Allan Pease - Řeč těla

4.8K 5 2
                                    

Allan Pease

Řeč těla

Portál, 2001

O "řeči těla" jsem se poprvé doslechl v roce 1971 na jednom semináři. Byl jsem tak nadšen, že jsem se chtěl dozvědět víc. Lektor se zmínil o výzkumech profesora Raye Birdwhistella z univerzity v Luisville, které prokázaly, že mezilidská komunikace prostřednictvím gest, postojů, postavení těla a vzdáleností mezi lidmi nese více informací než jakákoli jiná komunikační metoda. Tenkrát jsem již několik let působil jako prodejce a prošel jsem mnoha dlouhými a intenzivními kurzy prodejních metod. Na žádném z těchto kurzů jsme se však nezabývali neverbálními aspekty a důsledky, které z nich vyplývají při osobních jednáních.

Vlastním pátráním jsem zjistil, že informace o řeči těla jsou nedostupné, a přestože v knihovnách i na univerzitách byly uloženy záznamy o výzkumech tohoto tématu, vyskytovaly se většinou v podobě úzce zaměřených rukopisů a objektivních teoretických předpokladů sestavených lidmi, kteří měli nepatrné či vůbec žádné zkušenosti z jednání s jinými lidmi. Netvrdím, že jejich studie nejsou důležité; chci jen říci, že jsou příliš technické, než aby měly jakýkoli praktický význam pro laika, jako jsem například já.

Při psaní této knihy jsem se pokusil shrnout významné studie týkající se chování a spojil jsem je s podobnými studiemi z jiných oborů (sociologie, antropologie, zoologie, vzdělávání, psychiatrie, rodinného poradenství, profesionálního vyjednávání a prodeje. Kniha obsahuje také mnoho rad a návodů "jak na to", které jsem vypracoval na základě četných videonahrávek a filmů, jejichž autorem jsem já sám nebo moji spolupracovníci z Austrálie i ze zámoří. Čerpal jsem také ze zkušeností a z osobních setkání s tisíci lidmi, s nimiž jsem v uplynulých patnácti letech hovořil, které jsem školil, vedl i řídil a kteří byli mými zákazníky.

Tato kniha rozhodně není posledním slovem v oboru řeči těla a nenajdete v ní žádné kouzelné návody, jaké slibují některé příručky, s nimiž se setkáte v knihkupectvích. Mým záměrem bylo přivést čtenáře k hlubšímu uvědomění vlastních neverbálních signálů a narážek a současně ukázat, jak spolu lidé komunikují prostřednictvím řeči těla.

Kniha se zabývá každou složkou řeči těla samostatně, přestože je jen málo gest, která člověk používá nezávisle na ostatních. Současně jsem se snažil vyhnout se přílišnému zjednodušení. Komunikace beze slov je složitým procesem zahrnujícím lidi, slova, tón hlasu a pohyby těla.

Jistě se najdou lidé, kteří začnou zděšeně lomit rukama a budou tvrdit, že studium řeči těla je jen dalším způsobem zneužití vědeckých poznatků ve snaze ovládnout druhé lidi a uhodnout jejich myšlenky. Kniha, kterou držíte v rukou, vám chce zprostředkovat hlubší vhled do komunikace s ostatními lidmi, pomoci vám lépe porozumět druhým, a tím i sobě. Po chopíme-li princip funkce určitého jevu, snáze se s ním naučíme žít, kdežto nepochopení a lhostejnost je živnou půdou strachu, pověr a přehnaně kritického hodnocení. Člověk pozorující ptáky je nestuduje proto, aby je mohl zastřelit a vycpat si je jako lovecké trofeje. Získáme-li zběhlost v umění neverbální mezilidské komunikace, bude pro nás každé setkání s druhým člověkem vzrušujícím zážitkem.

Tato kniha byla původně zamýšlena jako pracovní příručka pro prodejce a všechny, kteří se pohybují ve světě obchodu. Během desetiletého období shromažďování materiálu a přípravy knihy se však její záběr natolik rozšířil, že bez ohledu na povolání nebo pracovní postavení ji může používat každý, kdo chce lépe porozumět nejsložitější události, před jakou nás život staví - osobnímu setkání s druhým člověkem.

Dostali jste se na konec publikovaných kapitol.

⏰ Poslední aktualizace: Sep 28, 2009 ⏰

Přidej si tento příběh do své knihovny, abys byl/a informován/a o nových kapitolách!

Allan Pease - Řeč tělaKde žijí příběhy. Začni objevovat