Kapitel 6

34 2 0


Vi har ett par riktigt ambitiösa teoretiker och filosofer ibland oss, Amanda har i åratal arbetat på en syntes mellan Ted Kaczynskis och Valerie Solanas respektive manifest, Folkets Vän har sin vänsteringång på det hela men det är inte det vanliga dravlet med Marx, Hart och Negri eller de olika autonoma skrivarkollektiven, vilka han hatar djupt och innerligt, utan mer bortglömda klassiker som Rudolph Rocker och Simone Weil han brukar framhålla. Från högern i gruppen har vi den stora tänkaren i MG som brukar hävda att de Maistres kritik av franska revolutionen fungerar klockrent för att belysa dagens finansiella världsvälde och att Spengler i princip hade rätt i alla sina profetior, MG brukar dock alltid landa i att alla ideologiska konflikter i slutändan kan härledas till en kamp mellan platonskt och aristoteliskt tänkande. Själv är jag mer inne på Schopenhauer och Thomas Ligottis The conspiracy against the human race som huvudkällor för att komma underfund med hur saker och ting fungerar på det övergripande planet även om grundliga studier i memetisk samhällsevolution troligen kommer behövas för att förstå de lägre nivåerna och de mer konkreta processerna.

För de stora systemens tid är förbi. Det var det logiska sättet förr, att som en Karl Marx skriva ett gäng tegelstenar som förklarar samhället och historien som ett system av principer. Basen och överbyggnaden, kapitalet som det aktiva i det bestående, klasskampen som motorn i förändringen, arbetarklassen som det revolutionära subjektet. Det var ändå ett framsteg, hur flummig och världsfrånvänd Hegels dialektik än kan vara så anade Marx trots allt att systemet inte är statiskt, istället för grundläggande principer satte han upp mer flyktigare relationer som grund för sitt system. Men det var likväl ett system och framförallt följde det ett eskatologiskt schema där det jordiska paradiset snart stod inför dörren. För att förstå världen idag måste vi istället föreställa oss samhället som en algoritm.

Det kan kanske låta konstigt att så olika politiska ideologier kan samsas i Sällskapet, men det är det inte alls, höger-vänsterskalan är nämligen död sedan länge. Vi är alla överens om det grundläggande, att något har hänt som inte längre låter sig förklaras enligt de gamla böckerna, att världen förändras snabbt och att frågan huruvida detta i grunden är positivt eller negativt är oväsentligt då vi ändå inte kan göra något åt det. Den taktiska frågan för den närmare framtiden blir därför ganska oviktig, men vi har de som är revolutionärt vänster, folk åt det anarkokapitalistiska hållet, de som tror att en kaotisk fascism blir den minst smärtsamma vägen att gå, åter andra som hoppas, och verkar för, den totala kollapsen för det industriella systemet som sådant.

Hur märkligt det än kan låta så finns det även de ibland oss som kommer rösta på Socialdemokraterna då de gjort analysen att sitta still i båten och låta den oundvikliga utvecklingen ha sin gilla gång är det logiskt riktiga i nuläget. Många väljer istället att tona ner det politiska och istället kommunicera en rent konstnärlig synpunkt, som K och Mattias Vogel, i viss mån Sonja, och gänget kring Teater Journal. För oss teoretiskt lagda kan det ibland vara svårt att förstå, vi vill så gärna passa in konsten i den samhälleliga eller politiska kontexten och där med underordna den, men detta håller inte alla med om. Konsten behöver inte spegla samhället, kanske är det detta som i slutändan blir syntesen av allt vårt ackumulerade tänkande, att konsten är verkligare än samhället. Eller Pelle, psykradikalen, som hävdar att han är vad han gör och att den som vill sy ihop en ideologisk kostym av hans handlande är fri att göra det men att han själv aldrig kommer låta sig bindas vid några filosofiska eller politiska tvångströjor.


Jag fastnar ett tag framför bokhyllan på puben, ståendes, bläddrandes och läser, fast jag inte ens förstår språket, sen går jag tillbaks, dricker min mörka öl sakta, en får räcka, innan jag går hem till hostelet.

Sällskapet för Ordningens Upphörande och Värdenas OmvändelseLäs denna berättelse GRATIS!