Derslere Odaklanamayanlar Icin

313 6 1
                                    

DERS ÇALIŞIRKEN DİKKAT NASIL TOPLANIR

ders çalışırken motivasyon“Saçımı tararken yalnız saçımı düşünürüm.”

Çok eski zamanlarda, bir adam krala gidip, kötü düşüncelerden kendini nasıl arındıracağını sordu. Kral ona ağzına dek zeytinyağıyla dolu bir fıçı verdi, bu fıçıyı kentin bir kapısından öteki kapısına dek bir damla yağ dökmeden taşımasını emretti:

“Eğer bir damla yağ dökersen başın kesilecek!”

Adama iki kılıçlı asker refakat edecekti, bunlar bir damla yağ dökülür dökülmez başını uçuracaklardı.

Bir Pazar günüydü, kentin her yanı satıcı tezgâhlarıyla, insanlarla doluydu, adam fıçıyı taşıyıp yürüdü. Hem de ne dikkatle… Bir damla yağ dökülmedi.

Saraya döndükleri zaman kral “Peki, kentte ne var ne yok, kimleri gördün?” diye sordu.

Adam bu soru karşısında çok şaşırdı ve “Hiçbir şey görmedim efendim,” dedi. “Aklım fikrim yağdaydı.”

Kral bu cevap karşısında kötü düşüncelerden arınmak isteyen adama şu yanıtı verdi:

“Şimdi kötü düşüncelerden arınmanın çaresini buldun işte,” dedi. “Düşüncelerine de fıçıdaki yağa baktığın dikkatle bak. O zaman hiçbir şey seni kötü düşünce sahibi yapamaz.”

Konsantrasyon, bezginlik duymadan fiziksel ve zihinsel enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir. Bu yeteneğin özünde daha az çaba ile daha yoğun ve karmaşık bir işi yapabilme yatmaktadır. “Bazı insanlar bir şeyi bir okumada anlayabilirken bazılarının anlaması için birkaç defa okuması gerekir.”, “Çok çalışıyorum; ancak çalışmayı bitirdikten sonra ne öğrendiğimi düşündüğümde hayal kırıklığına uğruyorum.” “Dikkatimi toplamakta zorlanıyorum.” Bu tür durumların sebeplerini çalışmamız boyunca açıklamaya çalıştık. Şimdi de bunun üzerinde etkili olan bir diğer faktörü, konsantrasyonu açıklayalım.

Dikkatinizi yaptığınız işe vermekte zorlanabiliyor olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki dikkati belli bir noktada toplamakta güçlük yaşama, belli bir oranda insan doğasına bağlı olmakla birlikte büyük oranda da sonradan kazanılan bir alışkanlıktır. Eğer bir şey üzerinde dikkatimizi yoğunlaştırmak için yoğun bir çaba sarf ediyorsak bu, dikkatimizi o noktada toplayabilme alışkanlığımızın olmamasından kaynaklanıyor demektir. Burada önemli olan ise insan doğasında zorunlu olarak meydana gelen bu kopmalardan sonra dikkati toplayarak çalışmaya tekrar dönebilmektir.

Konsantrasyonu vahşi bir ata, kendimizi de ona binmeye çalışan bir biniciye benzetebiliriz. Bu vahşi at kendi doğası gereği belli bir amaç ve hedef tanımayacak, belki zaman zaman da kendi isteği doğrultusunda hareket etmek isteyecektir. Sonuç olarak da hem çalışma verimi düşebilecek hem de ders başında geçen süre uzayarak yapmaktan hoşlanılan etkinliklere daha az zaman kalabilecektir. Ancak hedeflerini ve amaçlarını ortaya koymuş usta bir binici dizginleri eline alıp onu kendi istek ve hedefleri doğrultusunda yönlendirmesini de bilecektir.

Konsantrasyonu Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler

Ders çalışırken dersin dışında bütün düşünceleri bir kenara bırakıp dikkatimizi ve enerjimizi yaptığımız işe yoğunlaştırmamız gerekir.

Böylelikle başarıya ulaşmak için gerekli olan iç potansiyeli harekete geçirebilir ve koyduğumuz hedefe daha az zamanda ve çabayla ulaşabiliriz.

Dikkati belli bir noktada yoğunlaştırmak için öncelikle soruna neden olan faktörleri tanımamız gereklidir. Bunları sırasıyla inceleyelim:

Okul TavsiyeleriHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin