BAYAN DEĞİL , KADIN!

2.3K 240 397
                                    

İlk önce şunun ayrımını ortaya koymakta fayda var. 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmeye gerek duyulmadığı durumlarda , birer hitap şekli olarak kullanılır.

Türkiye'de ne yazık ki her gün karşılaştığımız bir şey bu. Çoğu kişi 'Bay' ve 'Bayan' kelimelerinin nerede kullanılacağını bilmiyor. 'Kadın' veya 'Erkek' cinsiyeti hakkında konuşulurken değil kadın veya erkek cinsiyetine seslenirken kullanılır. Ama ne yazık ki Türkiye'deki çoğu insan "Bayan" kelimesini 'kibar' bulduğu için kullanıyor.
    
Bir çok insan günlük hayatta kadın demekten kaçınıyor. Peki neden kaçınıyor? Genelde şöyle cevap veriyorlar: "Ya işte kız mı kadın mı olduğunuzu bilmiyoruz o yüzden bayan diyoruz." Bu resmen biz kadınlara hakarettir.

Boşuna abartılan ve büyütülen bir tartışma demeden önce asıl nedene odaklanırsanız , olayın haklılığını ve bu konudaki ısrarın yalnızca feminist bir söylem olmadığını da göreceksiniz.

Bayan kelimesi sadece bir hitap cümlesidir. Kadın demekten çekinmeyin. Elbette biri ile konuşmanız , seslenmeniz gerektiğinde bu kelimeyi kullanabilirsiniz ama böyle durumlarda bile kullanmaktan kaçınmanızda fayda var.

Örneğin ; 'Bay , bakar mısınız?' Diyemiyeceğiniz gibi 'Bayan , bakar mısınız?' Demeniz de abes kaçacaktır. Yani asıl karşı çıkılan kadın bireylerin cinsiyetlerinden bahsedildiği durumlarda , insanları bu kelimenin kullanımından kaçmaya iten algı ve zihniyettir.

'Ama benim niyetim kötü değil , sadece kibarlık olsun diye böyle söylüyorum.' Eğer kendinizi bu şekilde savunuyorsanız özrünüz kabahatinizden daha büyük! Çünkü bu neden kibarlık olsun ki , size bunun daha kibar olduğunu düşündüren ne? Bu , tamamen kadını cinsel kimliğinden uzak tutmaya çalışan erkek egemen sistemin bize dayattıklarının bir sonucudur.

Ayrıca asıl yanlış olan bu kelimeyi ve çağrışımlarını ayıp bulan zihniyettir. Bir de bundan daha da vahim olan şu savunma var tabii: "Kadın - Kız ayrımı yapmaktansa daha naif olduğunu düşünüyorum." Oysa kadın demenin de kadın olmanın da utanılacak hiçbir tarafı yoktur ve bunun ayrımını yapmak kimseye düşmez.

Zaten kız diye bir cinsiyet de yoktur. Kadın/Erkek , tıp dilinde Dişi/Erkek olarak geçer. Bunların küçük yaşta olanlarına da Kız/Oğlan denir.

TDK'da da Kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: "Erişkin , dişi insan." Yani gelişimini tamamlamış her dişi birey , kadındır.

Ancak esas niyetiniz gerçekten de kibar olmaksa ; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha 'kibar' olacaktır. Tabi yine sadece hitapla kısıtlı durumlarda.

"Bunda büyütülecek ne var?" Demeyin. Bize bu algıyı yaratan tutucu zihniyet konuşma dilimize lanse edilerek bu kullanım normalleştirilmeye çalışılıyor. Ve bunun karşısında durup , algılarımızla oynanılmasına izin vermemek hem kadınların hem de erkeklerin en önemli sorumluluklarından biri olmalı.

Lütfen kendimize hakim olalım. "Kadınlar" ve "Erkekler" demekte hiçbir sıkıntı yok. Bir cinsi söylerken hitap şekliyle , diğerini söylerken ise kendi ismiyle söylerseniz bu çok büyük bir ayrımcılık olur.

Esas kimliğin söz konusu olduğu durumlarda yalnızca cinsiyet belirten 'Kadın' kelimesi ayıp olarak algılanıp , yerine bayan sözcüğü kullanıldığında bir art niyet aramak gayet normaldir.

Çünkü erkek egemen toplumumuzda kadın denilince hemen bu durum , bireyin medeni haline daha da kötüsü namusuna bağlanıyor. Ve sırf bu yüzden kadın demek yerine bayan diyerek konuyu kapatıveriyor. Konunun en önemli noktası da burasıdır çünkü tutum yüzünden kadın cinsiyeti , bir sözcüğe sıkıştırılarak aşağılanıyor.

"Ama ben yine de karıştırıyorum nerede hangisini kullanacağımı bilemiyorum" Diyorsanız , bir iki örnek vereyim:

✅Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi

✅Kadın reyonu / Erkek reyonu

✅Kadın WC / Erkek WC

Kadın doktor / Erkek doktor

Doğru kullanımdır.

Daha da önemlisi 8 Mart Dünya Bayanlar Günü Değil , Dünya Kadınlar Günüdür.

25 Kasım Uluslararası Bayana Karşı Şiddete Hayır Günü Değil , Kadına Şiddete Hayır Günüdür.

Zaten tüm bu nedenlerin dışında 'KADIN' kelimesi çok daha ahenkli ve güzeldir.

BİZ BAYAN DEĞİL , BAYMAYANLARIZ. BİZ KADINIZ!

 BİZ KADINIZ!

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.
FeminizmHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin