Cselekmény és szerkezet - Különben is, mi az a cselekmény?

36 1 5


Akár olyan író vagy, aki szereti a lehető legaprólékosabban kidolgozni a történeteit, mielőtt nekiül írni, akár menet közben, hasból találod ki a sztorit, akár kevered a kettőt, és nagyjából megalkotod a vázat, de azért szereted meglepni magadat írás közben, az írás végével ott lesz előtted ugyanaz a valami, egy kész kézirat - egy cselekmény. Lehet, hogy rossz cselekmény, lehet, hogy remekmű, arról nem szól a fáma. Már csak egy kérdés marad hátra: "Működik-e?" És működik alatt azt értem, bevonja-e az olvasót, merthogy ez a a szerepe a cselekménynek. Ha pedig szeretnéd eladni a regényedet, muszáj foglalkoznod a cselekménnyel, mert erre kíváncsiak az ügynökök, a kiadók és az olvasók, amikor kinyitják a könyvedet. Tudatosan, vagy tudat alatt az alábbi kérdéseket teszik fel:

– Miről szól a történet?

– Történik egyáltalán valami?

– Miért olvassam tovább?

– Miért érdekeljen ez az egész?

Meg kell tanulnod, hogy adj ezekre a kérdésekre kielégítő választ, ha el akarod adni a könyvedet.

VÉLEMÉNYEK A CSELEKMÉNYRŐL

Néhány szépíró és irodalomkritikus ráncolja az orrát, ha cselekményvázlatról van szó, mert szépirodalmi körökben az írás ezen fortélyának nincs tekintélye. JSB Jean Hanff Korelitzet, egy fiatal New York-i szerkesztőt idéz, aki sznob módon állt az irodalmi prózához, és az ékes fogalmazást messze az olyan világi ügyek fölé emelte, mint a jó történetmesélés, amíg meg nem írta az első jogi thrillerét

"Van valami kivételesen kielégítő abban, amikor magával ragad egy jó cselekmény" – írja. – "És különösen élvezeted megadni magadat egy olyan szerzőnek, aki biztos kézzel irányítja a borzongató, eredeti történetét, aki úgy játszik veled, mint macska az egérrel, megijeszt, feldühít, elaltatja a gyanakvásod, végül teljesen levesz a lábadról, amikor beviszi az utolsó csapást."

A TÖRTÉNET EREJE

A cselekmény és a szerkezet mind egy nagyobb urat szolgál - a történetet. Erről szól az egész regényírás, hogy úgy mondd el a történetet, hogy az eljusson az olvasóhoz. Az olvasó mindig egy különleges élményt keres. És a történet útján találhat rá.

James N. Frey író a regényt fikciós álomnak nevezi, mert miközben álmodunk, sokszor azt is valóságnak éljük meg. Íróként meg kell értenünk, hogy az olvasóink a történetünkön keresztül álmodnak.

A cselekmény és a szerkezet segít nekik álomba szenderülni, és ott maradni.

Donald Maas irodalmi ügynök és a Writing the Breakout Novel szerzője állítja, hogy a történet adja el a könyvet. A hosszútávú siker kulcsa regényíróként az, ha egyik könyvvel a másik után rajongói bázist tudunk kiépíteni magunknak. Hogyan? A történet erejével.

"Mitől vár az olvasó izgatottan egy regényt?" – teszi fel a kérdést Maas. – "Valójában egyetlen oka van: a jó történetmesélés."

A CSELEKMÉNYRŐL EGYSZERŰEN

A cselekményvázlat megírásánál van néhány fontos alap, amit ha megértesz és elkezdesz alkalmazni, minden alkalommal segíteni fog, hogy erős legyen a vázlatod. Innen már minden csak a gyakorláson és a belefektetett munkán múlik.Miután több száz cselekményt analizáltam, kifejlesztettem a FOKK-rendszert (angolul LOCK),ami egyszerű vázát adja annak, ami fontos a cselekményben. A FOKK a főszereplő, az óhaj, a konfliktus és a k.o rövidítése.

Hogyan írnak a nagyok? - Írástechnikai jegyzetekRead this story for FREE!