46 | Lilin (18SX)

3.8K 69 9
                  

"Arghhh!" Luqman menjerit di sebalik kain yang diikat pada mulutnya.

Badan mengigil menahan sakit dan pedih yang tidak terkata. Sensasi kulit terbakar membuat Luqman hampir menangis. Dato' Razali hanya memandang tanpa perasaan.

"Kan aku dah cakap. Bagi jawapan tepat kalau tak kau akan dihukum" Dato' Razali mengingatkan Luqman yang mereka kini dalam sesi ulangkaji.

Sudah beberapa bulan Dato' Razali mengajar Luqman tentang pengurusan dan bisnes. Buku-buku rujukan yang diberi adalah gabungan dari universiti dan perpustakaan yang dirasakan cukup sesuai untuk orang baru seperti Luqman. Dia diberi masa beberapa hari untuk mengulang kaji buku tersebut dan ujian akan diadakan oleh Dato' Razali.

Bagi setiap kesalahan dia akan dihukum dengan menitis lelehan lilin ke tubuh bogelnya yang duduk diikat di kerusi plastik. Mata dan mulut diikat dengan kain. Ada kalanya Luqman akan dilibas dengan cambuk sebagai hukuman. Sekiranya Luqman berjaya menjawab dengan betul Dato' Razali akan memberi ganjaran di akhir bulan berbentuk barangan. Konsep ganjaran dan hukuman masih ditanam dalam minda Luqman. 

Jauh di sudut hati Dato' Razali dia tahu konsep ini tidak boleh diguna pakai selamanya kerana Luqman akan ketagih ganjaran. Tapi buat masa ini ianya perlu untuk mengubah tabiat seseorang. Bagi Dato' Razali, sebab kenapa Luqman mampu menjawab dengan betul bukan kerana dia mahu belajar dan berminat dengan bisnes tapi sebab ganjaran yang diberi. Dia merancang untuk menukar cara mengajarnya supaya Luqman lebih berminat dengan bisnes. Tapi dia sendiri buntu.

"Soalan seterusnya" Dato' Razali menyambung 

Luqman pula berpeluh-peluh kerana soalan yang ditanya bukan straight forward tapi Dato' Razali bijak menyusun ayat sehingga membuat Luqman keliru. Dato' Razali mahu Luqman berfikir di luar kotak dan mengunakan daya kreativiti untuk menjawab soalan dan menyelesaikan masalah. Ini penting terutamanya dalam bidang pengurusan kerana tidak semua perkara boleh diselesaikan secara lurus. 

Selesai saja sesi ujian untuk hari itu, Luqman membersihkan badannya yang penuh tompokan lilin yang mengeras. Dia keluar dari bilik air dengan tuala diikat pada pinggang. Dato' Razali pula baring atas tilam duduk di atas tilam bersandarkan bantal sambil menghisap rokok. Luqman kemudian mendekati Dato' Razali sebelum melutut di lantai. Kening sebelah kiri Dato' Razali di angkat sambil dia memandang anjing peliharaannya itu. Pelik.

"Saya nak minta izin pulang ke Sarawak bulan depan sebab isteri saya disahkan mengandung anak ke tiga kami" pinta Luqman menunduk

"Huh?! bini kau mengandung lagi? Kau rancang nak ada berapa orang anak?" soal Dato' Razali 

"Cukuplah tiga buat masa ni" kata Luqman

"Aku tak faham dengan kau ni. Bini menyusahkan macam tu kau masih simpan. Kalau aku sudah lama ceraikan. Buat serabut kepala je" sindir Dato' Razali

Kata-kata itu memanaskan hati Luqman. Sebelum ini Dato' Razali belum pernah menghina sesiapa kecuali dirinya dan dia tidak kisah. Tapi kali ini Dato' Razali sudah melampau bila melibatkan Rahimah. Penumbuk digenggam dan Luqman menahan marah. Hatinya benar-benar sakit dengan sindiran itu. Dato' Razali perasan dengan perubahan wajah Luqman. Dia tahu Luqman marah dan itu buat dia kecewa. Nampaknya Luqman betul-betul sayangkan Rahimah sementara wanita itu akan hanya akan menjadi beban buat Luqman di kemudian hari. Dia perlu lakukan sesuatu jika tidak rancangannya untuk menjadikan Luqman sebagai successor akan terhalang. 

"Okey aku akan uruskan penerbangan kau" Dato' Razali membalas

"Terima kasih Daddy" kata Luqman yang kemudian berdiri semula

"Terima kasih je? Sini jap. Dekat dengan aku" panggil Dato' Razali.

Luqman menghampiri Dato' Razali dan duduk di sebelahnya. Rahangnya dicengkam lembut dan Dato' Razali kemudian bercium dengan Luqman. Bibir mereka bersatu dan lidah bermain di dalam mulut. Dato' Razali berpuas hati dengan kemajuan Luqman dari segi bentuk badannya. Otot-otot kekar sudah tumbuh dan badannya semakin menyelerakan. Tanpa disuruh, Luqman membuka kain pelikat Dato' Razali dan mula mengulum zakar lelaki itu.

MR. OTOT : MEMORI (Siri 3.1)Where stories live. Discover now