Kisah Najihah 1

50.8K 273 28
                                              

"Ting! Ting! Ting!" 3 kali telefon ku berbunyi dan vibrate diatas meja kerja ku menandakan ada orang mengirim pesanan ringkas melalui massenger facebook ku.

"Asalamualaikum.."

"Raudah apa khabar.."

"Tak sangka jumpa balik FB awak.." Ku baca isi pesanan yang dikirimkan itu.

"Raudah? Dia salah orang ke?" hati ku berbicara.

Ku click profile pengirim itu. Namanya Ramli Abdullah. Kelihatan seperti sudah pun seperti berumur awal 40 an. Dari photo galerynya, aku yakin dia berbangsa india serta keluarganya masih beragama hindu. Mungkin baru masuk Islam kut. Sebab tu 'bin Abdullah' kut. Seingat aku, baru tengah hari tadi aku approve friend request dia. Sememangnya sudah menjadi tabiat ku. Asalkan orang add je, aku terus approve. Lagipun bukan lah ramai sangat pun friendlist aku. 500 pun tak sampai.

Kalau aku buat kira-kira real friend dalam friendlist aku tu, rasanya tak sampai 100 kut yang ada. Selebihnya adalah random people yang add aku. Sememangnya aku seorang pendiam. Tak reti bergaya. Hanyalah seorang guru biologi yang mengajar disebuah kolej matrikulasi yang terletak di daerah gambang. Kawasannya jauh dari hiruk pikuk kota. Aku tinggal di asrama sebagai felo di asrama puteri. Hanya hujung minggu atau public holiday sahaja aku akan pulang ke rumah bersama suami ku di Kuantan.

"Ting! Ting! Ting!" 3 pesanan masengger dari Ramli masuk lagi

"Syukur Raudah dah berumah tangga.."

"Nampak macam baik-baik suami Raudah.."

"Semoga Raudah kekal bahagia dengan suami.." Isi pesanannya.

"Ishk.. dia betul-betul ingat aku ni Raudah? Kene bagi tahu dia ni..Kesian pulak kalau aku diam kan je.. Mungkin muka aku sama macam kawan dia kut? FB aku pun guna nama generic je.." bisik hati ku.

"Waalaikumusalam.."

"Maaf.. awak salah orang.. saya bukan Raudah.." Reply ku.

"Owh ye ke? Maaf ya.."

"Muka awak macam kawan lama saya dulu.."

"seiras sangat.."

"Beza tudung je.."

"Sebab tu saya ingat awak tu Raudah.."

"Maafkan saya ya.." Balas Ramli

"Owh ye ke?"

"Dia Free hair ke?" Soal ku yang tetipe kepoh nak amik tahu.

"Eh tak la.."

"Dia pakai tudung labuh.."

"Selalu pakai purdah lagi.." balasnya segera.

"Kalau dia pakai purdah.."

"Camne awak tahu muka dia sama macam saya?" Soal ku lagi

"Dia dengan saya rapat dulu.."

"Saya nyaris nak kawin dengan dia kut.."

"tapi parent dia tak setuju.."

"Ye la saya ni kan asalnya hindu.."

"dekat lebih 5 tahun Raudah hilangkan diri dari saya sejak ayah dia larang untuk berjumpa dengan saya lagi.."

"Ingatkan saya dapat jumpa dia balik.."

"Tapi saya silap.."

"Maafkan saya ya.." Terang lelaki itu

"Ok.."

"takpe.."

"By the way, Nama saya Najihah.."

"Kesian awak.." Balas ku.

"Eh tak payah kesian.."

"Saya dah move on pun.." Segera massage ku di jawabnya.

"Ermmmm.."

"Awak belum kawin kan?" Soal ku seterusnya pula.

"Belum" Jawabnya ringkas.

"Belum move on la tu.." Balas ku pula.

"Seriusly I dah move on.."

"Tapi takda jodoh lagi.." Respond Ramli. Malu gak aku bile Mualaf baru masuk islam leh sembang pasal hakikat jodoh dengan aku.

"sory.."

"Tapikan, kalau saya betul-betul Raudah awak.."

"Awak nak buat apa?" Soal yang ku seakan mahu memanjangkan perbualan.

"Tak da apa.."

"Saya just nak wish dia semoga bahagia je.."

"Saya tahu jodoh saya bukan dengan dia, tapi harapan saya cuma 1.."

"Semoga dia dapat jodoh yang terbaik untuk dirinya dan keluarganya.." terang Ramli pula

"Baiknya awak.." balas ku.

"Saya tak baik la.."

"Tapi tak salahkan nak jadi baik?" balas Ramli.

Aku terdiam sebentar. Tak tahu hendak reply apa. Sedang aku termenung, mata ku baru sedar yang jam sudah pun menunjukan hampir pukul 3 petang. Aku ada kelas untuk diajar.

"OK la awak.."

"Saya ada kerja dulu ni.."

"Saya harap awak pun jumpa jodoh baik-baik.."

"Asalamualaikum" Aku mengakhirkan chat ku dengannya sebelum bersiap ke ke kelas.

"Waalaikumusalam.."

"Selamat mengajar.." Jawabnya.

Aku terkejut dia seakan tahu yang aku berkerja sebagai guru. Namun aku tidak ada masa lagi untuk menanyakan dia kembali. Aku terus bergegas ke kelas.

Sisi Gelap Wanita BerhijabWhere stories live. Discover now