Fotografiestijlen

6 0 0
                                    


Iedere fotograaf heeft zijn eigen manier van foto's maken. Zo heb je ook verschillende stijlen:


Candid fotografie / Reportagefotografie

Je legt namelijk als het ware het ogenblik vast. Er wordt dus in principe niks in scene gezet. Bij reportagefotografie wordt er een gebeurtenis of een serie gebeurtenissen vastgelegd. De fotograaf vertelt een verhaal met zijn of haar foto of serie foto's. Gevoel voor sfeer is hierbij heel belangrijk, de toeschouwer moet de emotie kunnen voelen.

Je moet op de achtergrond blijven. Je probeert de foto's 'in het moment' te nemen zoals ze gebeuren. Als je op de voorgrond treedt zorg je er al snel voor dat mensen gaan poseren, wat je juist wil vermijden. Je moet goed op emoties letten. De emoties die je in de foto's vastlegt, zorgen uiteindelijk voor het resultaat. Je wil dat mensen oprecht lachen, huilen of een andere emotie tonen. Dit hangt samen met dat je op de achtergrond treedt. Hoe meer je aanwezig bent, hoe minder de mensen durven om hun emoties te laten zien.

· Bruiloften: Deze vorm van fotografie leent zich erg goed voor bruiloften. Hier zijn namelijk veel vormen van emotie van toepassing.

Journalistieke fotografie / Documentairefotografie

De fotograaf legt immers de momenten vast op de manier waarop ze gebeuren. Het is hierbij van belang dat de fotograaf zo weinig mogelijk veranderd aan de setting. Het is meer de bedoeling om alles objectief vast te leggen. Dit wil niet zeggen dat er geen emoties in voor kunnen komen, maar je probeert de sfeer niet extra vrolijk of droevig te maken aan de hand van de omgeving of bewerking.

Je moet proberen niet aanwezig te zijn. Natuurlijk moet je er wel zijn, maar het is de bedoeling dat niemand last van je heeft.

Een fotograaf verdiept zich in een onderwerp en is dan weken, soms maanden bezig met het fotograferen van een onderwerp.

· Probeer de situatie zo 'echt' mogelijk te houden.

· Je moet proberen niet aanwezig te zijn. Natuurlijk moet je er wel zijn, maar het is de bedoeling dat niemand last van je heeft.

· Eigenlijk is deze vorm van fotografie ook erg geschikt als je verhalen vast wil leggen of een reportage wil maken

Fashion fotografie / Modefotografie

De meest gebruikte vorm van fotografie. Het onderscheidt zich van andere vormen van fotografie door de creatieve poses en kleding van de modellen. Naast dat het een vorm van fotografie is, heeft het ook te maken met alles wat er omheen plaatsvindt. Vaak is er uitbundig omgegaan met het gebruik van make-up en accessoires. De nabewerking helpt om de foto er helemaal uit te laten springen. Het is de bedoeling dat de foto zoveel mogelijk opvalt, om het product goed te kunnen verkopen. Dit kan op allerlei manieren gefotografeerd worden, meestal met mensen maar soms ook zonder. In de studio, op locatie of zelfs op straat.

· Het onderwerp is het product dat je probeert te verkopen.

· Je moet als fotograaf de fotoshoot dirigeren zoals jij het voor je ziet.

· Editorial Dit is meestal een serie foto's van een collectie van een ontwerper.

· Catalogus fotografie het gaat om foto's die gebruikt worden om kleding direct te verkopen. Meestal zijn het foto's met een witte achtergrond waarbij de kleding rechttoe rechtaan gefotografeerd wordt.

· Modelfotografie Het gaat er dan om dat je een persoon zo mooi mogelijk fotografeert. Dit doe je bijvoorbeeld door zo goed en zacht mogelijk licht te gebruiken, gezichten onder ideale hoeken te fotograferen en lichaamsdelen optimaal te positioneren. Vaak ook met jonge vrouwelijke modellen die op het schoonheidsideaal lijken en met behulp van visagie.

