Lisa 2

972 118 15
                                    

19. Veel võimalusi, kuidas juttu mitte alustada

"Mari, sa jääd hiljaks!" (esimesel koolipäeval)

"Ärka üles, sa jääd hiljaks!"

Miks kõik kogu aeg hiljaks jäävad? Liiga paljud juhtud algavad sellest, kuidas keegi hakkab hiljaks jääma, aga ei jää hiljaks, või siis hilinebki viis minutit ja solvab õpetajat. Miks?

-

20. Juttude pealkirjad

Eriti moodne on kirjutada eestikeelne jutt ja panna ingliskeelne pealkiri... kas see veider ei ole? Kui tihti näete poes riiulitel kokaraamatut, mille sisu on eestikeelne, kuid mille pealkiri on nt "How to cook" vms? Kas vanaema-vanaisa kummutis vedeleb raamat pealkirjaga "The bible", kuid mille sõnad on eesti keeles? Kui sa leiad ideaalse pealkirja, mida tõesti ei anna kuidagi eesti keelde väänata ning mis on just see õige, siis on see aktsepteeritav, kuid üldjuhul siiski: kui kirjutad eesti keeles, kirjuta ka pealkiri eesti keeles. 

-

21. Kui sa kirjutad millestki, mida pole ise läbi teinud, siis uuri selle kohta enne

Kuidas kehad töötavad, kuidas autot remontida, kuidas enesekaitset rakendada, kuidas süüa teha, kuidas mõtlevad täiskasvanud inimesed. Samuti olen ma kuusteist ning loen liiga palju jutte kuueteistaastastest tüdrukutest, kes on sama vanalt kuidagi liiga lapsikud või liiga iseseisvad, nii et see tundub kokkuvõttes lausa ebareaalne. Ma tean, et kedagi ei huvita lood 13-aastaste suhetest, millega oleks väga lihtne ise sarnaneda, aga mõelge, kas teie karakteri vanus ja käitumine siiski lähevad kokku.

-

22. Ja taas: otsekõne

Ärge pange otsekõnet tumedasse teksti, miks seda tegema peaks? Kas otsekõne on midagi, mida on vaja jube kõvasti rõhutada, et kui otsekõne ei ole rasvases tekstis, siis saavad kõik jutust valesti aru? Päris kindlasti mitte. Mina kirjutasin ka kunagi nii, ja arvasin, et see teeb lugemise mugavamaks. Ei. Silmadel on valus.

-

23. Sõbralik soovitus

Kui kirjanik lisab jutu lõppu autori sõna, siis üldjuhul on see vajalik, kas või selleks, et lugejaid tänada või midagi küsida, nii et lugege see läbi. Samuti on kaks sekundit aega võttev klikk hääletamisnupul lugeja poolt kerge vaev, kirjanikule tähendab see aga palju! 

Näpunäited - millest hoiduda ja kuidas siis parem on?Where stories live. Discover now