Λογοτεχνικά Trends και πως προβλέψεις τι θα διαβάσει το Ελληνικό κοινό

160 12 10
                                    

Γνωρίζετε κάποιον εκδοτικό οίκο που να εκδίδει κυβερνοπάνκ από Έλληνες συγγραφείς; Μάλλον όχι, αλλά αυτό έχει αρχίζει να αλλάζει. Πρόσφατα, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να ζητάνε νουβέλες και διηγήματα γύρω από το κυβερνοπάνκ. Υπάρχει κοινό όμως; Διαβάζουν οι Έλληνες και γιατί αποφάσισαν να το κάνουν τώρα;

Οι παράγοντες είναι αρκετοί και το λογοτεχνικό κοινό επηρεάζεται σίγουρα από παραμέτρους όπως τα video games και τις ταινίες. Το κυβερνοπάνκ δεν το έφερα ως τυχαίο παράδειγμα. Ας δούμε τα trends γύρω από το κυβερνοπάνκ των τελευταίων πέντε ετών στο παρακάτω γράφημα.

 Ας δούμε τα trends γύρω από το κυβερνοπάνκ των τελευταίων πέντε ετών στο παρακάτω γράφημα

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλη αύξηση από το 2014 έως και το 2019. Ίσως εκρηκτική σε κάποιες περιπτώσεις όπως βλέπουμε, αλλά ιδιαίτερα από το 2019 και μετά σταθερά ανοδική τάση.

Τι επηρέασε όμως το ελληνικό αγοραστικό κοινό και αποφάσισε να αγοράζει κυβερνοπάνκ βιβλία; Επίσης, βλέπουμε πως υπάρχουν τρεις με τέσσερις κορυφές που ξεφεύγουν σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αν συγκρίνουμε τα trends με το νέο παιχνίδι cyberpunk 2077, θα δούμε πως επηρέασε ολόκληρη την ελληνική αγορά. Δείτε το παρακάτω γράφημα.

Όπως βλέπουμε, το βιντεοπαιχνίδι cyberpunk 2077 έχει επηρεάσει την Ελληνική αγορά του φανταστικού και ακολουθεί σχεδόν την ίδια ανοδική πορεία

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Όπως βλέπουμε, το βιντεοπαιχνίδι cyberpunk 2077 έχει επηρεάσει την Ελληνική αγορά του φανταστικού και ακολουθεί σχεδόν την ίδια ανοδική πορεία. Οι κορυφές είναι κάθε φορά που η εταιρία cd projekt κάνει κάποια μεγάλη ανακοίνωση ή spoiler  του παιχνιδιού.

Γιατί έχει σημασία να ακολουθείς τα trends;

Προφανώς, δεν είναι ότι καλύτερο σε μακροχρόνιο επίπεδο να ακολουθείς τα trends και να γράφεις μόνο με βάση αυτά. Παρόλα αυτά, αν γράφεις σε ένα συγκεκριμένο είδος και θέλεις να εκδόσεις ή να πουλήσεις το βιβλίο σου, μπορείς να βλέπεις τα trends και με βάση αυτά να ξέρεις πότε θα ήταν πιο αποτελεσματικό να τρέξεις μια διαφήμιση ή να προωθήσεις το βιβλίο σου. 

Μην ξεχάσετε να με κάνετε follow για να ενημερώνεστε για τα νέα κεφάλαια!

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα