BTS szólóalbumok promóciós st...

By JaneVanAlen

383 81 7

A Jack in the Box-tól a Seven kislemezig kronológiai sorrendben áttekintjük a BTS szólóalbumokat, és azok pro... More

Bevezetés
j-hope
Jin
RM
Jimin
Suga
Jung Kook
BTS promóció a hiatus idején
Összegzés

V

49 7 0
By JaneVanAlen

Kiadott projekt:

· Layover EP

Az utolsó BTS tag, aki szólistaként debütált, V volt, a Layover című albumával. Már a promóciói elején is látszott, hogy milyen célközönséget szeretne elérni. Ennél a projektnél a vádak és panaszok a szóló rajongóktól már az album megjelenése előtt is megjelentek. Azt állították, hogy a cég szándékosan nem népszerűsíti őt, emiatt Taehyungnak kell promóznia magát a közösségi média oldalain. Ez a gondolat, hogy a HYBE folyamatosan próbálja szabotálni a saját művészeit, akik a legtöbb pénzt hozzák nekik, már önmagában is butaság, de különösen vicces, hogy mindig a szóló stan-ek panaszkodnak a kivételezés miatt.

Mint az összes többi BTS szóló projektnél is, itt is meg kell értenünk és elfogadnunk, hogy a bandatagok zenéje különbözik egymástól. A Layover ráadásul minden más BTS szóló albumtól különbözik, ezért a promóciói is teljesen máshogy fognak kinézni.

Taehyung a Layover előtt is megmutatta már, hogy nem a BTS-hez megszokott K-Pop vonalon fog mozogni. A kép a 'Le Jazz de V' előadásából van

Ahogy már korábban is láthattuk V zenéjét a BTS albumok részeként, a Layover is követi az R&B elemeket, amiket kombinál a soul és a pop műfajokkal. Ezek miatt az előadások és a promóciók úgy néznek ki, ami elvárt egy R&B album esetében. Ezért ne arra fókuszáljunk, hogy milyen mainstream népszerűsítési technikákat nem csinált, (pl. Jimmy Fallon vagy rádióműsorok), hanem fókuszáljunk arra, hogy hogyan választotta ki az alternatív promóciót.

Kezdésnek megjelentetett öt különböző videóklipet, az albuma minden egyes dalához. Ez már önmagában hatalmas dolog. A maximum száma a kiadott videóknak bármelyik BTS tag esetében három volt (Suga- People pt.2, Haegeum és az AMYGDALA), az első a nagylemez előtti felvezető, aztán a vezető kislemez, ami az albummal együtt jelenik meg, majd hetekkel később egy záró kislemez. Taehyung esetében 2 felvezető klip (Love me Again és Rainy Days), egy vezető klip (Slow Dancing), és két záró klip (Blue és For Us) jelent meg. Ez egy olyan stratégia, amit már régóta szerettem volna látni, hogy kipróbáljon valamelyik BTS tag, vagy maga a BTS.

Pillanatképek a 'Rainy Days', 'Love me Again' és a 'Slow Dancing' klipjeiből

Gondoljunk néhány népszerű albumra (pl. Lady Gaga- Born This Way, Harry Styles- Harry's House, Billie Eilish- When We All Fall Asleep, Where Do We Go?). A promócióik magukba foglaltak nagyon sok videóklipet, akár hatot is. Ez meghosszabbítja az énekesek promóciónak idejét és segíti híressé tenni a dalokat is. Ezzel a technikával nem csak 1 vagy 2 dalt tehetnek híressé, hanem többet is. Amerikában ez bevett szokás, mert így évekig is elhúzhatnak egy nagylemezt és annak korszakát. De ennek a promóciónak az a célja, hogy az emberek ismerjék az albumok több dalát. Amerikában eltarthat három évig is, mire végigfut egy album promóciója, mert szeretnék, ha minden egyes dal sláger lenne és rekordokat állítana fel. Taehyung hetek alatt végzett a Layover korszakával, és amikor egymás utáni kettő napon két videóklipet is kiadott (augusztus 10: Love me Again, augusztus 11: Rainy Days), már akkor látszott, hogy ő nem arra fog fókuszálni, hogy a világ legtöbbet streamelt előadója legyen.

De nézzük meg, hogy milyen ajtókat nyitott ki Taehyung önmaga számára azzal, hogy ennyi videóklipet adott ki. A debütáló fellépése nem egy nyugati vagy K-pop műsorban, se nem egy fesztiválon történt meg. Helyette az N-POP új koreai zenei műsorba ment el, ahol nem heti dal győztest hirdetnek, mint a többiben, hanem itt a hónap előadója címért pályáznak. A többi K-pop műsor nagyon gyors a hetente történő versengés miatt, ami általában kimeríti az előadókat is és a rajongótáborokat is. Az N-POP-ban viszont havonta változnak a győztes nevek, ez egy lassabb versengés. Ez a műsor sokkal személyesebb is, mint egy fesztivál vagy a nyugati TV műsorok. Ezért egy ilyen nyugodt albumhoz, ez a fajta debütálás tűnik a legmegfelelőbbnek. Lehet, hogy az N-POP-ot nem ismerik annyian, mint pl. a Music Bank-et, de aki követi a műsort, ők egy hónapon keresztül nézhették Taehyung videóit és előadásait, nem pedig egy héten keresztül, a többi műsorhoz képest. Ráadásul a többi K-pop műsorban az előadók maximum 3 dallal állhatnak a színpadra, de az N-POP műsorban Taehyung előadhatott négy dalt is egymás után.

Miért említem meg ezt? Mert az egyedüli oka annak,hogy Taehyung előadhatta a teljes albumát egy K-Pop TV műsorban az volt, hogyminden egyes dalhoz kiadott videóklipet. Sok K-pop műsorban csak a vezetőkislemezeket lehet előadni, nem pedig bármilyen albumon megjelent dalt. Demivel Taehyung minden dalához forgatott videóklipet, így minden dala egyenrangúaz albumán ilyen tekintetben, hiszen minden dala digitális kislemez. Ezek miattkombinálta a K-pop műsorokban előadott dalait, a Slow Dancing mellémindig mást vitt a három népszerű K-pop showba.

A 'For Us' előadására még a hajszínét is megváltoztatta a Music Bank-en

Az Inkigayon a Slow Dancinget és a Rainy Dayst vitte a színpadra. Az Mnet-en a Slow Dancing mellett a Love me again-t választotta. A Music Bank-en pedig a Slow Dancing mellé a For Us-t adta elő. Az N-POP-ban pedig a For Us kivételével mindent előadott. Ez egy zseniális technika arra, hogy megmutathassa bármelyik dalát bárhol. Taehyung maga mondta, hogy legszívesebben minden egyes embernek elvinné az albumát személyesen, és szeretné, ha minden dalát hallgatnák az emberek. Ezért volt nagyon bölcs döntés tőle, hogy minden dalhoz külön videóklipet csinált, amivel minden dalát kislemez szintre emelt.

Taehyung emiatt a teljes albumát tudta promotálni K-pop TV műsorokban, és ez volt a legelső alkalom Koreában, hogy ezt valaki ennyire sikeresen véghez vigye. De itt még nem ért véget a történet.

Taehyung nem csak ezt az új K-pop műsort választotta (aminek kevesebb, mint 60 ezer feliratkozója van) alternatív megoldásként, hanem még egy új műsort is kiszemelt, a Tiny Desk Koreát. Ő volt a legelső énekes, aki fellépett ebben a műsorban. Az NPR Tiny Desk-et már említettem korábban is, RM is elment oda, de a Tiny Desk Korea egy teljesen új műsoruk, amelyben a jövőben csak dél-koreai énekesek fognak szerepelni. Taehyung fellépését feltöltötték a Tiny Desk eredeti csatornájára is, és az új koreai csatornára is. Így bizonyos módon nem csak a koreai közönségnek, hanem a nemzetközi közönségnek is tudott énekelni, RM-hez hasonló módon.

Végül pedig Taehyung lett az első BTS tag, aki Japánban is népszerűsített. Ez a lépése is nagyon okos, mert ha van a világon egy olyan ország, ahol ekkori piaci igény van a Koreai R&B zenére, akkor az Japán (a világ második legnagyobb zenei piaca). Az itt leforgatott interjúk és előadások segítették Taehyungot abban, hogy megmutathassa a kedves és lélekkel teli személyiségét, egy olyan célközönségnek, akik szívesen fogyasztják az ilyen tartalmakat.

A japán Mezamashi TV műsorban Meguro mellett

A személyisége megjelenik a Layover album három fizikai verzióin is, valamint a címlapfotózásain és a globális nagyköveti tevékenységein is (SimInvest, Celine, Cartier).

