Frontul de vest

6 1 0
                                    

Sfarsitului anului 1914 vine cu un rezumat care va dainui pentru secole de acum înainte,anume ca daca la jumatatea acestuia mulții credeau ca va începe un simplu război economic si expansiunea sferelor de influență a anumitor super puteri,a devenit in anul Primului Razboi Mondial.În momentul de față erau două alianțe Antanta(formată din Rusia,Serbia și Franța,respectiv Republica Chineză de sud condusă de Sun Yat Sen).Acesta se incheia cu pierderi destul de mari,mult mai mari decat se preconizau,si cu un război abia început si departe de a fi terminat.
În Rusia poporul își punea toată increderea in liderul lor militar care acum manevra totul până și numirile in guvern,Marele Duce Serghei Romanov.Acesta venea cu un plan destul de simplu la prima vedere,un plan rapid și fără prea multe pierderi omenești,dar nu se gândea pentru o clipă că Germania era un adversar atât de aprig precum a dovedit si va dovedi in continuarea razboiului.
Revenind la frontul din vest,intre 20-14 noiembrie are loc a doua bătălie de la Bruxelles,dar francezi deși isi putea continua avansul,pierduseră destul de multe resurse.Germania incepuse si bătăliile aeriene cât si bombardamentele strategice cât si asupra orașelor inamice.Germania își focusează forțele asupra eliberării portului Antwerp,fapt pe care il va reuși abia in 1916,din cauza problemelor din balcani a Austro-Ungariei ,României și Bulgariei.
Inceputul lui 1915 vine cu vești proaste pentru francezii, germanii vor folosi gaze ca armă de război pe front.Gazul a facut un total de 250 000 de victime numai pe frontul de vest chiar dacă puțin peste 70 000 erau francezi.În primăvara lui 1915 se dă cea mai mare bătălie navală dintre Franța impotriva Marii Britanii și Germaniei.O urmare marcantă a acestei bătălii a fost faptul că francezii și-au pierdut aproximativ 70 de procente din flotă,iar o altă măsură proastă a fost să transforme un sfert din flota comercială in flotă de război.Bătălia a luat sfârșit pe 12 aprilie.Golul lăsat in urma acestei bătălii a fost marcant pentru francezii.
In mai-iunie 1915 a fost bătălia de la granița belgiei,care a fost o victorie a francezilor,dar inaintarea acestora a fost oprită pentru următoarele 2 luni,timp  in care ambele tabere își vor aduna forțele.
Între timp,Marea Britanie va impune încă de anul trecut o blocadă navală,care va fi consolidată după bătălia din Canalul Mănecii.
După securizarea frontului și  micuța flotă olandeză s-a alăturat in campania de hărțuire a flotei comerciale a franței.
În urma atacurilor și blocadei francezii incep să se bazeze pe resursele proprii.
Pe lângă campania militară Marea Britanie si Imperiul German au dus și o vastă campanie de demoralizare a Franței.Au inceput să bombardeze cu gaz terenurile agricole,cauzând o criză imensă in Franța.Banii incepeau sa dispară,iar salariile si pensiile au fost înjumătățite,cauzând nemulțumirea populației si creșterea antipatiei față de război.
In septembrie 1915,francezii pierd cel mai mare număr de soldații,anume 1 200 000 și speranța de a mai avansa in Germania prin Belgia,dar acestia mai aveau un front in care se luptau cu Germania si unde și acolo pierduseră 450 000 de soldații dar nu le-a fost oprit avansul.
In noiembrie 1915-martie 1916,lucrurile se schimbă extraordinar de repede,dacă in iunie 1915 toată lumea credea in victoria franceziilor,într-un final aceștia erau predestinați pierderii războiului.După lupte grele si victorii obținute destul de greu, cand sa treaca din regiunea alsacia-lorena au pierdut într-o ambuscadă a 150 000 de soldați germani, aprox 600 000 de soldați.Încă o ofensivă a fost oprită.Germania își face un nou aliat,Italia care cauzează probleme destul de mari Franței.În aprilie 1916,francezii invadează Italia cu  1 000 000 de soldați,dar la finalul anului ii pierd pe aproape toții.
În octombrie 1916,SUA intră în război împotriva Puterilor Centrale.
Dar din noiembrie 1916,un important aliat al Franței are pierderi masive și începutul răspândiri unui plan pentru o a doua revoluție,indreptată impotriva lui Serghei Romanov.
Din 1917 până la jumătatea lui 1918 situația războiului pentru Franța s-a inrăutațit,pierzând Rusia si importante colonii precum Congo,Madagascar,Indochina și părți din Libia,respectiv Chadul de azi.
In următoarele bătălii Franța a dat inapoi ajungând să mai apere doar Parisu. La finalul lui 1917,in urma unei incercuiri la Calais a aproximativ 300 000 de soldați francezi și pierderea acestora a dus la demoralizara Franței și dorința din ce in ce mai aprigă pentru sfârșitul unui război și un armistițiu,fapt ce se va întâmpla pe 28 iulie,1918.

Un altfel de ,,Marele razboi"Wo Geschichten leben. Entdecke jetzt