolojik Hastalıklar

By emine_trkr

108K 3.3K 2K

Psikolojik Hastalıkları bulunmaktadır. Kurgu olmayan da ilk #41 içine girdi More

ANKSİYETE BOZUKLUĞU
MELANKOLİ
AMİGDALA( Duygu Repertuarı)
CİNNET
Paranoid Kişilik Bozukluğu
şizofren testi
PARANOYAK
Hezeyan
MANKEN HASTALIĞI( ANOREKSİYA)
Paranoid Şizofreni
Manik depresif
Dissosiyatif bozukluklar
KONFABULASYON
Bir Hastalık Olarak Aşk: Karşılıksız Aşk Sendromu
DİSTİMİK BOZUKLUK
İkiz delilik (paylaşılmış psikoz)
Alice Harikalar Diyarında Sendromu
Klostrofobi
Sosyopat
Narkolepsi
İnsomnia
Kalp Gerçekten Kırılır Mı? İşte Araştırma
Trumanın sendromu
Nomofobi
Niktofobi
Lucid Dreamin
Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık)
Fregoli Sendromu (Binbir Surat Sendromu)
Erotomani
Oblomov (Tembellik) Hastalığı
Stres
SOSYAL FOBİ
Wendigo Psikoz
Alien El Sendromu
Kluver-Bucy sendromu
Cotard Yanılgısı
Sinestezi
Stockholm Sendromu
Narsistik kişilik bozukluğu
psikolojik hastalıklar
psikolojik filmler
ŞİZOFREN
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Dismorfofobi
Somataform bozukluklar
Bipolar (İki uçlu Duygudurum) Bozukluğu
Tokofobi nedir?
SENDROMLAR
Obsesif Kompülsif Bozukluk
Çocukluk Depresyonu
Sadizm ve Mazoşizm Nedir?
BEBEKLERDE DEPRESYONA GİRER!
DELÜZYONEL BOZUKLUK
Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu (PAK) Nedir?
Munchausen Sendromu
Obsessif-Kompulsif Bozukluk Testi
Panik Bozukluk Test
Sosyal Fobi Testi
Unipolar Depresyon
Aleksitimi
Maladaptive daydreaming

Sinir Krizi

2.7K 40 5
By emine_trkr

Sinir krizi:

Kişinin aşırı derecede sinirlenmesi ve gözü hiçbir şeyi görmeyecek kadar kendini kaybetmesi sonucunda oluşan durumudur. Sinir krizinin en temel nedeni kişinin aşırı derecede strese bağlı kalmasıdır. Sinir genellikle zararlı sonuçlara neden olan bir durumdur. Sinirlenen kişi o esnada hem kendisine hem de çevresine hiç istemediği zararlar verebilmektedir. Kişinin sinir krizi geçirmesi sırasında aslında kriz geçiren sinirler değil, adrenal bezler olmaktadır. Sinir krizinin en temel nedeni olan stres günlük hayatta yaşanan birçok olaydan dolayı kaynaklanabilmektedir. Beslenme, uykusuzluk, kadınlarda adet dönemi, boşanmalar, maddi durumlar, kişinin canını sıkabilecek ya da heyecanlanmasına neden olabilecek birçok olay strese neden olabilmektedir. Sinir krizi üç aşamada meydana gelmektedir. Bu aşamalardan ilki alarm, ikincisi karşı koyma ve son aşama ise patlama aşamasıdır. Sinir krizini düzenleyen adrenal bezler, kişinin böbreği üzerinde yer alan bir kısımdır. Stresin seviyesinin artması ile birlikte adrenal bezler de sinir krizi denilen duruma neden olmaktadır. Sinir krizi anında patlama aşaması gerçekleşmekte ve vücut kendi iç dengesini sağlayamayacak duruma gelmektedir.

Sinir Krizi Nedenleri

Sinir krizi hem psikolojik hem de fizyolojik nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Sinir krizi bazen rahatsızlıklardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Örneğin; depresyon birçok kişide aşırı strese neden olmakta ve kişi depresyon ile birlikte sinir krizi geçirebilmektedir. Sinir krizinin genel nedenleri şunlardır;StresYorgunlukHalsizlikUyku düzensizliğiİştahsızlıkMaddi sorunlar ve manevi sorunlardan kaynaklanan endişe ve kaygılarKişi yoğun bir şekilde strese maruz kaldığında sadece kafasındaki sorunu düşünmekte bu da kişiyi sinir krizine götürmektedir. Çünkü beyin stresi yüksek derecede kaldıramamaktadır. Ayrıca aşırı stres sonucunda adrenal bezlerin fazla çalışması sinir krizinin en önemli nedenidir. Sinir krizinin hem nedeni hem de sonucu aslında kişinin psikolojik ve fizyolojik sinir krizigeçirdiğini ayırt etmemize yarar. Depresyondan kaynaklı bir stres olabileceği gibi, kanser hastalığı gibi ciddi bir rahatsızlığın sonucunda da oluşabilmektedir.

Sinir Krizi Belirtileri

Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kan basıncında ani yükselmelerin görülmesi, istek ve ilginin azalması, kanser, adet düzensizlikleri, astım, ülser, kalp hastalıkları ve en önemlisi de depresyon sinir krizi belirtileri arasında sıkça görülmektedir. Sinir krizi geçiren kişi aslında bir nevi depresyondadır. Çünkü içerisinde bulunduğu stresli durum eğer uzun süreli ise bir depresyon aşaması var demektir. Bu depresyon sonucu da kişi sinir krizi geçirmektedir.

Sinir Krizi Tedavisi

Eğer sinir krizinin nedeni kanser, astım, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve depresyon gibi fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi sinir krizi tedavisi olarak da geçerlidir. Çünkü sinir krizinin nedeni bu rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların ortadan kaldırılması sonucu doğal olarak sinir krizi de görülmeyecektir. Özellikle sinir krizine neden olan stresten uzak durulması tedavi için en büyük adımdır. Sinir krizinin tedavi edilebilmesi için kişi yaşam koşullarında bazı değişiklikler yapmalıdır. Düzenli beslenmeye dikkat etmek, uyku düzeni, halsizliğin ortadan kaldırılması, spor yapılması, kişinin beynini rahatlatan bazı faktörlere yönelmesi sinir krizi için en uygun tedavi yöntemi olacaktır. Yoğun iş koşulları altında çalışan birisi için sinir krizi tedavisinde tatil gibi bir seçenek en iyi tedavi yöntemi olacaktır. Ya da aşırı yorgunluğun giderilmesi için masaj da sinir krizine iyi gelecektir.

Not: Sinir krizi ve tedavisinde özellikle C vitamini tüketimine özen göstermelisiniz. Çünkü C vitamini adrenal bezlere oldukça faydalıdır.



Continue Reading

You'll Also Like

151K 6.6K 35
Bade, her gün okuluna gidip gelen sıradan bir öğrenciydi. Okuluna yeni gelen öğretmen, aklını ve kalbini karıştırmaya yeterken hayatı da karışık bir...
77.4K 599 38
Tuttukları eller artık kan içinde olan iki genç. Birbirlerine ayrı düşmüş hayatları kana bulanmış. "Nerdesin kimlerlesin bilmiyorum,ama yemin ederim...
892K 53.3K 40
"Demez mi anası, topallığına bakmadan benim kızıma göz koymuş diye? Der. Bu konuyu bir daha açma anne." ****** "Seni yaktım, kül ettim ruhumda; ama y...
34.9K 204 19
bu hikaye heterojen homolara yazilmistir