Religija je nedodirljiva?

393 26 84
                                    

Sigurno ste mnogo puta čuli rečenice poput: u religiju se ne dira, ne smiješ ismijavati ili kritizirati nečiju religiju i moraš je poštovati.

Moje pitanje je: zašto?

Gdje je tu sloboda govora? Gdje je u tome demokracija? Zašto bi religija bila iznad kritike i ismijavanja? Smatram da je religija predugo bila nedodirljiva, te su se njome opravdavali mnogi zločini. Naprimjer, da neki čovjek odluči držati robove - on za to može naći opravdanje u Bibliji. On može reći: moja religija odobrava robovlasništvo. I što bi mi kao društvo trebali, dići ruke i reći: pa, to je njegova religija - a u to se ne dira?

Ako vidim nešto pogrešno u bilo kakvoj ideologiji, zašto ne bih to smjela reći naglas? Zar bi trebali okretati glavu od potlačenosti žena u islamskim državama jer je to njihova religija? Ako je nešto pogrešno, onda je pogrešno, a religijsko opravdanje bi se trebalo momentalno odbaciti.

Što se tiče ovoga poštuj tuđu religiju, pristojno ću odbiti. Uvijek ću poštovati osobu, ali njihova uvjerenja nikada. Poštovanje se mora zaraditi - a religija mi zasad nije dala ništa što bih mogla poštovati.

Drago mi je što živim u vremenu kada se sve više ljudi deklarira kao ateist i što postajemo sve glasniji i što se religija sve više otvoreno kritizira. Riječima Setha MacFarlanea: It was about time.

Ateistički dnevnikUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum