24. kapitola - poslední vystoupení

1.8K 116 24
                                    

Čekám v zákulisí mezitím, co se na jevišti představují naše přípravné týmy. Slyším křik davu a Caesarův hlas rozléhající se po pódiu. Uvádí můj i Katnissin přípravný tým. Následně si na pódium zve Cetkii. Její šťastné štěbetání slyším až sem do zákulisí. Nakonec na pódium volají Cinnu s Portiou, které dav odmění hlasitým skandováním. Jako poslední na pódium přichází Haymitch, který zároveň sklidí největší úspěch. Dupání a křik davu nabývá na síle a Caesarovi trvá více, než pět minut, je znovu utišit. 

Stojím na zvláštní kovové plošině, která mě má v ten nejvhodnější čas vyvézt nahoru na pódium. Předpokládám, že někde za stěnou, jen pár metrů vzdálená, stojí úplně na stejném podstavci Katniss. Neuvěřitelně se těším, až jí znovu uvidím a sevřu ji v náručí. Z ničeho nic se dává plošina do pohybu a během okamžiku mě oslepí záře reflektorů. 

Lidé v jevišti pískají, křičí, dupou, tleskají. Ale nic z toho mě nezajímá, protože jsem jí konečně zahlédl. Má na sobě žluté šaty a vypadá až překvapivě nevinně vzhledem k faktu, že právě vyhrála Hladové hry. Usmívám se na ní a ona se okamžitě rozbíhá a prudce mě objímá. Pokouším se jí také nemotorně obejmout, ale ztrácím půdu pod nohama a málem padám k zemi.

Nakonec se mi ovšem daří opět se narovnat a pevně tisknu Katniss ke svému tělu. Obecenstvo šílí a já neváhám a přitisknu se rty k jejím. Tentokrát si od nás publikum žádá víc, než nám bylo dovoleno v aréně. Líbám jí, jako bych už k tomu nikdy nedostal příležitost. Nevím, jaké to bude, až se vrátíme zpátky do Dvanáctého kraje a proto si užívám možná poslední okamžiky blízkosti, která se nám dostane. 

Po době, kterou nedokáži ani náhodou identifikovat, mi Caesar klepe na rameno. Oháním se po něm rukou a odsunuji ho stranou. Je mi jasné, že přesně tohle publikum chce. Směje se a spouští další salvu potlesku. Nakonec přichází Haymitch a odtrhuje nás od sebe. Kření se a strká nás na předem připravenou červenou pohovku, která je velká jen tolik, abychom se na ní museli posadit těsně namáčknutí k sobě. Ani pro jednoho z nás to není tak úplně pohodlné, proto si Katniss zouvá boty, pokrčí nohy v kolenou a přitulí se ke mně, co nejtěsněji. Objímám jí rukou kolem ramen a otáčíme hlavy na Caesara, který si dovolí pár decentních vtípků. 

Nezdržuje publikum ovšem na dlouho a brzy dává pokyn, aby začalo promítání. Oba otáčíme hlavy na obrazovky, i když si nejsem tak úplně jistý, jestli chci záznam sledovat. Nic na plat, musím. Očekává se to ode mě. Budu muset přetrpět tři hodiny rekapitulace letošních her. Toto vysílání je povinné a všichni v Kapitolu i v Krajích musí sedět před obrazovkami. 

Beru svou volnou rukou Katnissinu dlaň a pevně nám proplétám prsty. Můžeme si takhle dodávat mlčky odvahu, abychom zvládli celý přenos. Svět kolem potemní a sálem se rozezní hymna Panemu. Nejsem připravený na to, abych sledoval všechna ta úmrtí, ale musím se vnitřně obrnit a zvládnout to. Nesmím dát najevo lítost ani znechucení, tím bych neudělal na diváky moc dobrý dojem. 

První půlhodina není tak strašná. Věnuje se Sklizním z jednotlivých krajů, zahajovacímu ceremoniálu, osobnímu hodnocení a nakonec rozhovorům. Žaludek mám sevřený, když sleduji všechny splátce, kteří jsou už teď po smrti. Spoustu z nich jsem viděl umírat a všechno to mám stále před očima. Jedny z nejhorších okamžiků zažívám, když sleduji masakr u Rohu hojnosti. Všeho jsem byl svědkem na vlastní oči, detailní záběry mě ovšem vyrážejí dech. Zas a znovu vidím svoje noční můry, které jakoby někdo vystřihl z mojí hlavy a umístil je na televizní obrazovky. 

Brzy se konečně dozvídám, co se dělo s Katniss, když jsem nebyl poblíž. Sleduji její marnou pouť za vodou. Vidím, jak na ní tvůrci útočí ohnivými koulemi. Útok na její osobu byl nečekaně o dost brutálnější než ten, který zasáhl nás. Nemuseli jsme se bát, že nás strefí žhavá střela, pouze jsme utíkali před dusivým kouřem. Sleduji, jak vyhodila do vzduchu zásoby profíků. Sestavit pyramidu nám trvalo celý den a trvalo jen pár vteřin, aby všechno zmizelo v nenávratnu.

Hunger games - The boy with the breadKde žijí příběhy. Začni objevovat