Saya tak pernah clarify benda ni, sebab takut berbalik kepada diri sendiri. Mungkin sebab tak pernah clarify, people keep crossing the line.

Dilarang ciplak, plagiat, tiru,
-storyline
-watak
-karakter
-nama yang rare
-plot
-idea
-plot twist
-dan benda yang seangkatan dengannya. Tak kisah awal-awal saja ke, tengah-tengah saja ke, cara hero heroin bertemu ke, benda yang aneh dari biasa ke.

Saya HARAMKAN.

"Oh, saya inspirasi."

Inspirasi bukan tiket untuk cedok idea orang. Inspirasi dan plagiat ada beza. Jangan sebut inspirasi sebagai alasan hanya untuk tutup salah sendiri.

Untuk nama,
Saya tak kisah awak nak guna Farhan, Iskandar, Haraf, Aidan ect. Sebab kita tahu itu nama common. Nama yang selalu jumpa dalam kalangan masyarakat.

Tapi.

Nama HAZRAEL, jarang. Dekat2 dengan Izrael, siapa nak letak dekat anak oi. Ni contoh nama rare, yang saya sangat tak suka kalau orang cedok bawak masuk dalam story sendiri tak kisahh sebagai side character sekali pun.

Nak buat acc nama hazrael, letak kat bio hazrael's ke apa ke, tak kisah. As long as bukan cedok letak dalam story sendiri.

You can simply twist it to Hizrael, Hazrel, Hazriel. Why HAZRAEL juga?

Ni contoh la. Yang lain2 takkan nak saya hurai satu-satu. Dah besar fikir sendiri.

Untuk yang common, saya tak kisah. Yang rare tu, saya kisah. SANGAT. Siang malam fikir sesuatu yang lain dari yang lain, untuk hasilkan karya. Datang ko sedap cedok. Behave okey?
  • a place that everyone has left.
  • JoinedFebruary 9, 2016



Last Message
harleenxira harleenxira 20 hours ago
Saya tak pernah clarify benda ni, sebab takut berbalik kepada diri sendiri. Mungkin sebab tak pernah clarify, people keep crossing the line.Dilarang ciplak, plagiat, tiru,-storyline-watak-karakte...
View all Conversations

Stories by 𝐇 𝐀 𝐑 𝐋 𝐄 𝐄 𝐍
ACE : Series by harleenxira
ACE : Series
BACAAN 16 KE ATAS- Karya keempat dan keenam. *** "Let the case of the story begins!" ACE Series ni...
ranking #6 in conflict See all rankings
The Darkest Nightmare by harleenxira
The Darkest Nightmare
Hikayat cinta kita... Bakal berakhirkah? Cover by: @hussna♥️
ranking #1 in darkfantasy See all rankings
Diari Safiyya by harleenxira
Diari Safiyya
Sering kali baca novel cinta? Apa kata cuba yang ini pula. Cuba yang berbeza. Satu cerita. Tapi bukan berbent...
ranking #2 in luahan See all rankings
1 Reading List