A PoP magazin fotózás egyik képe, amin jól kihangsúlyozták Taehyung sokoldalúságát

Az összes videóklipje, előzetese, interjúja, újságcikke előre megtervezett, szépen felépített, és meg volt osztva általa és a HYBE által is az összes közösségi média felületen.

Ha azt várjuk Taehyungtól, hogy olyan számokat hozzon, mint egy pop album esetében vagy olyan promóciókat, mint egy hip-hop album esetén, akkor el kell keserednünk, mert V soha nem akart ilyen célközönségeket megszólítani.

Egy R&B album tekintetében a Layover hatalmas sikereket ért el, és ez a BTS szóló is eljutott a megfelelő célközönségéhez. Taehyung elérte a célját, mert a dalai nem oszlanak meg hallgatásban drasztikusan (pl. Jimin Like Crazy dalán négyszer annyi meghallgatás van, mint az albuma összes többi dalán kombinálva) és ő adta el a legjobb fizikai lemezt is.

Promóciós ütemterv:

2023. augusztus 10. Love Me Again videóklip

augusztus 11. Rainy Days videóklip

augusztus 24. W Korea interjú- kérdezz felelek

augusztus 31. dingo story műsor- találkozás egy ARMY-val

szeptember 1. Visit Seoul kampányfilm

szeptember 2. Pixid műsor- találd meg a csalót

szeptember 4. Running man műsor

szeptember 8. Slow Dancing videóklip

szeptember 8. Layover megjelenés

szeptember 8. Pickson interjú

szeptember 9. N-POP Slow Dancing, Love me Again, Rainy Days,

szeptember 10. Spotify K-pop on műsor

szeptember 10. Inkigayo- Slow Dancing, Rainy days

szeptember 11. SBS Now műsor

szeptember 11. SUCHWITA Sugával

szeptember 12. IU paletta műsor

szeptember 13. N-POP Blue

szeptember 13. Blue videóklip

szeptember 14. Mnet- Slow Dancing

szeptember 14. Tiny Desk Korea fellépés

szeptember 15. For Us videóklip

szeptember 18. Japán CDTV Live! Live! interjú + fellépés

szeptember 18. TBS THE TIME japán műsor + Slow Dancing előadás

szeptember 19. japán ZIP! műsor

szeptember 20. Japán DayDay műsor

szeptember 20. 20 second live- meglepetés az ARMY-nak

szeptember 21. Japán MezamashiTV interjú

szeptember 21. Japán NTV Zoom in interjú

szeptember 21. Japán Snow Man műsor

szeptember 21. Band Session koncert

szeptember 27. Japán 7 king's brunch interjú

október 2. Japán Nippon TV műsor

Néhány eredmény:

· HANTEO: Layover album: több mint 1 millió 600 ezer eladott példány a megjelenése napján, ezzel 2023 legkelendőbb albuma Dél-Koreában férfi szólistától, megelőzve Sugát.

o Ez minden idők legnagyobb első napos albumeladása a koreai történelemben is a férfi szólisták listáján [Fordító megjegyzése: azóta Jung Kook Golden-je átvette az irányítást]

· Japán Billboard: Layover 2. hely

· Billboard 200: Layover 2. hely

· World Albums: Layover hét napon keresztül 1. hely

· ORICON eladott albumok listája: 1. hely

· Digitális albumok listája: 1. hely

· Circle Album slágerlista: 1. hely

· Layover: aranylemez japánban 250,000 eladott példánnyal

· M Countdown: Slow Dancing 3 győzelem

· Music Bank: Slow Dancing 2 győzelem

· The Fact Music Awards (koreai) – Slow Dancing- a legjobb zenei díj

Taehyung a Layover albumának két verziójával az egyik élő bejelentkezésében



Continue Reading

You'll Also Like

9.2K 391 77
Tanár-diák Két lány akik csak a szerelmet akarták megízlelni erre pedig valamelyik bele szeretett a tanárba. Mik történhetnek ott amikor a diák töb...
1.2K 364 36
Ha szeretnél kérni kollázst igazából bármiről, akkor csak kommentelj. ;) Profilképet is lehet kérni!
36K 644 10
Ez a könyv semmi másról nem szól, mint a mai valóságról. Az emberek beteges és undorító lényekké lettek. A hímsovinizmus határtalan és a nők újra eln...
10.7K 1.2K 115
Nincs olyan aki ne hallotta már volna a "mánia" szavacskát. Sok emberre szokták mondani hogy mániákus, vagy hogy ilyen, olyan mániája van. De most lá...