Bab 3

10 7 0

"Mi,jom lah duduk"Ajak Kasyaf.Akhirnya saat yang dinantikan tiba jua.
"Ye lah.Eh,ni Ayma kan?"Baru sahaja mahu duduk,Puan Iman,ummi Kasyaf ternampak seorang wanita yang amat dikenalinya walaupun sudah lama tidak berjumpa.
"Ye saa..Eh Iman!Dah lama tak jumpa.
Kau sihat?"Tanya Puan Ayma atau lebih dikenali atau lebih glamor gitew Puan Sri Ayma Maysarah.
"Alhamdulillah.Sihat jaa.Kau macam mana?Sihat?Suami kau mana?Suami kau sihat?Buat apa datang sini?Datang sorang ke?"Hambik kau.Padah lama tak jumpa.Bertubi tubi soalan yang diajukan.

"Kau ni pun Man.Bertubi tubi soalan.Aku tahu lah dah lama tak jumpa.Kalau ye pon meh lah duduk dulu😂.Bagi aku jawab satu2 ye.Cuba ulang balik soalan kau.Tapi satu2 ye.Satu2."Kata Puan Ayma.Tau sangat perangai kawan baiknya itu.Mereka berkawan sejak form 1.Tapi diorang ni lost contact sebab Puan Iman dapat sambung belajar ke London manakala dia dapat sambung belajar ke Korea.

"Okay pasal soalan kau tadi,aku sihat jaa.Suami aku pun sihat jaa.Anak aku pun sihat.Aku mai sini sebab nak teman anak tunggal aku tu ha.Manja.
Padahal kawan2 dia ada je temankan dia.Lupa pulak.Dia buat show kat sini.
Nk jugak suruh mummy dia teman.Dia ada tu ha tengah bersiap siap kot.Suami aku pulak kerja.Sibuk memanjang.Katanya boleh projek baru.Projek besar katanya.Kau pulak macam mana?Berapa orang anak?"Tanya Puan Ayma pula.

"Aku ada 5 orang anak.Rezeki lah katakan.Ni ha anak sulung aku,Kasyaf Iman.Kedua pulak Iman Khadejaa.Ketiga Iman Khayzrul ke empat pulak Iman Kaisara.Yang bongsu pulak Iman Khazira.Yang sulung je datang.Yang lain malas katanya pastu ada yang sibuk ada yang study.Macam2 lah"Serentak itu Kasyaf menyalami tangan orang tua itu .

'Mana si beruk dua ekoq tu.Janji pukul 8:30 a.m tapi ni dah pukul 9:15 pun tak nampak batang hidung lagi.'Desis hati Kasyaf.Tiba2 dia ternampak dua orang manusia yang sangat dikenalinya.

"Mi,Abang Long pergi dulu ye.Dua orang manusia tu pon dah datang."Kasyaf meminta diri sambil tangan menyalami kedua tangan orang tua tersebut.Lalu dia pergi meninggalkan umminya yang rancak berbual.Lama tak jumpa lah katakan.

Skip(Lepas habis fashion show)💃💃

"Ha ni lah anak tunggal aku.Qalisya Balqis.Yang sebelah tu pulak kawan baik dia,Sana Amira.Sorang lagi entah ke mana."Kata Puan Ayma memperkenalkan anaknya.
Sana dan Qalisya terus menyalami tangan orang tua itu.

"Cantik orangnya.Secantik cantik namanya.Sama macam muka kau Aymi oii.Kawan dia pun apa kurangnya.Persis anak mat saleh.Putih melepak sorang2"Puji Puan Iman.

Kring Kring Kring
Qalisya membuka beg dan mengeluarkan Iphone X miliknya.
'Fafai is calling'

"Mummy,aunty,Lisya angkat call ni dulu ya."Lisya segera mengangkat panggilan itu apabila semua disitu mengangguk.

"Haa kenapa ni Fai?Oh okay2.Saya pergi sekarang dengan Sana.Okay2.
Give me 2 minutes.Bye"Kedengaran suara Qalisya yang sedang bercakap dengan Fai,jurusolek nya.
'Tutttt'Qalisya mematikan handphone kerjanya.

"My,aunty,Qalisya ngan Sana pergi dulu ya.Fafai dah panggil dah tu.Sorry ya aunty tak boleh sembang lama2"
Qalisya meminta maaf sekaligus meminta diri.

"Eh,takpe2.Pergilah.Ada rezeki kita jumpa lagi.Kita sembang panjang lagi ye."Balas Puan Iman sambil menghulurkan tangan apabila Qalisya dan Sana mahu menyalam.

"Err..Myyy.Mummy balik ngan daddy kan?Lisya balik lewat ni.Nak pergi teman Sana ngan Aina gi mall.Nak pergi cari barang katanya.Bolehkan mummy?"Tanya Qalisya.Boleh dikatakan meminta izin jugakla.

"Ah.Ye.Daddy dah call mummy tadi dia cakap dalam 5 minit lagu dia sampai.Pergilah nak.Balik sebelum maghrib.Kalau tak,daddy membebel."Pesan mummynya.

"Okay my.Janji👌"Kata Qalisya lalu mengamgkat kaki bersama Sana meninggalkan tempat itu dengan segera.

Sedang rancak berbual,perbualan mereka terhenti apabila sebuah kereta audi kepunyaan Tan Sri Ilyas berhenti berdekatan dengan mereka.

Cinta tiga sekawanWhere stories live. Discover now