Hoofdstuk 33 - Expositie

18 1 0
                                    

Joan roept van beneden dat ze thee gezet heeft. Ze lopen samen naar beneden en gaan op de bank in de kamer zitten. Joan geeft ze allebei een kop thee en loopt dan naar de keuken om nog iets te halen. Als ze de kamer weer in komt lopen, begint Jo te glimmen. Ze geeft Jo een bordje aan met een stuk taart erop en Jo pakt het breed glimlachend aan. "Mama's kwarktaart, de lekkerste ter wereld!" Joan zet een stuk voor Dart neer op de salontafel en gaat op een stoel tegenover ze zitten. Jo eet een hapje en kreunt zachtjes. "Oh mam, dankjewel! Ik heb dit zo gemist!" 

Joan glimlacht en Dart probeert ook een hapje. "Oh wat lekker, dit is helemaal niet zoet. Goed gedaan, Joan!" 

Jo's moeder bloost een beetje en zegt: "Ja, Jo heeft nooit echt van zoete dingen gehouden. Zelfs geen zoete snoep. Ik heb een paar verschillende recepten moeten proberen, voordat Jo tevreden was." Jo kijkt naar een foto aan de muur en glimlacht een beetje verdrietig. 

Dart volgt haar blik en vraagt: "Is dat je vader?" Jo knikt en Dart staat op om de foto beter te bekijken: Een lange, sterke man, met rood haar en een baard, die de hand vasthoudt van een klein, pittig meisje. Het kleine meisje kijkt bewonderend naar haar vader op. Een zachte glimlach verschijnt op Darts gezicht, want hij voelt de liefde tussen vader en dochter. 

Joan vraagt Jo om hulp, om te bepalen wat ze vanavond aan zal doen en Jo gaat met haar mee naar boven. Dart kijkt beneden rond en ziet wat meer familiefoto's en een muur vol foto's van Joan met allemaal verschillende, jonge mannen. Hij grinnikt bij zichzelf, want Jo en haar moeder zijn verschillend als dag en nacht.

Hij hoort voetstappen van de trap af komen en draait zich om naar de deur. Joan is de eerste die binnenkomt, in een kort, groen glitterjurkje met een diep decolleté. Hij kijkt langs Joan om Jo te zien en zijn hart gaat sneller te kloppen. Ze draagt een lange, bordeauxrode jurk, die haar schouders bloot laat en met een hoge split, die haar linkerbeen laat zien. Ze knipoogt naar hem en draait langzaam een rondje, om de jurk van alle kanten te laten zien. 

"Jo, je ziet er ongelooflijk mooi uit." Hij loopt op haar af en kust haar licht, want hij wil haar make-up niet verpesten. Hij rent naar boven om zich om te kleden. 

Jo glimlacht naar haar moeder en haar moeder zegt: "Weet je zeker dat deze jurk goed is? Dart zei niets van mijn jurk." 

"Mam, je moet dragen wat je wil dragen. Helemaal nu je weer single bent. Je ziet er prachtig uit."

Dart komt naar beneden rennen en zegt: "Je ziet er mooi uit Joan, maak je geen zorgen." Hij loopt de woonkamer in de vrouwen staren hem aan. 

"Wow." Dart draait langzaam een rondje, met een scheve glimlach op zijn gezicht. Joan vraagt: "Hoe heb je je zo snel omgekleed?" 

Jo staart nog steeds naar hem en zegt: "Hij is een model mam. En een hele goede. Dart, je ziet er veel te knap uit." 

Dart zegt: "Ik ben blij dat ik deze smoking meegenomen heb. Zijn jullie klaar om de galerie te betoveren?" Jo knikt en belt een taxi, zodat ze allemaal wat kunnen drinken en van de avond kunnen genieten.


Als ze bij de galerie aankomen, zit de deur dicht en hangen er doeken voor de ramen. Dirk staat voor de deur en komt meteen naar ze toelopen, zodra hij het drietal ziet. Hij pakt Jo's handen vast en kust haar knokkels. "Mijn muze! Je ziet er nog mooier uit, dan de laatste keer dat we elkaar zagen. En wie hebben we hier? Is dit je moeder?" Joan bloost en Dirk zegt iets tegen haar in gebroken Nederlands, wat haar aan het lachen maakt. Dart knijpt in Jo's hand en knipoogt naar haar. Er staan een paar fotografen op de onthulling te wachten. 

Dirk loopt naar de deur en zegt luid: "Welkom op mijn expositie. Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe. Want alle foto's binnen, zullen van één en dezelfde vrouw zijn. Mijn muze: Jo!" Hij wijst naar Jo en ze lacht een beetje verlegen. Dirk trekt aan de doeken en onthult twee grote foto's van Jo in de etalage, die bijna het hele raam beslaan. De linker foto is van Jo in alleen een boxershort, ze houdt haar borsten vast met een verleidelijke blik in haar ogen. Dirk heeft de foto gemaakt tijdens de foto-shoot voor het glossy tijdschrift. 

Nog Niet Verslagen  ✔Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu