✿ Chapter 2 ✿

48 0 0

"So lady, what subject you learn?", akazul bertanya.

"Not much, just Accounting and Commerce. I also got O's for both of it", Adelia menjawab.

"Wah, berpelajaran, same like Ayah U, Ali Rayyan", Akazul senyum sinis.

"Um, boss. pejabat saya kat mana?", Adelia Bertanya.

"This is your office, that is your desk", Akazul Menunjuk sebuah meja yang berhampiran dengan mejanya.

"Oh yah, Ingat 3 prinsip. 1) Ikut cakap saya 2) Jangan atur saya 3) Jangan banyak cakap. tak syak lagi pompuan masani talkative.. Ok, Gaji u RM$3000.00 per bulan. It means you are 24hours with me, I call u, U answer. U reject my call, I fire u. Easy kan?", Sambung Akazul.

"Oh ya, I got a meeting today at umm.. ahh! 2.00pm, makesure takde orang nak jumpa I and so on. Follow my rules and youre in", Akazul menyambung percakapannya.

"Baik Boss", Kata Adelia dengan senyuman sinis.

2 jam berlalu.

"Its 12.00 tengahhari, U kena bantu I lunch now, No Ifs no buts", Akazul memerintah dengan sombong.

"Ah ok boss!", Adelia membersihkan mejanya yang bersepah.

"And remind me beli baju untuk U, Baju U tu dah buruk agaknya, baju moyang kau? Tak tau how many decades dah. Dah lah Hijau kemeja tu, tapi skirt orange menyala, Baju anak kampung. I tak nak orang tengok saye ni sebagai boss yang tak sanggup beli baju assistant sendiri", Gertak Akazul kasr kepada Adelia dan terus meninggalkan biliknya.

Mendengar kata-kata Akazul, Adelia berasa sangat sedih, perlahan dia mengusap airmatanya.

Namun niat dalam hatinya untuk memulakan bisnes baru untuk ayahnya menjadi semangatnya sejak dia melangkah masuk ke pejabat ini.

Dia pun bergegas keluar untuk menemani Akazul untuk makan tengahhari.

"lambatnya kau. Dah habis bina bilik? Fikirlah bina bilik tadi..", Perli Akazul.

"Dah naik Merc ni, We go to An italian restaurant", Akzul mempelawa Adelia.

Mereka pun pergi ke sebuah restaurant yang cukup mewah dan elegan, tak jauh dari pejabat mereka.

Mereka pun meluru masuk dan duduk tepi tingkap yang dihiasi tabir elegan yang panjang hingga mencecah lantai.

Selepas beberapa minit duduk berhadapan, seorang pelayan menghampiri mereka.

"What would you like to order? Perhaps something from the Bar?", Tanya pelayan itu.

"Ah, sorry I'll take mango juice and Mix Veges", Kata Adelia sambil melemparkan senyuman.

"and For me, I'll take the usual", Kata akazul.

"Wise", Pemuda itu senyum.

Akazul menatap adelia dengan tatapan yang tajam.  Bagi mengelakkan tatapan maut akazul, Adelia berpura-pura melihat keluar jendela.

Makanan dah tiba, mereka berdua pun terus memasukkan makanan itu sedikit demi sedikit ke dalam mulut.

"you look like my mom", Akazul senyum sambil minum.

"Thank u", Adelia balas senyuman.

"Hahahaha, Maksud I gelojoh makan dont perasan sangat lah, My mom is better than you and everyone else in the world, Shes the prettiest", Akazul bermain-main dengan garpunya.

"Wow, so was her son", Adelia memperli.

Makanan sudah habis, Akazul pun berganjak keluar dan membayar, di ikuti dengan adelia.

"Lepas ni we go shopping, Belikan U baju", Akazul perli sambil memakai kacamata hitamnya.

"Kalau Boss Akazul begini, dengan kemeja Hitam, berkaca mata hitam, nampak segak and handsome", kata Adelia mengambil hati Akazul.

"I am handsome", Senyum Akazul.

Akazul pun memecut kereta Mercedes hitamnya yang mewah dengan kelajuan 180km/h.

Selepas hampir setengah jam memandu, kereta Akazul pun berhenti.

"We arrived, Lets go!", Akazul panggil Adelia.

Akazul pun melangkah naik ke sebuah kedai ternama, Ya Coco Channel Namanya.

"This is my favourite shop dulu, but ayah wont let me buy one", Adelia kata.

"Why? too expensive?", Kata Akzul Sinis.

"Nope, Too sexy!", Kata Adelia.

Akazul terdiam. Dia hanya mengusap rambut belakangnya.

"Select any purse you want", Akazul mempelawa.

"Oh, I got all of them already except for the clothes", Adelia kata sambil menyentuh baju-bajunya.

Adelia pun menghampiri satu gaun berwarna putih panjang dan menutup aurat, Di tepi baju itu terdapat ukiran halus berwarna keemasan. Di tengah baju tempat perutnya terukir logo Coco channel dengan emas bertaburan.

"I'll take this", Adelia kata kepada perempuan sebelahnya.

"Test lah dulu, bayar tu let me", Kata Akazul.

Adelia pun dengan seronok mengambil baju itu dengan senyuman yang lebar.

Selepas beberapa minit memakai gaun yang indah nan mewah itu, Adelia pun keluar dengan gaun putih  yang panjang melingkar tubuh kurus adelia.

Akazul berdiri dari tempat duduknya lalu membuka kacamatanya.

"Beautiful", Akazul senyum melihat dari tudung Adelia hingga ke hujung gaun.

"ah.. The Dress beautiful sangat..", Akazul melihat tempat lain.

"I take this one", Kata Akazul.

"Sorry mister, The dress was booked already", Perempuan Filipin itu bersuara.

"Booked? I'll pay you twice! or even more", kata Akazul tidak puas hati.

"Im sorry sir, This is our VIP member gown actually, It is only for display", Perempuan itu mencelah.

"Ah, Takpe lah. Baju ni besar untuk saye jugak", Kata Adelia Perlahan-lahan mengurangkan senyumannya.

Adelia pun pergi menukar bajunya dan berganjak keluar kedai bersama Akazul.

Mereka pun menaiki kereta Mercedes akazul. Suasana menjadi semakin sepi. Dengan Rasa bersalah, Akazul memandang Adelia.

Dan disitulah dia terpandang Adelia mengukir senyuman yang kecil tapi cukup untuk menghibur hati.

Perjalanan yang panjang menjadi sunyi. Sehinggalah mereka akhirnya tiba di pejabat.

My Arrogant BossRead this story for FREE!