Kapitel 4

55 1 0

Erik B. Johansson föddes 1962 och är någonstans ifrån södra Sverige, B:et står för Bertil. Någon gång på 80-talet pluggade han idé och lärdomshistoria i Lund och skrev sin masteruppsats om swedenborgianismens utveckling i Skåne under 1700-talet. Till profilfoto tog jag en bild från en gammal bok om ryska revolutionen från slutet av 20-talet som jag hittade på en loppis en gång. I boken fanns det en icke namngiven ukrainsk bonde som såg påfallande skandinavisk ut och som poserade med solen i ögonen. Fördelen med bonden är dels att han förekommer på två bilder, vilket gör att jag kan växla och variera mig, och när man zoomar in och klipper ut, för att ta bort den omgivande ukrainska landsbygden och annat avslöjande, gör det att fotot närmast ser lite modernt och arty ut, det svartvita och gryniga utseendet ger liksom en fräsch filterliknande look på profilbilden.

Jag skaffade mig först ett Facebookkonto och fyllde på med vänner, främst från Sverige. Det är ännu en märklig grej jag har svårt att fatta, folk som accepterar vänförfrågningar från fullkomliga främlingar. Men efter lite strategiska lajkningar, främst olika foliehattsrelaterade sidor men även en del harmlöst karaktärsbyggande, Erik är till exempel intresserad av folkmusik, fornlämningar och 80-tals duon Lili och Sussie, fanns det många därute som ville vara ens vän. Jag postade lite länkar kring Flat earth och angränsande teman medan jag fyllde på min vänskapskrets och gick sen med i gruppen Flat Earth Society där jag genast började gilla och skriva uppmuntrande kommentarer på de olika inläggen. Det kunde bli ett problem om folk upptäckte att profilen var purfärsk, tänkte jag mig, vilket också är väldigt lätt att kolla upp, men med ett gäng vänner, intressen och lite aktivitet på min wall så tänkte jag att jag skulle passera som legitim om jag låg ganska lågt ett tag. Jag väntade dessutom med att slänga ut vänförfrågningar till folk i gruppen av just den anledningen. Facebookprofilen var dock den underordnade aktiviteten då det var mitt bloggande som skulle stå i fokus för den här karaktären.

Namnet på bloggen föll på flatearthhistory.wordpress.com då jag ville fokusera just på den historiska aspekten, det var djupdykningar ner i den uråldriga, världsomspännande konspirationen som skulle bli min nisch. Som bakgrund framhöll jag naturligtvis min akademiska titel och hävdade också att jag tidigare haft en blogg på svenska på samma tema men att acceptansen för dessa sanningar är för svårsmälta för detta systemtroende och vilseledda folk varför jag nu gör ett försök att ge mig in iden internationella rörelsen för Sanningen.

Att skriva på engelska var först en utmaning men då man rör sig i kretsar där folk på fullaste allvar tror att jorden är platt visar det sig att man med datorns automatiska stavningskontroll och en hastig blick i ett lexikon då och då faktiskt är språkligt överlägsen de flesta som har engelska som modersmål.

Merparten av Flat earthers är amerikaner, eller var i alla fall då, detta var 2015, och ens fördomar om amerikaner som världens dummaste folk kändes med ens ganska rimliga.

När jag slog till verket och började skriva hittade jag snabbt stilen och efter lite fjäskiga hänvisningar till redan etablerade sidor och personer inom rörelsen började jag snart få hänvisningar tillbaks till min egen blogg och många var imponerade av mina stora kunskaper.

Hemligheten med att bli en bra konspirationsteoretiker är att aldrig ljuga. Det handlar om att hitta en vinkel på historiskt belagda fakta och väva in den i en större bild där det från början finns ett redan förutsatt narrativ, vilket man sällan ens behöver förklara. Det andra är att vara ödmjuk inför alla andra konspiracister som finns ute på nätet och att genom uppmuntran och gillande förmå dem att skapa en ömsesidig väv av korsrefererande. Att jorden är platt är bara en del av konspirationen, till detta kan man nysta in vad man vill, bland Flat earthers är den sedan gammalt etablerade teorin om månlandningen som bluff en given grund att luta sig mot och hämta näring ifrån, liksom de ständigt återkommande föreställningarna om Illuminati och Bilderberggruppen som naven i den hemliga världsregeringen som styr våra liv är tacksamma måltavlor. Ofta kan man fylla ut sina teorier med fullkomligt banala fakta men framställa dem som hemligheter eller något märkvärdigt, det räcker ibland med att sätta ett utropstecken efter påståendet eller retoriskt fråga sig "varför får vi inte lära oss om det här i skolan?", och obildade idioter som just lärt sig denna fakta kan då känna sig lite upplysta och smarta. Knepet används inte bara av koncpirasister, det funkar även som debatteknik ibland och hela Dan Browns superbästsäljare Da Vinci koden bygger på detta då banala fakta om kyrkomötet i Nicea framställs som något mystiskt, hemligt och oerhört och när sen själva fiktionen, alla konspirationer om Jesus avkomma och vad det nu är, vecklas upp för läsaren är det i samma sensationslystna stil varför en wow-känsla skapas i dussinläsarens inre. På Youtube räcker det med dramatisk musik bakom en svartruta och ett lösryckt, dock äkta, citat från någon kändis för att uppnå samma effekt.

Sällskapet för Ordningens Upphörande och Värdenas OmvändelseLäs denna berättelse GRATIS!