1 - Chupacabra

569 93 51


Clicurile provenite de la surubelnita usor ruginita erau singurele sunete din camera, asta exceptand injuraturile spaniole. Bratara, desfacuta pe masa si scoasa de sub pielea alba de cauciuc arata ca un schelete in lumina puternica. Se zgaltaia sub desfacerea de suruburi pe care a suportat-o de cateva saptamani. Pe biroul mic si improvizat sunt imprastiate diferite parti asemenea ceasurilor, micile pistoane fiind puse la loc singur in dreapta, intr-o cutie de lemn cam stramba si care avea un capac ce nu se inchidea cum trebuie.

Pistoane.

Sau cel putin asta imi spusese Beñat Granados cand l-am pus sa cerceteze si el bratara. Barbatul de varsta mijlocie, apropiindu-se de 50 de ani, a parut impresionat de noua tehnologie pe care am adus-o. Nu m-am mai chinuit sa ii raspund la intrebari, in schimb il intrebasem ce fac mai exact pistoanele minuscule.

Abia atunci primisem lupa care sta acum prinsa de un picior de lampa mobil, gasit in pivnita casei, printre cateva sticle de alcool foarte vechi si uitate prin praful si panzele de paianjen. Imi raspunse in spaniola lui rupta de lume ca injecteaza un fel de ceva cand sunt activate. Abia atunci imi dadusem seama ca activarea pistoanelor venea cand iti foloseai puterea si acel ceva era chestia care ne oprea sa ne folosim puterile.

 Beñat Granados nu era mechanic, departe de asa ceva. Un om simplu din satul uitat de lume din muntii Oacxa, Santa Maria Yaviche, unul dintre singurii din sat cu masina, mai exact un Jeep  Mahindra CJ500D diesel mai prafuit decat intreaga comunitate si cu foarte putina motorina in el, deci nu apucasem sa ma plimb sau sa fug cu acesta. Mai degraba ar fi murit la jumatatea drumul de la centrul satului pana la margine. Arata ca orice om strain cu orasul modern, culoarea pamantului, ridurile vizibile pe fata dar mai ales la marginea ochilor si pe frunte de la prea multa incruntare, cu parul negru si tuns scurt, buzele subtiri si tot timpul intr-un zambet restrans. Nasul il avea cam carn si incovoiat, gat gros si corp bine facut dar nu prea inalt. Fiind pus de copil la munci grele ramase mic de statura.

El a fost cel care m-a gasit cand fugisem din cercul infernal pe care il formasem pe o rasa de un kilometru jumatate, de moarte. Cand am ajuns in drum, flamand si fara energie, gata sa pic, aproape a dat cu Jeep-ul peste mine in micul lui test de a vedea daca merge. Asa m-am procopsit cu un om care incerca sa aiba grija de mine desi eu nu ii cerusem ajutorul. Desigur, nu fusesem prea convingator cand m-am prabusit in fata masinii cu fata in pamant si cu o dorinta de a manca infernala.

Am ajuns in mijlocul nicaieriului. Santa Maria Yaviche, cel mai lamentabil sat vazut de mine vreodata. Uimitor a fost faptul ca am reusit sa ajung la el dupa ce am mers orbeste prin padure, dezorientat si in stare de soc.

 Oricum, Beñat Granados stia ceva despre mecanica. Si nu doar sa lege cateva pompe cu sarma, ci chiar sa inteleaga cum merge un motor si desi putin chior sa isi de-a seama ca in bratara sunt niste pistoane mici care activate injecteaza ceva (clar nu ceva lichid) in cel care o poarta. El spunea ceva de frecvente si electricitate, eu am decis sa ii ignor bolboroseala.

Masa de lemn plina cu piese s-a zguduit la pasii omului care se plimba prin casa. M-am incruntat scotand o grisma cand o piulita a cazut pe jos, dar am reusit sa o salvez inainte sa intre printr-o crapatura si sa cada in beciul de sub mine. M-am uitat pe fereastra afara vazand ca soarele deja inncepea sa lumineze padurea de dupa munti. De aceea se plimba.

Usa se tranti la perete. Un Beñat incantat s-a tranformat intr-unul neincantat cand m-a gasit la biroul imrpovizat deja treaz, desi trebuia sa dorm la ora asta. Tot timpul credea ca e datoria lui sa ma trezeasca, de parca as fi fost un nepot pierdut. 

-Es-i trez. a constatat el cu voce groasa.

A zis propozitia simpla in engleza, accentul in locuri nepotrivite si cele doua cuvinte au parut legate intre ele. Spaniola mea s-a dezvoltat in ultimele saptamani in care am stat in satul uitat de lume, iar Beñat a fost, dupa cum mi-a spus el, "intotdeauna un vorbitor de engleza in suflet" vrand pe cat posibil sa il invat limba.

G.O.Read this story for FREE!