16 | Balasan

4.4K 75 42
                  

Leher King dicekik dengan kuat. Merah wajah dan sesak nafasnya. Dia tidak percaya semua ini berlaku, kenapa baru sekarang? kenapa bukan dari dahulu. King cuba melepaskan diri namun gagal, ternyata genggaman tangan sungguh kuat. Adakah ini dendam amarah yang disimpan selama satu tahun? Atau adakah ini satu protes?

Lebih teruk lagi tiada yang hendak membantu dia? pengikut yang kononnya patuh hanya melihat dan memandang tempat lain. Mereka seperti merelakan saja apa yang berlaku. Tak mungkin! ini semua mimpi? Satu tumbukan kasar hinggap di wajah King membuatnya sebal. 

Kalaulah kepalanya tidak dipukul dengan kayu tadi sudah pasti dia mampu melawan, tapi apakan daya, pihak lawan ternyata bijak. Pukulan tadi membuatnya pening lalat dan sakit. Sekali lagi wajahnya ditumbuk kuat sehingga darah mengalir dari lubang hidung. Wajahnya sakit dan berdenyut maha pedih. Sial! hatinya memaki, kenapa dia boleh tewas begini? lemah pada lelaki yang dahulunya menjadi tempat dia memuaskan nafsu. Kini lelaki itu mendominasi tubuhnya. Lelaki bernama Luqman.

***

Setahun sudah Luqman berada di penjara dan hampir setiap hari dia menjadi lauk King dan pengikut-pengikutnya. Ada kalanya warden dan pegawai penjara turut ambil kesempatan menikmati Luqman ibarat goreng pisang yang laku. 

Sedar tak sedar tubuh Luqman naik mendadak dan kini dia sedikit berisi namun bukan obesiti. Semakin berisi tubuhnya, semakin ramai yang menjadikan dia tempat melempias nafsu. Gosip tentang kehebatannya mengulum batang lelaki tersebar pada semua banduan dan anggota penjara. 

Jika Luqman enggan dia akan dipukul, di sana tiada yang mahu berkawan dengannya dan dia disisihkan. Mereka hanya mendekati Luqman untuk diservis saja, selepas itu dia akan disepak dan dipulaukan. Akibat deraan tersebut, beberapa kali Luqman enggan bertemu pelawat lebih-lebih lagi isterinya Rahimah. Sejujurnya dia rindukan Rahimah dan anak mereka yang sedang membesar, Fayyad Hakim. Tapi dengan wajahnya yang sentiasa luka lebam dan tidak bermaya, dia khuatir mereka akan bertambah sedih. 

Salina dan Zain juga beberapa kali melawat dan adakalanya Luqman enggan bertemu mereka. Berbeza dengan Ayah Borhan, Luqman langsung tidak mahu bertemu dengan lelaki itu. Apa yang dia lalui dalam penjara sentiasa mengingatkan dia pada perbuatan sumbang Ayah Borhan dan Abah Rosli. Dia jijik dan memaki mereka berdua sepuasnya.

Menjadi pelacur percuma di penjara mengajar Luqman beberapa perkara. Jangan terlalu melawan nanti dibelasah secara berjemaah, Jangan kemut terlalu kuat nanti lubang punggung pedih bila dijolok dan yang paling penting jangan percayakan sesiapa kerana kawan makan kawan. Prinsip itu dipegang dengan baik dan lama-kelamaan timbul rasa hina dan benci pada diri sendiri.

Tapi belum cukup untuk buat Luqman gila. Sehinggalah muncul seorang Ustaz yang dijemput sebagai penceramah pada satu majlis ilmu di penjara. Banduan muslim disarankan untuk menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan dengan harapan agar mereka bertaubat. Tapi tidak bagi Luqman, kerana dia rasa dirinya tidak bersalah dan difitnah. Kenapa dia perlu bertaubat? Di akhir ceramah, Luqman mengajak Ustaz untuk berbual. Perbualan antara Luqman dan Ustaz tersebut telah mengubah peribadi Luqman. 

