Baletná akadémia

496 53 1
                                    

Budova bola obrovská. Tak veľkú akadémie pre baletky som ešte v živote nevidela. Vstup do nej síce hradila stará zhrdzavená bránka, ktorá oddeľovala svet obyčajným ľudí od nás, dokonalých krehkých stvorení, ale inak to bolo fajn miesto. Po vydláždenej ceste som za sebou ťahala môj obrovský kufor a cítila sa pri tom ako kráľovná. Ako keby mi celý svet ležal pri nohách. S pôžitkom so vdychovala vzduch s ostro ľadovou vôňou snehu.

Zaklopala som na ozrutné dvere čiernej farby. Okamžite mi ich otvorila baba asi v mojom veku s perfektne upraveným drdolom na hlave. Vstúpila som dnu a ona za mnou zavrela dvere.

Ocitla som sa zoči voči zástupu asi tridsiatich našponovaných baletiek s kamennými tvárami. Keby nemuseli, tak by ani nedýchali. Pôsobilo to trochu desivo. No moje obavy pominuli hneď ako sa zo zástupu vynorila vysoká žena so striebornými vlasmi a milo sa na mňa usmiala. To bude asi slečna Ravenová, blyslo mi hlavou.

"Slečna Jazzeová," oslovila ma prívetivo, "Dovoľte, aby som vás uviedla do spoločnosti najlepších baletiek sveta. Poďte prosím za mnou." Následne sa otočila a začala stúpať po širokom schodisku na poschodie. Bez slova som ju nasledovala. Kufor mi vzala jedna zo stojacich baletiek, vraj ho zanesie do mojej izby.

Slečna Ravenová ma zaviedla do svojej pracovne. Steny mala pokryté červenými tapetami a na nich zavesené fotky baletiek, ktoré lemovali početné výstrižky z novín. Posadila ma do veľkého červeného kresla oproti pracovnému stolu. Sadla si zaň a milo začala: "Nebudem vás zdržiavať dlhými úvodnými inštrukciami a vrelými privítaniami. Harmonogram a príslušné veci som vám zaniesla do izby. Jediné na čo vás chcem upozorniť je, že budete mať spolubývajúcu. Všetky dievčatá bývajú na izbe vo dvojiciach. Vaša sa volá Irina Stravinská. Je možno trochu extravagantná, ale zvyknete si. Teraz si choďte odpočinúť, ste iste unavená."

"To som," znela moja odpoveď, "Ešte raz vám veľmi ďakujem..." No nestihla som dopovedať, pretože slečna Ravenová zdvihla ruku a prerušila ma.

"Prosím vás, nemusíte mi ďakovať za to, že svetu prinesiem ďalšiu skvelú baletku. Je to moja svätá povinnosť."

Dead swanМесто, где живут истории. Откройте их для себя