Bab 4

16 6 0

"Daddy,mummy, Lisya ngan kawan2 pergi mall dulu eh.Nak beli barang untuk holiday nanti"Pinta Qalisya sementara Aina dan Sana sudah menunggu di luar sambil merungut rungut.Orang suruh masuk tak nak pulak budak dua orang tu.

"Ada duit tak?Ni ha daddy dah masuk kan duit dalam account kamu.On the way pergi mall nanti singgah lah di bank ambik duit."Suruh daddy Qalisya,Tan Sri Ilyas Ibrahim.

"Alaa daddy ni.Berapa kali harus ku bilang.Tak payah lah sampai masukkan duit dalam account Lisya.
Lisya dah ada duit sendiri lah.Ni ha duit yang daddy masukkan dalam account Lisya selama 5 bulan ni bukannya Lisya guna pun.Sebab apa?Sebab duit Lisya dah ada.Duit gaju jadi model lah apa lah.Dah lah bagi sebulan bulan tiga kali.Lagi pun bukannya sikit daddy bagi.Empat angka tu.Haishh..Daddy,
Daddy."Omel Qalisya.

"Apa lah kamu ni.Selalunya bila orang  bagi duit,kita terima.Ni kamu yang pelik binti ajaib ni kenapa?"Tanya Mummynya,Puan Sri Ayma Maysarah.

"Bettt...."Soalan yang ingin diajukan kepada Qalisya oleh Encik Ilyas tergantung tidak bertali kerana tidak sempat membeli tali di kedai kerana bunyi orang menjerit yang boleh menggegarkan rumah 2 tingkat milik Tan Sri Ilyas membuatkan mereka bertiga memalingkan muka untuk melihat siapakah gerangan orang yang menjerit sakan seperti orang terkena histeria itu.Rupa rupanya....

"Woi Lisya!Lam...Eh,Mummy ngan daddy ada?Urmmm..Lisya jomlah dah dekat setengah jam dah kitorang tunggu tau.Tak pe lah mummy,daddy.
Urmm..Kitorang gi dulu ye.Cepat lah Lisya!"Niatnya mahu menyergah Qalisya,tetapi dia yang disergah pula.
Tiada ku sangka daddy dan mummy di situ..Hahaha.Qalisya yang blur tak berapa nak blur tu terkekek kekek ketawa.Apa yang yang lawak?Author pon tak tau.

Qalisya cepat2 menyalami tangan kedua dua orang tuanya dan mencapai kunci kereta lamborghini kesayangannya yang di hadiahkan oleh ibu bapa kesayangannya di majlis hari jadi nya pada tahun lepas.Mereka membuat party kecil kecilan dan bukannya SURPRISE.

Setelah kelibat Qalisya hilang dari radar,Tan Sri Ilyas berkata"Biarlah Sarah.Anak kita tu dah pandai berdikari.Saya sengaja je masukkan tiga kali sebulan biar duit dalam account dia tu banyak sikit.Mana lah tahu nanti kita dah tak da nanti..."Kata kata Tan Sri Ilyas apabila isterinya menekup mulutnya tanda tidak membenarkan beliau meneruskan kata kata yang ingin disaapaikan tadi.
Mereka berdua tersenyum bahagia.

Sana menaiki kereta pemberian neneknya iaitu mercedes benz(ada ke jenama kereta ni?author tak amik tau pon pasal kereta ni.Menyedihkan😪) manakala Aina memandu kereta ferrari.Yang suka author nak cakap,
warna kereta mereka ialah sama, iaitu gold.Semua ni hasil muafakat mereka kerana salah satu warna kegemaran ketiga tiga nya ialah warna gold.

***

Selepas memandu selama 25 minit,mereka akhirnya tiba di destinasinya.Apa lagi?Masuk and shopping!

Mereka masuk ke dalam sebuah kedai dan memilih baju yang sesuai untuk ke tempat holiday mereka,London jew.Pasal travel ni,Sana ngan Qalisya tak kisah sangat.Aina je kaki travel dalam geng mereka tetapi jika salah seorang daripada meraka yang mahu travel,ketiga tiga teman itu juga akan turut pergi.Kalau tak pergi pulak tiga tiga tak pergi.Nampak tak betapa sehati sejiwanya mereka?

Setelah hampir 3 jam shopping,
mereka buat keputusan untuk ke Secret Recipe.Mereka dengan terujanya masuk ke dalam kedai itu.

Mereka memesan sembilan kek red velvet dan tiga tiramisu.Tiramisu mereka akan beri kepada ibu bapa mereka dan red velvet pula mereka makan tapi bukan makan sembilan sekali gus.Tapi baki nya mereka akan letakkan di dalam peti apartment mereka.(Ayat keling ke?Faham tak?Kalau tak faham sila buat2 faham ye)

Setelah selesai,mereka melangkah keluar daripada kedai itu sambil berbual bual.Bukan membawang ekk.
Mereka meneruskan misi mencari barangan holiday mereka.

Cinta tiga sekawanWhere stories live. Discover now