•°3°•

82 15 10
                                    

Sampai sahaja di satu kawasan seperti perkampungan mereka mula berhenti berlari

Nafas diaturkan.Melisa mula memandang sekeliling

Cantik,aman dan damai

"Selamat malam,Melisa"tegur seorang lelaki yang sedang mengangkut guni,Melisa sekadar tersenyum nipis

"Lucy,kita kat mana ni?"tanya Melisa seraya memandang Lucy

"Ohh,kat sinilah tempat kita berdua tinggal Mel selama 4 tahun ni"Melisa tekun mendengar

"Mana ibu bapa Lucy?"tanya Melisa ingin tahu,Lucy tersenyum dan menggeleng perlahan

"I'm sorry"pinta Melisa sebersalah

"It's okay,by the way perkampungan ni walaupun sedikit tersorok,raja tetap tahu dan teruskan peraturan merepek dia tu"Lucy mula melangkah diikuti Melisa

"Erm permaisuri tak marah?Cemburu?"Lucy mengangkat bahu tanda dia pun tak pasti

"Tapi dari apa yang aku dengar permaisuri ada juga seksa gundik yang tidur dengan raja,but i don't know"Melisa mengangguk faham

Mereka berhenti di hadapan sebuah rumah

"Macam rumah zaman Josean dah"bisik Melisa

Mereka mula masuk ke dalam rumah

"Tempat ni je ke yang tak maju?"Lucy yang mahu masuk ke bilik terhenti,dia menoleh memandang Melisa yang sedang mengunci pintu

"Yeah,nampak sangat raja tu tak bertanggungjawab.
I hate him"katanya perlahan

"Waeyo?"

"Sebab dia kakak aku mati"lirihnya dan terus dia masuk ke dalam bilik meninggalkan Melisa berdiri kaku di ruang tamu tersebut

Adakah keluarganya di sini tidak wujud??

-❤️-

Keesokkan pagi

Kelopak mata milik Melisa perlahan-lahan terbuka dan drastik tubuhnya duduk daripada pembaringan,suasana bilik diperhati.Masih sama

Bukan mimpi-

Selimut yang membaluti tubuhnya diselak dan dia terus bangun dan keluar daripada bilik

"Good morning Melisa!"sapa Lucy ceria,dirinya sedang menyediakan sarapan

"Morning"balasnya sedikit kekok

"Lucy ,tentang semalam saya minta maaf ya?"pinta Melisa

"Gwenchana.Sudah,jom sarapan"Melisa mengangguk akur dan dia duduk bersila di hadapan Lucy

"MELISA?!"mata Melisa membulat terkejut

Kenapa??

"Mana rantai kau?!"jari telunjuk Lucy di halakan kearah leher jinjang Melisa yang kosong tanpa sebarang aksesori

"Rantai?"baru dia teringat dirinya ada memakai rantai yang sedikit unik bentuknya

"Terjatuh barangkali"Lucy menepuk dahi

"Kenapa kalau rantai tu hilang pun?"tanya Melisa seraya menyumpit nasi dengan sumpit kayu

"I don't know,tapi tak silap aku,kau akan mengamuk,gelabah kalau rantai tu hilang sebab kau pernah cakap rantai tu berharga.The second reason is,rantai tu hilang kat istana!"Melisa hanya terkebil memandang Lucy

"Erm mian?"

"Ahh lupakan jelah!"

-❤️-

Jayden memerhatikan lama rantai yang dia ambil di taman semalam

Bentuknya unik dan dia seperti penah lihat rantai tersebut

Tapi di mana?

Jayden mengeluh dan meraup rambutnya kasar.Laci meja dibuka dan rantai tersebut dimasukkan ke dalam laci lalu ditutup kasar

Pintu library perlahan terbuka daripada luar

"So rude!Tak pandai ketuk dulu-majestry!"drastik tubuhnya berdiri memandang permaisuri kerajaan Qelestria ataupun ibu kandungnya

"Panggil sahaja Mommy.Your my son,we're family"katanya sedikit lembut

Itulah dia Queen Stella,luaran memang terlihat dirinya kejam,sombong namun dirinya sebenar begitu baik dan berhati lembut

Berita tentang diamengseksa gundikdiraja itu sekadar mitos dan gosip murahan sahaja

"Mommy buat apa dalam library ni?"tanya Jayden sambil merapati ibunya

"Salah ke mommy nak jenguk anak tunggal mommy ni"usik Queen Stella

"No of couse not,mommy selalu dialu-alukan"Queen Stella tergelak kecil namun gelakkan itu bertukar kepada batuk kecil

"Mommy tak makan ubat?"tanya Jayden risau,dia memegang bahu ibunya

"Tak perlulah,mungkin memang dah takdir mommy.Ayah kamu mesti seronok bila mommy-Stop it,Jayden tak suka mommy cakap macam tu"potong Jayden

Jayden Louise,hanya ibunya sahaja dapat melihat sisi baiknya

Queen Stella tersenyum kecil,tangan anak tunggalnya yang berada di puncak bahu itu dialihkan

"Don't hate your father to much,his still you father sweetheart "pipi Jayden diusap dan langkah permaisuri itu dibawa keluar daripada library

Jayden mengeluh

TBC

Just nak minta pendapat,aku patut guna bahasa istana like (ibunda,anakanda,tuanku) pebenda semua tu ataupun nak santai je??

Btw Vote and Comment🌸

(OH)Cruel Kingdom|PJMWhere stories live. Discover now