decadentism

2K 0 0
                                    

DECADENTISMUL:

●-odata cu decaderea imp roman(si ce afranceza) 1884-apar 2 romane: -K-J Huysmans, de-an doaselea(manual al decadentismului); -ciclul de 20 de romane care deschid o etopee: Le vice supreme, Josephine Peladan

●Romanul cu adevarat important este cel al lui Huysmans al carui protagonist este Des Esseintes care isi amnajeaza casa ca o corabie intrucat planul calatoriei in Anglia esueaza si sera ca un corp uman ce reflecta bolile dermei. In 1883-Verlaine publica Languere(Melancolie0poezie care devine un manifest lit al decadentismului. Term intra in discutie pornind de la o revista(1886) Le Decadent. Revista nu rezisa f mult timp dar la ea participa autori consacrati precum Veralaine si Malarme.

● Cultul artificialitatii este unul dintre caracteristicile decadentismului prin care proeminentul nat este inversat, opunandu-se si intrand in polemica cu romantismul, nat, oglinda sufletului romantic, fiind respinsa sub toate aspectele sale.

● Decadentismul dezvolta tot ceea ce este artificial, nenat, este respins tot ceea ce def naturaletea unei femei, de aici producandu-se rasturnarea raportului masc-fem. Characteristic pt tipologia personajelor decadentilor este tipul negru in ceea ce priveste masc, la decadentism aparand o masc a femeii sub aspectul anomaliilor psihice(raportul anima-animus) dar si o ambiguitate a sexelor. Decadentistii se inconjoara cu arta, sunt obsedati pana la patologic de arta(complexul lui Oedip).

●Arte si arhetipuri: 6 miteme ale erosului decadent, ezitant si pervers, intr-un singur mit(mitemul, pe tiparul analizei structuralismului, izolarea unitatii minimale intr-un lbj mitic):

1)priveste rel dintre nat si femeie(edificarea unei contranaturi, "pervertirea" femeii orfice a romantismului); modelele sunt luate in principal din isto, devenind prototipuri ale femeii fatale(la femme fatale): Salomea, fica vitrega a regelui Irod; Cleopatra, Dalida.

2)intitulat dupa sintagma paradoxala a lui charles Baudelaire, Monstrul delicat(Spleinul)

3)cel al declinului, al crepuscularitatii, nu doar un decline al civ ci si al rasei(in special al gintei lat, al umanitatii)

4)al femeii fatale ca personificare a primelor 3

5)renuntarea la iubire(dar critical identifica o bulversalizare a identitatii sexuale cu homosexualitatea laterala)

MASOCT-Venus in blanuri(roman mediocre ca realizare dar o carte cu mare success)-doc prin care el se inscrie ca sclavul unei femei(el provenind dntr-o fam aristocrata)de la autorul personaj provenind term introdus in circulatie ca fen psihologic sub numele de masochist.

In decadentism in locul dragstei apare seductia. Cu perspective frivola a sec XVIII intra decadismul gallant in(consens)simetrie, adaugand dimensiunea morbida in inventarul frivolitatii sec XVIII.

6)cel al exaltarii morbide marcat de moartea prin decapitare(investit in picture cu semnificatia castrarii)

●Un anumit stil al decadentismului, precum scriitura artistica a romantismului, este desprinderea de realism si rasturnarea naturalismului, contorsionarea realismului.

-Craii de curte veche-Mateiu Caragiale

Obsesia genealogica caracteristica decadentismului este cea a ultimului vlastar al speciei lor(al aristocratiei). La aproape toti scriitorii decadenti aparea acea nostalgie ca in alte per(sec XVIII) lucrurile pt artisti stateau mai bine(avand ca proecupare marcarea si inregistrarea aspectelor neg ale societatii).

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Mar 22, 2008 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

decadentismWhere stories live. Discover now