Sakura Beijing

2 1 0

Bermula semester baru kali ini, semester kedua tahun pertama, aku merasakan masa begitu pantas berlalu. Manakan tidak, terasa baru sahaja mendarat di bumi Tembok Besar ini pada tahun 2015, pejam celik pejam celik sudah pun tahun 2017.

Apa lainnya kali ini?

Jika mahu diulas tentang sesi pembelajaran; sudah tentu semakin meningkat tahapnya. Sebagai contoh, kalau dulu hanya bermula dengan sekadar belajar dua subjek, kini sudah menjangkau lima subjek dan lebih. Bukan hanya belajar sahaja, setiap minggu kami juga perlu rasa pengalaman mengajar rakan-rakan sekelas sebagai latihan untuk menjadi seorang guru kelak. Usai mengajar, setiap kekurangan kami akan diperbaiki, diperbetulkan serta ditambah baik oleh para pensyarah kami. Yang pasti, kami mengajar dalam bahasa Mandarin.

Selain daripada pembelajaran, kehidupan seharian di bumi Beijing juga semakin hari semakin nampak perbezaannya. Semakin banyak pembangunan di bumi Beijing, bangunan dirobohkan untuk membina bangunan yang lebih gah, jalan raya semakin sesak dengan kenderaan serta kini basikal dan kereta juga boleh disewa di mana-mana saja, pada bila-bila masa dengan hanya memerlukan scan QR Code menggunakan apps WeChat sahaja. Maju, kan?

Untuk pengetahuan kita semua, rakyat di bandar Beijing ini sama banyak dengan rakyat Malaysia, cuma tak silap rakyat Beijing banyak sikit je, fuh sesak! Setiap kali cuti umum, cuti hujung minggu, mana-mana tempat di pelusuk Beijing ini pasti penuh dengan manusia. Penuh! Dari jauh nampak macam semut. Andai kata ramai pelancong asing datang ke China, rasanya macam tak nampak sangat mereka sebab rakyat China memang ramai!

Bumi Tembok Besar yang merupakan negara empat musim tidak ketinggalan menerima kunjungan para pelancong dari pelbagai negara. Andai disuruh untuk memilih musim kegemaran saya sepanjang hampir dua tahun menetap di negara empat musim ini, pastinya saya memilih musim bunga. Suhu yang tidaklah terlalu panas, tidak juga terlalu sejuk. Angin sepoi-sepoi bahasa, pokok mula menghijau, bunga mulai mekar merupakan momen yang tidak akan dilepaskan untuk dirasai sepanjang musim bunga. Uniknya pada tahun 2017 ini, sepanjang bulan Mac, cuaca sungguh sejuk, sehinggakan mencecah suhu negatif pada waktu malam dan pagi subuh. Sejuk sehingga mencengkam tulang-belulang. Pada penghujung bulan Mac, dalam sehari dua hujan turun, bagai memberi tanda untuk perubahan suhu pada hari mendatang. Benar! Beberapa hari kemudian, suhu semakin tinggi, debunga halus terbang ditiup angin.

Walau bagaimanapun, bunga-bunga yang berwarna merah, putih, kuning yang mekar itu dipayungi dengan langit yang kadang-kadang indah, kadang-kadang kelabu berjerebu.


Yuyuantan Park

Berkesempatan pada hujung minggu, saya berserta dua orang rakan turut turun melihat bunga-bungaan di taman bunga. Yuyuantan Park menjadi pilihan kami untuk melihat bunga sakura atau cherry blossoms. Istimewanya taman bunga ini ialah hanya pokok sakura sahaja yang ditanam, tiada pokok bunga lain seperti di Zhiwuyuan. Jadi, pada minggu ini hanya pokok sakura sahaja yang mekar indah, jadi semua orang berpakat ke taman ini. Tidak silap saya, di sini juga menjadi tempat tumpuan pelancong yang datang ke Beijing untuk melihat pokok sakura! Walau pun ada ramai pelancong yang datang, ramai lagi penduduk tempatan di taman ini.

Sebenarnya kami tidak merancang pun untuk ke sana tetapi beberapa hari sebelum ini, semasa saya menaiki kuai che (grab car), pemandu kereta tersebut ada mengatakan sekarang bunga cherry blossom di Yuyuantan Park sudah banyak yang mekar berkembang. Jadi, beliau mencadangkan kami ke sana. Fuh, memang ramai orang, siap ada kaunter tiket yang dibuka untuk tiket tempahan pada hari yang akan datang. Harga tiket masuk untuk dewasa ialah 10 yuan tapi bagi pemegang kad pekerja, pelajar, anak kecil, orang tua akan mendapat potongan sebanyak 5 yuan.

Untuk sampai ke Yuyuantan Park, kami hanya menaiki subway; turun di stesen Military Museum. Dekat stesen subway ini agak sedikit serabut, ditambah pula dengan orang yang ramai. Disebabkan tak nampak pun papan tanda untuk ke Yuyuantan Park, jadi kami bertanya kepada pekerja subway di situ; pintu masuk untuk ke Yuyuantan Park. Alhamdulillah, keluar saja dari subway, terus berjalan ke arah utara. Jalan terus, seberang satu jalan, sampai!

Banyak lagi taman-taman di Beijing yang terdapat berbagai-bagai jenis pokok seperti pokok tulip, pokok mawar dan macam-macam lagi. Taman-taman di sini memang besar dan luas. Ada yang 1 km jarak berjalannya. Harga tiket masuk pula murah, memang berbaloi tetapi harus pergi mengikut musimnya. Andai kata pada waktu itu bunga tidak mekar lagi, maka terpaksalah tangguh ke tarikh yang lainnya.

Made in ChinaRead this story for FREE!