İkinci Gün

46 1 75
                                    

Not 1 : 2-6 arasını çok iyi hatırlayamadığım için üzgünüm

Not 2 : Eğer derslerin içeriklerini merak ediyorsanız size daha ayrıntılı bir şekilde yazdığım bölümler hazırlayabilirim, ancak ne kadar iyi becerebilirim ve sıralamayı doğru hatırlayabilir miyim emin değilim.

___________________________________

İkinci gün yurtta ilk defa kahvaltı bölümü açılmıştı, ancak sonradan öğrendim ki önceki akşam da açmışlar, sonra da görevliler sayımızın o kadar az olduğunu bilmediği için büyük kısmı açtıklarına pişman olmuşlar.

Yani, 26 kişilik sınıfta sadece 4 kız varken ne beklenebilir ki? Kampta 600 civarı öğrenci var, altıda biri kız dense, 100 civarı kız oluyor. Yurdun bir katını bile dolduramıyorduk ve büyük yemekhane açılmıştı. Biraz israf olmuştu.

O sabah bir açma alıp gideceğim diye geç kalmamak için ne kadar koşturduğumu hatırlıyorum. Ertesi günlerde daha erken inip açma alarak yola çıkacağıma dair de kendime söz vermiştim.

(Spoiler : bir daha asla açma almadı)

Derse 5 dakika geç kaldım diye ne kadar panik olduğumu anlatamam. Lisemde öğretmenden sonra girmek o kadar rahatsız edici ve riskli bir harekettir ki insan bazı öğretmenlerin derslerinde (ilk günlerde) tenefüse çıkmaya korkardı. Öğretmeni tanıdıkça kendimizi ona göre ayarlar ve dışarı çıkardık. Tabi böyle bir ortamdan gelince doğal olarak biraz aşırı bir özür dilemiş olabilirim. Öğretmen ise umursamadan derse ilk yarıdan önce girmemin yeterli olacağını, ama geç kalmamı önermediğini söylemişti.

Rahatlık seviyesine bayağı şaşırmadığımı söylesem yalan olur.

İkinci günkü dersimiz "Özgür Yazılım" ın ne olduğunu öğrenmekti. Dersin kısa, anlaşılır bir özetini geçeyim.

(bunu her bölümde yapabilir miyim bilmiyorum)

Bir Özgür Yazılım, Korsan Yazılım ile aynı şey değildir.

Özgür yazılımı özgür yazılım yapanlar ;
O yazılımın kaynak koduna erişip herhangi bir amacınız için istediğiniz gibi değiştirebilir, çalıştırabilir ve yaptığınız değişiklikleri özgürce paylaşabiliyorsanız, o bir özgür yazılımdır.

Bir Özgür Yazılım'ın buna özel bir lisansa ihtiyacı vardır (birkaç çeşit var) . Eğer yoksa bu özgür hazılım için sıkıntı çılarabilir. Ancak lisans alması pek zor değildir. Doğru yerlerden doğru şekillerde kolayca alınabilir.

(Bu konunun temel açıklaması, eğer ingilizceniz iyiyse bir sonraki bölümde Özgür Yazılım Özellikleri'ni anlatan birkaç ingilizce link koyabilirim, gerekirse çeviri de yapabilirim)

Özgür Yazılım'ı Özgür Yazılım yapan şeyleri işlediğimiz dersten sonra Linux işlemeye başlamıştık. Bilgisayar nasıl açılır, açılması için nelere ihtiyacı vardır, sistem parçaları nelerdir, ne gibi özellikleri nelerdir (kernel, root, boot vs.) öğrendik.

Öğleden hemen önce bilgisayarımın harddiski öldü.

Rest in peace, Bilgisaymayar.

Önce birkaç ayrıntıdan bahsedeyim. Bilgisayarım ilk denemede açılmıyor, uyarı veriyordu. Birkaç defa açıp kapatıp denemem gerekiyordu. O sıralar uyarının ne olduğunu anlayamıyordum ama orada öğrendim ki okuyacak bir harddisk bulamıyormuş. Yine de birkaç denemede açılabiliyormuş. Ne kadar mantıklı, değil mi?

Tabi başta anlayamadım çünkü birkaç denememde açılabildiğini biliyordum. Ancak 20. denemede de açılmamaya başlayınca eğitmene haber vermiştim

To już koniec opublikowanych części.

⏰ Ostatnio Aktualizowane: Nov 24, 2019 ⏰

Dodaj to dzieło do Biblioteki, aby dostawać powiadomienia o nowych częściach!

Linuxçular Arasında Bir GaribanOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz