econometrie

533 1 0
                                    

I. INTRODUCERE

Definiţie: Econometria Poate fi definită ca o disciplină născută prin interferenţa statisticii, matematicii şi economiei. Obiectul ei de studiu este economia, dar sub un aspect particular, cel cantitativ.

Econometria se ocupă de măsurarea obiectelor economice, având echivalente analoage modelele economico-matematice.

PRECURSORI ROMÂNI

Prof. Mihai Manoilescu a avut ca preocupare cercetarea cantitativă, din perspectiva instrumentelor de evaluare a utilităţii în previziune.

El a fost preocupat de construirea unor funcţii şi ecuaţii econometrice prin care se urmărea reconstituirea unor procese şi structuri reale.

Ex.:corelaţia funcţională dintre cerere (q) şi producţie (p) (fig.1).

La nivel microeconomic: ecuaţia costului unitar :

,

cum:

/ ,

(ecuaţia costului unitar) (fig.2).

O altă preocupare a sa fost problema optimului. El şi-a propus să găsească optimul pentru o situaţie de monopol, ilustrată de problema profitului maxim (max).

Manoilescu foloseşte într-o viziune reală noţiunea de "cert" şi "aproximativ" (stochastic), după principiul: "date certe duc la concluzii certe; date aproximative duc la concluzii aproximative".

În acest sens, relaţia funcţională cerere-preţ poate fi reprezentată astfel:

O altă problematică abordată de prof. Manoilescu este cea a echilibrului. O formă particulară a echilibrului este cea referitoare la interdependenţa a doi factori. Orice variaţie a unui factor antrenează o variaţie a celulalt. Acesta este, de fapt, raportul cauză-efect:

, unde cauza este variabila independentă, iar efectul, variabila dependentă.

Ex: q=f(p).

Raportul cauză-efect este un raport de echilibru al unei relaţii univoce sau biunivoce (reciproce).

O altă problemă se referă la principiul non-eredităţii. Adică, schimbările infinit de mici, care intervin într-un sistem mecanic, depind exclusiv de sitruaţia actuală a sistemului, fără nici un fel de influenţă a sistemului anterior. De aici rezultă că:

.

Apare astfel, noţiunea de sistem cu memorie sau histerezis.

Nicolae georgescu-Roegen

Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt cartea : "Legea entropiei şi procesul economic" şi articolul: "Teoria pură a comportamentului consumatorului".

A fost cel care a recunoscut şi a explicat analitic ireversibilitatea cererii ca rezultat al evoluţiei economice şi chiar a simplei schimbări în condiţia economică a individului.

MODELAREA ECONOMETRICĂ

1. Constucţia şi structura modelelor econometrice

I. Construcţia unei bănci de date care să cuprindă seriile statistice necesare (cele corespunzătoare sistemului contabilităţii naţionale sunt relati v uşor de reconstituit, dar cele financiare, cale care privesc ocuparea fortei de muncă, organizarea muncii, economiile din exterior sunt dificil de generat);

II. Definirea cadrului contabil (fig 5) şi descrierea principalelor mecanisme de operaţionalizare a acestuia (multiplicatorul keynesian, evicţiunea prin rata dobânzii, evicţiunea prin preţur, efectul de ofertă);

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: May 30, 2009 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

econometrieWhere stories live. Discover now