"Ustaz kata kalau kita buat baik akan di balas baik" kata Luqman

"Benar, Tuhan menjanjikan ganjaran yang banyak pada manusia yang berbuat kebaikan" balas Ustaz

"Kalau begitu Ustaz jawab, kenapa orang seperti saya menerima nasib begini? Saya difitnah dan dijatuhkan hukuman atas kesalahan orang lain. Adilkan begitu?" soal Luqman

"Maaf tapi saya bukannya Hakim yang memutuskan sama ada kamu bersalah atau tidak. Tapi jika cukup bukti maka pihak mahkamah perlu ikut undang-undang" balas Ustaz itu lagi

Jawapan itu cukup menyakitkan hati Luqman. Sepanjang dia di sini, semua orang menganggap bahawa dia bersalah. Hakim dan pihak penjara sememangnya percaya Luqman bersalah tapi yang membuat Luqman kecewa adalah Rahimah dan adik-beradiknya juga seperti ragu-ragu. Luqman boleh membaca dari raut wajah mereka tidak pasti sama ada perlu percaya kata-kata Luqman atau tidak. Luqman kesal, kini Ustaz juga tidak mempercayai Luqman. 

"Jadi Ustaz pun tidak percaya yang saya difitnah?" soal Luqman lagi

"Macam yang saya kata, saya bukan hakim. Tapi saya yakin, kalau kita berbuat baik akan dibalas baik dan begitu juga sebaliknya" jawab Ustaz tersebut

'Selama ni aku buat baik, tak kacau orang lain tapi dibalas begini? Baiklah. Aku faham. Tiada gunanya aku jadi baik kalau ini balasan yang aku terima' bisik hati kecil Luqman

Sejak dari hari itu, Luqman protes. Solat lima waktu ditinggalkan dan Al-Quran enggan disentuh. Dia benar-benar marah dan berubah menjadi lebih buruk. Jika sebelum ini dia jijik diperlakukan sebagai pelacur percuma, tapi kini tidak lagi. Dia sendiri akan mencari batang untuk puaskan hatinya. Tapi Luqman lebih suka bersama warden penjara kerana lebih kemas dan bersih selain itu mereka juga wangi. 

King juga menyedari perubahan Luqman dan tidak menyukainya. Baginya, Luqman yang melawan dan merayu lebih menyelerakan dari Luqman sundal. Walaupun Luqman tidak lembut atau pun berlagak seperti pelacur tapi gaya Luqman yang daring dan sentiasa horny membuat King benci. Kenapa Luqman tiba-tiba jadi murahan? ini bukan Luqman yang dia mahu.

King menolak Luqman sehingga di jatuh ke lantai. 

"Jangan sentuh aku sial!" tengking King

"Kenapa? bukan selama ni kau nak sangat jolok aku? sekarang aku nak bagi lubang tapi kau menolak pula" balas Luqman dengan sinis

"Ha ha ha. Bodoh! memang aku suka kau, lubang kau sedap, hisapan kau buat aku ketagih dan badan kau memang taste aku. Tapi kau sudah jadi sundal!. Menjijikkan!" balas King kemudian meludah ke tepi

Panas telinga Luqman mendengar hinaan itu. Biadap sungguh King. 

'Kau tunggu King. Kau yang buat aku begini dan aku tak akan duduk diam' kata hati Luqman yang mula berdendam.

Sejak dari hari itu, Luqman mula merangka pelan untuk membalas dendam pada King. Mudah saja, Luqman mengoda dan menghasut pengikut-pengikut King dalam diam. Dia memujuk mereka dengan menyuntik dendam dalam hati. Ini kerana layanan King pada pengikutnya sentiasa kasar dan mereka sering jadi tempat dia memuaskan nafsu serakah dan amarah. King sangat berkuasa di kalangan banduan dan mereka hanya patuh. 

Tapi kini Luqman bakal menjatuhkan 'takhta' lelaki tersebut dan menyeksanya sebagai balasan. Luqman mula rapat dengan pengikut King dan memuaskan nafsu mereka, dia juga turut mengalihkan ketaatan mereka dari King pada dirinya. Dalam diam pengikut King bersetuju dan rancangan terakhir adalah untuk merogol King beramai-ramai dan menjadikan dia pelacur percuma baru di penjara. Segalanya berjalan lancar dan King akan menyesal.  

***

Kini, King sudah tidak mampu melawan, tubuhnya penat dan tenaganya kian berkurang. 

"Lepaskan aku" rayu King yang penuh darah di wajahnya

"Lepaskan? Dalam mimpilah. Malam ini kau jadi lauk kami faham" tegas Luqman sebelum menumbuk wajah King sekali lagi

"Geng! pegang dia" arah Luqman 

Pengikut King segera rapat dan memegang King dengan kemas.

"Ingat tak dahulu kau pernah rogol aku di sini dan aku merayu? Sekarang kau bakal rasakan kesakitan yang sama" kata Luqman dengan nada sinis.

King menjerit pada malam yang kelam.

Bersambung..

MR. OTOT : MEMORI (Siri 3.1)Where stories live. Discover now