#7| Έκδοση Βιβλίου / Εκδοτικός Οίκος

673 81 32
                                    

Προτεινόμενο θέμα από τον mike_gr

 Όσοι γράφουμε θα θέλαμε να δούμε τα βιβλία μας στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου ή να τα κρατήσουμε στα χέρια μας. Ίσως θα θέλαμε να γίνουν και ταινίες ή σειρές. Για τον λόγο ότι ενώ έχω κάπως ψάξει το θέμα δεν με θεωρώ και ειδικό, πήρα την πρωτοβουλία να ρωτήσω τον AllexZis. Ο ίδιος είχε πρώτα το βιβλίο του στην πλατφόρμα του Wattpad και πλέον μπορείτε να το βρείτε στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου (σχόλιο: Είναι πολύ ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Μπορείτε να βρείτε το πρώτο κεφάλαιο στο profile του)

Τι θα πρέπει να προσέξουν όσο αναφορά τους οίκους;

  Αρχικά να σκέφτεσαι ότι ο εκδοτικός είναι μια επιχείρηση. Και δουλειά της είναι να βγάλει χρήματα εν τέλει. Και έτσι θα έπρεπε, δεν λέω είναι κακό. Απλά, είναι δουλειά τους να σε πείσουν να εκδώσεις μαζί τους αν τους άρεσε το κείμενο που έστειλες και από την άλλη, αν σου πουν όχι μην το πάρεις ότι το κείμενο είναι για πέταμα. Μπορεί να έχουν διάφορους λόγους απόρριψης και δεν έχουν κανένα λόγο να στους εξηγήσουν κιόλας. Οπότε μετριοπάθεια και επιφυλακτικοτητα όταν στέλνεις κείμενα.  

○ Πώς θα πρέπει να είναι το κείμενο;

  Σημαντικό να κοιτάς και τους εκδοτικούς κύκλους, αν λέγεται έτσι. Δηλαδή σε ποιες περιόδους κλείνουν τα βιβλία που θα εντάξει ο εκδοτικός στις σειρές του για το επόμενο έτος. Αν μέχρι το Πασχα για παράδειγμα έχει κλείσει τα βιβλία κι εσύ στείλεις τα Χριστούγεννα, ε προφανώς θα σου πουν οχι και στην καλύτερη να το κρατήσουν για μελλοντικά σχεδια και να πάει πολύ πίσω η έκδοση. Δεν έχουν όλοι οι εκδοτικοί πιστεύω αυστηρά προγράμματα, αλλά να το έχεις υπ οψιν κι αυτό. Να κοιτάς τι ζητά ο κάθε εκδοτικός. Σε τι μορφή θέλει το κείμενο, αν το θέλει όλο. Αν θέλει περίληψη, βιογραφικό κτλ. Συνήθως ζητάνε το βιβλίο, περίληψη και βιογραφικό αλλά να κοιτάτε τι θέλει ο καθένας πριν στείλετε.   

  Οπότε αν είναι να στείλεις κάπου όλο το βιβλίο σου να φροντίσεις να είναι κατοχυρωμένα τα πνευματικά δικαιώματα. Πως γίνεται αυτό; Η απλή λύση είναι να στείλεις το κείμενο με ένα email στον εαυτό σου. Η πιο συνθέτη να πας σε έναν συμβολαιογράφο. Όπου δεν είναι κάτι τραγικό, απλά εκεί θα βάλετε σφραγίδα και υπογραφή στην κάθε σελίδα του βιβλίου. Ναι, θα το εκτυπώσεις. Ναι, μπορείς να ρωτήσεις και να ψάξεις και άλλους τρόπους αν θες αλλά η κατοχύρωση πρέπει να συμβεί.  

Tips For WattpadΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα