HANS CHRISTIAN ANDERSEN (1805-1875)
Híres dán költő és meseíró. A nyomorba született, édesapja cipész volt és korán elhunyt. A fiatal Andersen már kisgyermekkorában is meséket talált ki és saját maga készítette bábuival el is játszotta ezeket.
Biszexualitását titkolni kényszerült a kor eszméi miatt, de ehhez kapcsolódó fájdalmait és örömeit beleszőtte meséibe és verseibe.
A Disney által megfilmesített "A kis hableány" című Andersen-mese például egy viszonzatlan szerelem elmékét hagyja az utókorra: Andersen szerelmes leveleket írt egy heteroszexuális férfinek, Edward Collinnak. A mese valójában sokkal tragikusabban és valósághűbben végződik a Disney adaptációtól: a hableány beleszeret a hercegbe, az viszont egy földi nőt választ helyette. Ezt a hableány nem tudja feldolgozni, és öngyilkos lesz, testét elmossák a hullámok.

Jackie Wullschlager 2001-ben megírta a férfi biográfiáját. Ebben a következő sorok szerepelnek:
"The silence of Danish commentators, from Andersen's own time until the present day, on the subject of his homosexual relationships, is remarkable. Andersen's diaries leave no doubt that he was attracted to both sexes; that at times he longed for a physical relationship with a woman and that at other times he was involved in physical liaisons with men"
[A dán kritikusok csendje Andersen homoszexuális kapcsolatairól a meseíró idejétől egészen napjainkig figyelemre méltó. Andersen naplói kétséget sem hagynak afelől, hogy mindkét nemhez vonzódott; egyes időkben nőkkel volt fizikai kapcsolatban, más időkben pedik férfiakkal.]
-ez az én fordításom, nem szó szerint-
  • Lépcsőn olvasva vagy valaki szívében
  • JoinedJanuary 14, 2016


Last Message
csengesztenye csengesztenye Sep 13, 2019 09:05AM
Akkor Almitra szólott, és mondá: most a Halálról kérdeznénk.És ő így felelt:
Ismerni szeretnétek a halál titkát.
De hogyan találhatnátok meg, ha nem az élet szívében keresitek?
A bagoly éjszakához s...
View all Conversations

3 Reading Lists