Celý príbeh

8 0 0
                                    

Príjemný začiatok letných prázdnin. Sotva šestnásťročná dračica Lily sa chystá ísť na prechádzku s rovnakou starou kamarátkou Evou do neďalekého parku. Keď si rozčesala krásne husté ryšavé vlasy dlhé medzi lopatky, prišla za ňu mama.

„Deje sa niečo, mami?" poznamená mierne prekvapene Lily.

„Len jedna drobnosť. Nasadím a stiahnem ti korzet. Nemôžeš ísť preč extrémne zhrbená," odvetí pokojne mama Juliána.

„Ach jo... Už zasezviazané krídla," smutne si povzdychne slečna.

„Pre tentoraz nie," dodala mama a nasadilaa stiahla slečne korzet, v ktorom má Lily voľné krídla. Korzet je vyrobený zo špeciálnych popruhov tak, aby tí, ktorí ho nosia, mali voľné krídla a mohli lietať, no mali vyrovnaný chrbát a správne držanie tela.

„Ďakujem, mami. Si super," nadšene poďakuje Lily a s mamou si dajú objatie. Vďaka tomuto špeciálnemu korzetu môže Lily stále využívať svoje nadpriemerne dlhé krídla.

„Za málo. Rado sa stalo," dodala mama, pustili sa, rozlúčili sa a Lily odišla. Bola nesmierne vďačná a nadšená, že môže byť upravená do dokonalosti a využívať krídla bez obmedzení.

Len čo sa stretla s Evou a pozdravili sa, Eva poznamenala: „Naozaj chceš ten korzet?" Neznáša, keď jej kamarátka nosí korzety, pričom by jej najradšej rozkazovala, ako sa má správať a čo má a môže robiť. Obzvlášť pri detailoch typu vzhľad a rodinné vzťahy. Lily je poslušná milá dračica, no Eva sa stále háda s rodičmi. Chce byť aj príliš samostatná a nechce sa prispôsobovať rodine.

„Áno. A vieš čo? Vadíš mi, irituješ ma a stále som z teba nervózna a v strese. Neustále do mňa hučíš, ako mám žiť, čo mám robiť a ako sa mám správať. Sorry, fakt na to nemám čas ani náladu. Choď si riešiť tvoje problémy a nie starať sa do mňa. Čau," zareaguje Lily prekvapivo sebavedomo a odíde. Došla jej trpezlivosť s Evou, ktorá ani nestihla čokoľvek povedať. Nakoniec tiež kamsi odišla. Lily lietala necelé dve hodiny nad mestom s niekoľkými ďalšími drakmi, než sa vrátila domov.

„Ahoj, mami!" pozdravila spokojne a presunula sa do svojej izby.

„Ahoj. Aké bolo stretnutie?" začala vyzvedať mama, len čo vošla k dcére do izby. „Krátke. Eve som povedal, čo si myslím. Pomohli sme jej viac než dosť, no aj tak mi stále vnucovala jej názory na vzhľad a život. Potom som si išla zalietať," pousmiala sa mladá dračica.

„Dobrý nápad, maličká," zareagovala Juliána a objala milovanú dcéru. Eve zaplatili dlhy za študentskú pôžičku zo začiatku štúdia na strednej škole, dvojhodinovú masáž u najlepšieho maséra v meste a terapiu u chiropraktika kvôli bolestiam chrbtice, krku a krídel.

„Mami, čo je pre teba poklad? Alebo kto?" opýta sa zvedavo Lily.

„Ty, miláčik. Pre niekoho je poklad, keď má veľa peňazí, drahé domy, oblečenie a podobne. Pre iných sú to ich potomkovia. Vieš, život má väčšiu cenu, než všetko iné bohatstvo sveta," odpovie pokojne mama.

„Aj keď nie som si úplne istá, či chápem všetko, ale tuším, na čo narážaš," pousmeje sa Lily.

„To som rada," dodala s úsmevom Juliána.

„Už sa začínam tešiť, až sa braček Dominik vráti z tábora. Uvedomila som si, že mi veľmi chýba. Myslíš, že mi dovolí, aby som mu pomohla s tými jeho depresiami?" poznamená zvedavo Lily.

„Určite. Keď si bola včera preč a volal mi, spomenul, že sa chce s tebou o niečom porozprávať. Nepovedal, o čom," spomenula Juliána. Lily len kývla hlavou. Dúfala, že mu bude vedieť pomôcť. V deň návratu hneď, ako sa trinásťročný Dominik vybalil a umyl, prišiel za sestrou do izby: „Máš chvíľu?"

„Áno," odvetila milo Lily.

„Ja... Eh... Pomôžeš mi, prosím? S tými depresiami," začal mierne rýchlejšie mladší drak.

„Určite. Veď si môj úžasný mladší braček," súhlasila Lily.

„Ďakujem," hanblivo poďakoval Dominik. Staršia sestra sa k nemu postavila a objali sa. Dominik to nevydržal psychicky. Rozplakal sa. Nerozumel puberte a nemal kamarátov.

Keď o tom povedal sestre, tá mu navrhla: „Tak my dvaja budeme najlepší kamaráti a postupne si nájdeš ďalších." Dominik od prekvapenia z návrhu prestal plakal.

„To... som nečakal, ale... súhlasím," zareagoval hanblivo a pritúlil sa k Lily. Tá ho poriadne objala a začala hladkať po chrbte a krídlach. Konečne začala chápať to, čo sa jej mama snažila vysvetliť - nie je poklad ako poklad. Za ten poklad mala priateľstvo medzi ňou a bratom, že si navzájom začali pomáhať a že majú jeden druhého. Dominik sa ešte rozhodol si nechať narásť blonďavé vlasy po ramená.

Asi o pol roka neskôr, keď už bol Dominik zarastený mierne po ramená a učesaný dozadu, opýtal sa milovanej sestry: „Ideme si spolu zalietať?"

„Jasné, braček," súhlasila spokojná Lily. Za ten pol rok sa s Dominikom spoznali veľmi dobre. Zistili, že majú niekoľko spoločných záujmov. Medzi ne patrilo lietanie, šport, čítanie fantasy kníh a komiksov, pozeranie komediálnych seriálov a odpočívanie. Raz za čas išli na masáž.

Není poklad jako pokladWhere stories live. Discover now