-Viata din alta perspectiva-

38 0 0
                                    


Scuzati greselile gramaticale, de ortografie, etc. Cartea este scrisa de un amator si sper sa va fac pe toti sa va comportati altfel cu persoanele din jur.

-Cine este autorul acestei carti?-

Nu o sa imi dau numele deoarece nu doresc ca lumea sa ma caute pe facebook sau pe orice alte retele de socializare, de asemenea nu vreau sa imi fac cunoscut numele deoarece nu vreau sa aud reprosuri la adresa mea. Dar pot sa va ofer alte informatii. Sunt un elev din Maramures, Baia Mare, nascut in 2001. Am dus mereu o viata destul de grea, de aici si motivatia de a scrie aceasta carte, pentru a schimba lumea, pentru a schimba mentalitatea lumii si pentru a face o lume mai buna. Sper ca aceasta carte sa va invete ceva, si poate chiar sa o recomandati persoanelor care se "simt" cand citesc aceste randuri. Sper ca pot face o schimbare majora, o schimbare in bine. Tin sa mentin ca tot ce scriu in aceasta carte este bazat pe fapte reale. 

-Capitolul 1 - O scurta introducere - 

Viata nu este asa precum o vedem cu totii... cu totii ne-o imaginam ca si in basme, o viata roz, plina de fericire, de bucurii, de implinirea tuturor dorintelor... dar... nimic nu este asa. Nu neg faptul ca unii oameni nu au norocul de a avea parte de toate aceste lucruri, nu neg faptul ca nu exista oameni fericiti... Dar haideti sa ne gandim cum este si cu cealalta parte a lumii... Sa ne gandim la oamenii inchisi in ei, care se taie, care fumeaza, sau care beau din cauza familiei, din cauza certurilor din jurul lor, din cauza vietii pe care o traiesc. Mereu oamenii sunt judecati dupa cum arata, il vezi pe unul imbracat mai modest, gata, este un boschetar, chiar daca in interiorul lui poate este cel mai intelligent om, si poate acel om o sa se realizeze mult mai bine, poate chiar o sa ajunga seful tau la un momentdat... Tu refuzi sa te gandesti la asta. Vezi un om plin de taieturi de lama pe mana, gata, el este emo, este un Satanist, trebuie discriminat. De ce toata lumea stie sa caracterizeze? Vedeti un om bun, trebuie sa ne batem joc de el, sa ne folosim de el. El o sa sufere? Nu conteaza. Niciodata nu conteaza. Mereu va pasa doar de voi, de voi insiva, chiar daca pe persoana respective o doare, chiar daca ea o sa ajunga la fapte necugetate, nu conteaza! Daca tie iti intinde un deget tu ii iei toata mana. Asa e mereu. Niciodata nu stii cine se poate ascunde sub masca de la suprafata. O fi un om bun? O fi un om rau, un fatarnic? Asta ramane de vazut... Dar un lucru e sigur...niciodata nu judeca o carte dupa coperta!

Unii oameni vor doar binele persoanelor din jurul lor, vor doar sa le ajute, facandu-le mereu bine, fiindu-le mereu aproape... Dar ii pasa cuiva cu adevarat? Chiar ii pasa? Nimanui nu o sa ii pese. Si sa va spun o mica povestioara.. chiar astazi mi s-a povestit si mie de catre un om exceptional, un prieten, un profesor si o persoana de nadejde care stiu ca nu o sa ma lase niciodata la greu... Era un baiat la universitatea Harvard, cu totii trebuie sa o stim. Doar este cea mai buna universitatea din S.U.A. Era un baiat la ea, din pacate, a decedat, iar tatal acestuia a venit la decanul universitatii cu o rugaminte... Voia ca numele baiatului sa fie pus pe un perete, in memoria lui. Parintii acestuia erau imbracati mai modest, cand decanul a vazut cum erau imbracati i-a refuzat instant...Numele baiatului decedat era Leland Stanford Junior. Dupa ce tatal acestuia a fost refuzat a plecat foarte indurerat... Dar s-a intamplat inevitabilul, iar tatal baiatului nu doar ca a pus numele baiatului pe un perete, ci a infiintat propria universitate, si sunt sigur ca am auzit cu totii despre universitatea Stanford. Concluzia acestei povestioare care ar fi? Exact aceeasi:Nu judeca cartea dupa coperta.

-Capitolul 2- Ii pasa cuiva cu adevarat de noi?-

    Sastiti un lucru, am doar 16 ani cand scriu aceasta carte, dar am realizat unlucru extreme de important... In viata asta nimanui, dar nimanui nu o sa ii pesecu adevarat de tine, de mine, sau de oricine altcineva. E prea mare orgoliul inlumea asta. Ne pasa doar de noi insine! Daca unul dintre noi s-ar gandii macarla o persoana inafara lui lumea aceasta ar fi mai buna, s-ar schimba enorm, nuar mai fi atatea atentate, atatea crime, toata lumea ar traii pasnic silinistit si viata ar fi mult mai buna. De ce nu ne putem schimba? De ce nu vremsa acceptam un sfat bun? Poate nici parintilor nu le pasa... Nu scriu aceastacarte ca sa ma laud cu problemele mele, ci o fac ca sa dau tuturor cititorilorun sfat bun, un ajutor, pentru ca nimeni, dar nimeni in lumea aceasta nu meritasa sufere.. Cu totii ar trebuii sa fim fericiti. Si acum am deviat un pic de lasubiect, dar nu conteaza... Cum ziceam, nimeni nu ne vrea binele... Spre exemplu...Tatal meu m-a parasite, si sunt sigur ca nu sunt singurul in situatia aceasta,m-a parasite cand eram mic, de cateva luni, nu mai mare... Credeti ca m-a cautatvreodata? Niciodata... Tot eu am fost nevoit sa il caut... Nu exista seara in caresa nu plang din cauza familiei, din cauza a tuturor celor care ma inconjoara.Si multe alte personae sunt exact ca mine... Niciodata nu o sa se expuna, nu o sale vedeti plangand, pacat este ca aceste persoane in interiorul lor suntdistruse, isi fac din ce in ce mai mult rau si incetul cu incetul o sa neparaseasca. E asa de greu sa le oferim putina atentie? Sa incercam sa leajutam? Cu totii suntem frati intre noi, ar trebuii sa ne ajutam, sa ne iubimunii pe altii, nu sa ne facem rau, sa radem unii de ceilalti. Vedeti in ce lumetraim, de ce nu faceti ceva sa o schimbati? Mereu victimizati, mereu va scuzatisi dati vina pe celelalte persoane. Iar acele persoane mereu au de suferit.Mereu ele sunt de vina. Inca va mai mirati de toate sinuciderile din lumeaasta... Dar din cauza cui sunt. V-ati pus vreodata intrebarea aceasta? V-atigandit vreodata la asta? Nu... Nimeni nu s-a gandit, nimeni nu si-a pusintrebarea "Oare cat rau am facut in ziua asta?". Oaremai exista sanse de schimbare? Da, mai exista. Dar sunt foarte mici. Si daca nuo sa se faca o schimbare cat de curand, atunci totul o sa ramana asa. 

-Capitolul 3- Este bine sa ne inchidem in noi?-

    Cel mai rau lucru ar fi sa ne inchidem in noi...Dar de ce? Unele persoane considera acest lucru un lucru bun, ba chiar dausfatul acesta. "Inchide-te in tine, e mai bine asa, nu te descarca!". Aicidepinde de cum privesti situatia. Daca te inchizi in tine te distrugi, atatpsihic cat si fizic. Daca te inchizi in tine la un momentdat o sa cazi indepresie, si acest lucru este cel mai rau lucru posibil.. Unele persoane o facpentru ca asa li s-a spus ca e bine, pentru ca sunt influentate de mediul incare traiesc. In schimb, alte persoane o fac de teama. De teama de a spune ceau pe suflet, Daca ramai mereu cu teama atunci toti o sa te calce in picioare,toti o sa te caracterizeze drept un retras, un fricos si toti o sa rada detine... Mai bine iti impui respect, chiar daca in interiorul tau esti completdistrus, chiar daca interiorul tau este negru, cuprins de intuneric. Nu learata ca te doare! Arata-le ca esti fericit, ca treci peste. Daca le arati cate doare o sa rada si mai tare de tine. Compune versuri, scrie o carte, canta,fa un lucru care te ajuta sa te descarci.. Dar nu te afisa... Chiar daca uneorisunt momente cand efectiv simti ca explodezi, am patit, si eu... cand efectivizbucneam in plans. Dar au trecut. O sa mai vina. Nu trebuie sa iti fie rusine.Doar sa se intample cat mai rar, o sa rada de tine, o sa spuna ca esti unprefacut, ca doar dramatizezi! Toata lumea in ziua de azi stie doar sacaracterizeze, nimeni nu ar vrea sa te ajute! Atunci arata-le ca nu iti pasa sitreci mai departe, stiu, viata e naspa, urata. Asa gandesc si eu...Dar trebuietraita, cu bune, cu rele, ca iti place, ca nu iti place, trebuie traita, pentrucad oar o viata ai. Asa ca pune un zambet pe fata ta si treci mai departe, dastiu, doare al naibii de tare, dar la un momentdat o sa apara o persoana inviata ta, sau un obiect, precum cartea aceastra, care o sa te faca cel maifericit, si crede-ma, nu o sa regreti ca m-ai ascultat. Este nevoie de foartemulta vointa, de incredere, increderea fiind lucrul pe care nu multa lume ilmai are in ziua de azi... Dar trebuie, trebuie sa facem cumva rost de incredere,sa dobandim in crederea in noi, iar acest lucru este cheia succesului. Mai binedescarca-te, nu te inchide in tine, scrie o carte, canta, fa orice lucru carete linisteste, dar nu te inchide in tine, daca te inchizi o sa cedezi nervos, osa ajungi la multe fapte necugetate, care mai incolo o sa le regreti pe absoluttoate. Si inca un lucru esential pentru a dobandi succesul este rabdarea. Unproverb spunea "Cu rabdarea treci si marea.". Da, este asa de adevarat.Rabdarea este al doilea ingredient in prepararea succesului, daca ai increderein tine si rabdare vei putea sa munti si muntii din loc. 

-Capitolul 4-Putem avea incredere in cineva?

Pe aceasta tema se poate vorbi o groaza si tot nu o sa gasim un raspuns.. Cert este ca la prima vedere niciodata sa nu ai incredere in cineva, indiferent ca tie iti pare de incredere sau nu, tot nu trebuie sa ai incredere in acea persoana. Aceasta se poate folosi oricand de tine si sa te injunghie pe la spate, exact cum am patit si eu zilele trecute... Am cunoscut o persoana, am sa ii spun Maria... Desi nu asa o cheama dar ma rog.. Deci efectiv m-am indragostit pana peste cap de ea, si intr-adevar m-am atasat enorm de ea, ma certam cu ai mei pt. ca sa ne putem intalnii, imi aduc aminte ca, zilele trecute gen am ramas in oras mai multa vreme si a iesit un scandal cu ai mei din cauza asta.. Si ce sa vezi, bine, ea era seaca cu mine de cand o cunosc si imi parea mie ceva "putred" la mijloc.. Eram la Biserica, si nu puteam vorbi, era Duminica ziua aceea... Marti implineam o luna de relatie, dar nu asta conteaza.. Si revenind, vin de la Biserica, tot bine si frumos si intru pe facebook, tot dau scroll la newsfeed si cand colo ce sa vezi.. Ma uit, da comm la o postare exact asa: "Da mi Bby <3". Am crezut ca in clipa aia sparg telefonul, ca iau cutitu si ma omor si pe mine, si pe ea, si pe ala la care i-a comentat la postare, nu ma interesa ce riscam, nu ma interesa nimic. Am avut cea mai proasta stare posibila... Si ma rog, trecand peste povestirea aceasta si revenind la subiect, niciodata nu ar trebui sa avem incredere in cineva... Niciodata nu se stie ce ii trece prin mintea lui, niciodata nu stii cu ce scopuri iti e alaturi, cu ce scopuri se foloseste de tine, niciodata nu stii ce vrea sa faca cu tine... Cert e ca ar trebui sa citim oamenii, sa ne dam seama ce vor de la noi, ce vor sa faca cu noi... Pentru a nu suferi la final.

ne ajutam,W'

Viata din alta perspectivaWhere stories live. Discover now