Bedriye Tahir Gökmen KİM?

5 0 0
                                    


Bedriye Tahir Gökmen, ilk kadın . Gökmen Bacı adıyla tanınır.

Türkiye'nin ilk kadın pilotu dendiğinde çoğumuzun aklına Sabiha Gökçen gelir. Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalar, Sabiha Gökçen'in ilk kadın savaş pilotu olduğunu, ilk kadın pilotun ise Bedriye Tahir Gökmen olduğunu gösteriyor.

Meslektaşı Sabiha Gökçen kadar şanslı olmayan Bedriye Tahir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi Vecihi Hürkuş'un açtığı Vecihi Sivil Tayyare Mektebi'nin 12 erkek öğrencisi arasında yer alan iki kadından biridir. Diğer kadın öğrenci, Vecihi Hürkuş'un yeğeni Eribe'dir ve uçuşlardan birinde paraşütünün açılmaması sonucu hayatını kaybeder. Eribe, ilk kadın havacılık şehididir. 1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu'nda eğitimine başladı. 30'lu yaşlarında olan Bedriye'nin bu isteğine ilk başta sıcak bakılmaz. Ancak sonradan öğrencilerin ve idarecilerin ortak kararıyla kursa kabul edilir. Bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdürdü. Başta sadece heves olarak görülen havacılık merakı, Bedriye'de bir süre sonra tutkuya dönüşür. Sabahları erkenden kalkar, beş buçukta kursa gider, kurstan sonra 8.30'ta işteki mesaisine başlar. 1933'te aldı. uçağı tek başına uçurmayı başaran altı öğrenciden biridir. ona Gökmen lakabını takmıştı. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir, 1934'te çıkınca Gökmen soyadını aldı.

Bedriye Tahir, havacılık uğraşısı yüzünden çok tepki aldı, engellemelerle karşılaştı. Havacılık ile uğraştığı için aylığından ceza kesildi, sonunda işinden kovuldu. 1933 ve 1934 yıllarında toplam 246 uçuş sayısıyla 19.14 saat uçuş yapan 1934 yılında , onaylanması için öğrencilerin tarafından sınavdan geçirilmesini istemişti. Ancak sınav heyeti geldiğinde okulun tek faal uçağı kırım geçirmiş olduğundan sınav yapılamadı, heyet yeniden gelmeyi kabul etmeyince okul kapandı ve Gökmen Bacı'nın pilotluğu onaylanmadı. Lisansını alamasa da kendisi ilk solo uçuş yapan bayan pilot olmuştur. O sırada işinden çıkarılan Bedriye Tahir Gökmen'in daha sonraki hayatı bilinmemektedir. Ancak ilk Türk olarak havacılık tarihinde yerini almıştır.

İlk kadın pilotumuzla ilğili fazla bilğiye sahip değiliz ama Türk havacılık tarihinde önemli bir yeri olduğu kesin bedriye hanımın havacılıkla ilğili bir gazete yazısında verdiği röportajdaki sözleri ile araştirmamızı bitirelim;

"... Çocukluğumdan beri kuşların uçuşlarını, kanat çırpıntılarını, dönüşlerini büyük bir dikkatle seyreder ve bundan zevk alırdım. Tayyareleri seyrederken tatlı bir heyecan duyar ve bu insanlar ne mesut, ben de böyle uçsam diye düşünürdüm. ... Gazetelerde tayyareciliğe ait en küçük bir yazıyı bile kaçırmazdım. Bütün emelim bir kerecik olsun tayyareye binmekti. ... Tayyarecilikteki ülküm, iyi bir tayyareci olmak, Türk kadınlığının bu sahada da diğer milletlerden geri kalmayacağını göstermek ve memleketimde tayyareciliğin ihyası için çalışmaktır."

Bedriye Tahir GökmenWhere stories live. Discover now