iluminism

1.9K 0 0
                                    

ILUMINISMUL

●Ca orice per culturala, epoca luminilor are nevoie de o incadrare. Cadrajul cel mai des folosit pt iluminism e relevant de a 2-a revolutie din Anglia. Un puternic impact l-a avut curentul illuminist din Ardeal.

●Ca opera este datata cea a lui Joe Locke, Eseu asupra intelectului ro.

●Ideile circula in triunghiul Anglia-Germania-Franta. Este si epoca calatoriilor, calatoriile romantice fiind inlocuite de cele iluministe fiind calatorii de cunoastere, de cercetare, spre deosebire de calatoria romanticilor care era una de tip plaisir.

●In 1721, Montesquille face o critica acida asupra tarii sale si asupra formei de guvernamant. Tiganiada este un reflex lit, o forma mascata a unei "epopei" ironice, o hermeneutica mimata, aceasta nota acida fiind diferita in sec luminilor.

●Se pun bazele astfel la ceea ce am putea spune ca avem azi, un spirit euro, lipsa frontierelor(homo europeus-om pt care libertatea e suprema val, "cetatean" al lumii). In spiritul luminilor se dorea punerea in lumina stiintelor chiar si a lit.

●Regina Ecaterina a Rusiei i-a oferit lui Didrot viata si banii de care avea nevoie, o locuinta in Franta cu conditia ca dupa moartea acestuia toate manuscrisele si bibliografia sa sa-i revina reginei. In Franta, cu acest stiintism se contureaza un puternic character analytic asupra religiei, darn u si in Anglia(istoria insasi fiind pusa intr-o lumina stiintifica). Sec XVIII este sec intrigii, are loc celebra cearta intre moderni si antici, numita Querele. Una din cheile modernitatii este metafora cu arhanghelii Noului Testament situati pe umerii celor din V.T. Opus Magnum, dictionarul lui Didrot cu f multi colaboratori, acest Enciclopedism Iluminist este una din noutatile spiritului sec. In enciclopedie avem un fel de utopie a culturilor, un fel de inventar al cunoasterii, un fel de lit fiind atat o opera de vulgalizare si de stiinta, acest mers in 2 timpi fiind specific sec luminilor. Burghezia este un termen cheie d.p.d.v. social in ceea ce priveste per iluminista. Encyclopedia, cartea cartilor era structurata sub forma unei taxonomii a materiei, a culturilor predominand si spiritual antidogmatic., anticleric, ironic, polemic. Prima consecinta a enciclopediei este o reierarhizare a val(in special in a 2-a jum a sec XIX nemaipunandu-se val pe meseriile libere). Acest sec ramane f mult timp dependent de sec anterior, sec iluminismului classic. In ceea ce priveste epicul, in cadrul romanului se obs cateva modificari-romanul de moravuri, scrisorile persane ale lui Montesquillot(experienta calatoriei).

●-calatoriile lui Guliver, Jhonatan Swift

●Odata cu romanul sentimental apare in continuitatea lui si un roman gallant.

●Roman sentimental-Pamela, Daniel Defaul

●Fericirea, voluptatea devin, pe langa stiinta luministilor, in lit devin legile vietii: Antoine Vauttot-Pelerinage a l'ile de Siterre(tablou); romane galante: Le pied de fanchot, Les confesions d'une jeuille fille, Micul fiu al lui Hercule.

●Apare un personaj cheie-libertinul. Este un sec in care o alta fig care I se alatura libertinului este aventurierulcasanova-Don Juan-ul epocii).

●Sec impinge f departe libertatea moravilor, personajele frivole: Afrodita. Alte personaje tipice: literatul(scriitorii si filosofii incep sa scrie pe ei insisi), fig foarte notorii pt acea per; franc masonul(free-builder)-"Marea prietenie" incepand initial ca o secta, fie ea si oculta fiind incercarea de org a unei ierarhii a literatilor(Voltaire intra si el in aceasta org). franc-masoneria va prinde mai mult contur in sec XIX.

Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: Mar 22, 2008 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

iluminismUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum