2 2 | 'Rish'

303 21 9

Seminggu lepas..

Mata Puan Zubaidah masih menatap bait-bait perkataan di atas kertas itu.

Ian Alexander Nuhayl should be marry with Carla Irish Helena, not with other girls out there even he was in love with someone else. He must be Carla Irish Helena's legal husband. Not anyone else.

This agreement has been approved by Ian Alexander Nuhayl's father, Ian Hanafi Aqiff and Carla Irish Helena's father, Carl Hans Ezzery.

Puan Zubaidah mengerutkan dahinya.

"Perjanjian jenis apa ni? Menggadaikan kebahagiaan seseorang?" soalnya sinis. Hazel angkat wajah.

Senarai tugasan yang baru saja dihantar oleh Ray sebentar tadi tidak menarik minatnya lagi. Sebaliknya ayat sinis yang dilontarkan oleh wanita ini.

"Am I misheard something or this is for real? Kau bercakap pasal kebahagiaan ke? Atau kau bergurau dengan aku?" soal Hazel pula, sinis.

"Ya. Mak aku bercakap pasal maruah Alex yang digadai macam tu je dengan perjanjian bodoh ni. Hey, this is modern world okay? Tak perlu jadi macam drama cliche, kahwin atas pilihan keluarga!" celah Erin pula.

"Excuse me Miss Erinnatasha, this is not just about family arrangement or family's choice or similar with that. Memang perjanjian ni menampakkan Tuan Alex perlu menikah dengan bakal isteri dia mengikut pilihan ayah dia dan ayah bakal isteri dia bersetuju untuk menikahkan mereka berdua. Tapi kau tau, apa impak seterusnya kalau diorang teruskan perjanjian ni?" Hazel menjongket kening.

Erin kaku.

Hazel merenung tajam dua beranak itu.

"The problem right now is, who the hell is that bitch yang beria nak jaga kitorang tu? Kenapa? Dia ada kaitan ke dengan papa? Dia berdendam ke dengan papa sampai nak campak kitorang sesuka hati ke sini. Hah? Woi perempuan jawab la!" tengking Erin setelah dia membaca perjanjian itu.

Hazel hanya mendiamkan diri, malas mahu menjawab soalan Erin yang dianggap bodoh di fikirannya.

Perjanjian di antara Tuan Ian Hanafi Aqiff dan Tuan Carl Hans Ezzery.

"Mama rasa kan, dia suka Alex. Dia culik kita sebab dia tak dapat kahwin dengan Alex. Yalah, Alex dah ada bakal isteri. Kaya pulak tu. Anak jutawan," tokok Puan Zubaidah lagi.

Imbasan memori lalu yang bermain di minda yang membuatkan Puan Zubaidah mula membenci Alex pada satu masa dahulu dilupakan seketika. Apa yang perlu difokuskan sekarang adalah motif gadis bernama Rish itu menculik mereka berdua!

Dan Puan Zubaidah dapat mengaitkan antara isi kandungan perjanjian itu dan keadaan sekarang ini.

"Heh, dasar perempuan tak tau malu! Macam perigi cari timba!" sambung Erin lagi.

Hazel mendecit sinis. Pandai pulak perempuan ni berperibahasa. Aku ingatkan dia bodoh sangat.

"Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Erin, perempuan tak laku memang macam tu. Sibuk kejarkan lelaki sekarang kita jadi mangsa. Dia nak paksa kita pujuk bakal isteri Alex tu undur diri la tu," kata Puan Zubaidah.

Kening Hazel terangkat. Walawei, dua-dua berperibahasa ni dah kenapa? Tapi salah siot dia punya peribahasa. Tak kena langsung! Hidung Elena punya la mancung dia tak nampak ke sia? Rabun ke buta?

Hazel yang duduk bersantai hanya mengendahkan sindiran itu. Telefon di tangan ditelek. Malas aku nak membalas bebelan diorang tu.

Alexander HelenaWhere stories live. Discover now