Podoba recenzie

589 33 38
                                    

Takže predsa len ste to rozklikli. Teší ma to a ďakujem vám. Nasleduje niekoľko slov na úvod.

Pokúsim sa ušetriť si tie zbytočné reči o tom, ako som sa dostala k recenzovaniu apod. aby som vás tu neunudila. Čiže koniec úvodu skôr, než sa rozpíšem. (Čitatelia Spoznaj svojho autora vedia, ako sa dokážem rozpísať.) Prejdime k podobe recenzii.

Na začiatku recenzie napíšem o príbehu základné informácie (počet prečítaných kapitol, autora, kategóriu...) Potom, medzi rôzne časti hodnotenia budem dávať vsuvky v podobe mojich otázok a odpovedí autora/autorky. Na záver krátko vypíšem klady a zápory a napíšem výsledok.
Do hodnotenia budem započítavať nasledujúce body:

1. Cover
Tak ako väčšina recenzérov (recenzátorov?) aj ja poviem pár slov ku coveru. Nebudem ho však bodovať, ani nič podobné - vonkoncom ako žiadnu časť - na záver príbeh ohodnotím hviezdičkami. Ale k tomu neskôr.

Coveru nebudem prikladať takú váhu vo výsledku, ako napríklad postavám. Nemyslím si, že nejako ovplyvňuje kvalitu príbehu, je to len tá estetická stránka. Čiže ak bude príbeh dokonalý, len cover bude mať na figu, dám mu bez váhania 10☆

2. Popis
Opäť taká klasika. Úlohou popisu je zaujať nádejného čitateľa, čiže sa sústredím na to. Vlastnú anotáciu príbehu písať nebudem, na to som úplne poleno. Môžte sa o tom presvedčiť pri mojich príbehoch.

3. Gramatika
Tu nebudem pravdepodobne veľa písať. Nie som žiadny jazykovedec, takže pokiaľ v texte nebudú vyslovene blikajúce chyby typu 'ribar chita rribycky.' asi si to ani nevšimnem.

4. Estetika textu
To je tiež niečo, čo si čitateľ hneď všimne. Napríklad keď ja narazím na príbeh, ktorý nemá odseky a je to len masa textu, ani nečítam ďalej.

5. Štýl a forma písania
Sem budem odpovedať na otázky o putávosti textu. Dokázala som sa vcítiť do hlavnej postavy? Vžila som sa do deja? Ďalej sa rozpíšem o forme ich alebo er a prípadnom striedaní pohľadov.

6. Dej
Toto bude zrejme najpikantnejšia časť. Tu budem najviac chváliť, kritizovať a písať. Pre mňa je dej najpodstatnejšie z príbehu, jeho jadro. Čiže bude mať aj najväčšiu váhu vo výsledku.

7. Postavy
Sú asi rovnako dôležité ako dej. Zameriam sa na ich psychiku, reálnosť (existuje také slovo vôbec?) a opis. Pri Fan Fikciach aj na to, či boli dodržané povahové črty z originálu.

8. Opis prostredia
Podobne ako aj pri postávach budem pozerať hlavne na to, či si dokážem prostredie dobre predstaviť. Je tam opisu veľa, alebo naopak málo? Opakujú sa v ňom slová?

9. Originalita
Jednoduchá otázka: Je váš príbeh originálny? Stretla som sa už s niečím podobným?

10. Rady a poznámky
Ak nejaké budú a nenapísala som ich vyššie, budú tu.

11. Hodnotenie
Budem hodnotiť hviezdičkami. Viem, že je zvyčajne všade hvied 5, ale to mi pripadá malo, takže ja budem mať 10.

To je asi všetko. Snáď je všetko zrozumiteľné a jasné. (Teraz, ako si to tak spätne čítam, ani sa mi nezdá, že som to písala ja. Zdá sa mi to strohé a prísne, ale tak, snažila som sa zachovať nejakú formálnosť.) Ak by ste mali záujem o recenziu, napíšte mi prosím do komentára.
Uveďte:
1. Názov poviedky, ktorú chcete nechať zhodnotiť
2. Odpoveď na otázku: Čo si myslíš o svojom príbehu?

Neviem vám povedať, kedy budú recenzie vychádzať. Budem sa snažiť každý príbeh zrecenzovať čo najkvalitnejšie a na to budem potrebovať nejaký časový priestor.

→Prvá recenzia bude na príbeh Bohovia Olympu a Harry Potter od Lou1051

Teším sa na vaše príbehy!
S pozdravom
Aneta Sinamon



Recenzie wattpad príbehovWhere stories live. Discover now