Alvilág, Istenek, mitológiai háttér (nem rész)

355 40 8
                                    

Sziasztok!

Mondhatni, ezzel a magyarázós résszel kezdődik a regény II. fele.

A II. rész 1. rendes fejezete pedig "Az Alvilág Tornácán" c. rész!




Sok istenről már volt szó korábban, ez itt egyfajta összefoglaló némi kiegészítéssel.


Egyiptomi Alvilág (az óegyiptomi vallás szerint)

Az Alvilág a halottak országát jelentette, ahol és az árnyak fölött törvényt mondanak. A halottakat az Alvilág bejáratánál Amentet, a nyugati istennő fogadta, étellel és itallal kínálta, hogy felfrissítsék magukat a továbbutazáshoz. Az ókori egyiptomiak hite szerint ugyanis az elhunyt lelkének a halál után útra kell indulnia a Duat kísérteties birodalmába. A Duat egyszerre jelenti a csillagok között található, ragyogó másvilágot és a sötét, és szörnyek által benépesített alvilágot, amelyen szűk, csapdákkal teli ösvény húzódik keresztül. Ezen az ösvényen Anubisz, a halál istene vezette végig a halottak lelkét.

Anubisz a halottakat Ozirisz elé kísérte. Ekkor a halottak egy hatalmas mérleg előtt találták magukat, amely mellett Anubisz és a sólyomfejű Hórusz állt, Ozirisz fia. A mérleg egyik serpenyőjében kis urnához hasonló tárgy volt, ez a halott szívét jelképezte. Az egyiptomiak úgy gondolták,"itt lakik az értelem, az ember gondolatainak és cselekedeteinek irányítója". A másik serpenyőbe Maat istennő tollát tették, ami itt az igazságot jelenítette meg. A találkozáskor ítélet született, amely az igaz, tiszta lélek számára az örök életet hozta el. Ha a mérleg serpenyője, a szív és a toll egyensúlyban áll, akkor a lélek bebocsáttatást nyert Ozirisz halhatatlan birodalmába. Akinek a szíve nehezebb volt az igazságnál, az elbukott a vizsgán, s végleges megsemmisülésbe taszították.


Ozirisz: Ré fia, az Alvilág Ura, zöld bőrű főisten. Ő felügyeli a lélek/szív megmérettetését és mond ítéletet a holtak felett. Felesége a húga, Ízisz lett.

Ízisz: ókoriEgyiptom egyik legjelentősebb istensége, Ré leánya, a Házasság és Hűség istennője, főistennő

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Ízisz: ókoriEgyiptom egyik legjelentősebb istensége, Ré leánya, a Házasság és Hűség istennője, főistennő. Anyaistennő, a varázslás,a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője, a nőiesség és a hűségszimbóluma, Ozirisz testvére és felesége, Hórusz anyja.

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Egyiptom macskái és az Aranysárkány Rend I. - II. 🌗🐈 (18+)Where stories live. Discover now