Voedselfotografie of culinaire fotografie

Alle vormen van het fotograferen van eten vallen onder de categorie voedselfotografie. Het hoofddoel van deze fotografie vorm is ervoor zorgen dat de persoon die naar je foto kijkt direct zin heeft om het op te eten. Hierbij fotografeer je vaak niet alleen het eten zelf, maar zorg je ervoor dat de hele sfeer van de foto aansluit bij het gerecht. Zorg voor verschillende bijpassende accessoires in je foto en compositie.

· Het eten moet er lekker uit zien.

· Een goede belichting is erg belangrijk.

Newborn fotografie

De foto's in deze stijl zijn vaak erg lieflijk en zacht. Je wil de kwetsbaarheid van het kindje zo goed mogelijk vastleggen. Daarom kan nabewerking een grote rol spelen.

· Gebruik props (accessoires

· Ziekenhuis reportage: Het kan allemaal erg leuk zijn, maar soms is een baby te vroeg geboren of heeft het weinig kans om te overleven

Landschapsfotografie

Heel veel foto's in deze categorie worden gemaakt op een speciaal gekozen moment van de dag. In de ochtend, rond zonsopgang en rond zonsondergang zijn een van de meest populaire tijden. Voor deze stijl fotografie is groothoeklens gewenst. Om zoveel mogelijk van het landschap op de foto te krijgen, zorgt een kleinere brandpuntsafstand ervoor dat er meer op te zien is

· Let op wat op de foto staat.

· Zorg dat alles in focus is.

Portretfotografie

Dit gaat om foto's die puur om de persoon draaien. Het doel is eigenlijk om de persoonlijkheid of het gevoel van iemand op een bepaald moment vast te leggen.

Reclamefotografie

Bij reclamefotografie gaat het om foto's die een product of dienst promoten. Dat kan gewoon een foto van een product zijn maar ook foto's waarbij mensen een product of dienst gebruiken. Deze foto's zijn vaak in scene gezet en goed gepland

Macrofotografie

Bij macrofotografie vaak juist kleine onderwerpen fotografeert. Maar bij macrofotografie gaat het erom dat je dingen van heel dichtbij fotografeert waardoor ze heel groot op de foto uitgebeeld worden en je veel detail ziet. Vaak heb je hier een speciale lens nodig met een groot brandpuntsafstand (veel mm's) die goed van heel dichtbij kan focussen. Komt het kleiner op de sensor dan spreek je van close-up fotografie.

Architectuurfotografie
Binnen de architectuurfotografie worden alleen gebouwen gefotografeerd. Dit kunnen historische binnensteden zijn met grachtenpanden, kerken en oude stadhuizen, maar juist ook de nieuwe stadsdelen met de meest moderne – soms futuristische – architectuur zijn een dankbaar onderwerp voor veel fotografen.

Straatfotografie
Bij ligt de focus niet op gebouwen, maar juist op mensen en hun dagelijkse beslommeringen.

· Moeder en dochter die nauwkeurig hun appels uitzoeken bij een marktkraampje.

· een oud mannetje dat zijn stoepje veegt.

· passanten in een winkelstraat

Reisfotografie

Natuurlijk kun je mooie bezienswaardigheden fotograferen, maar reisfotografen doen dat doorgaans op een originele manier. Eigenlijk omvat reisfotografie ook straatfotografie, landschapsfotografie en misschien wel portretfotografie.

Sportfotografie
Bij sportfotografie is er vaak veel snelheid in het spel. Er moet worden gewerkt met hoge sluitertijden en timing is hier heel belangrijk. Er zijn natuurlijk tal van verschillende sporten, maar die manier van werken is bijna altijd hetzelfde. Alles draait om het bevriezen van het juiste moment.

Studiofotografie

Een hoekje in de woonkamer kan met de juiste spullen al snel worden omgebouwd tot portretstudio. Ook productfotografie en foodfotografie worden meestal in een studio gefotografeerd. Flitsers en schermen zijn hierbij heel belangrijk voor het maken van mooie foto's.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Feb 25, 2018 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Nikon D90Where stories live. Discover now