71) Srednja vs. fakultet

1.1K 69 18
                                    

Pozdrav ekipa, ove godine sam upisala Novinarstvo što mi je bila velika želja tako da ću pisati malo o tome kako je biti student, napustiti srednju školu i proći kroz ovu veliku prekretnicu.

Iako sam na trenutke nostalgična za srednjom, drago mi je da je gotova. Psihički me iscrpila. Nisam imala velike probleme, ali sam se tada prvi put susrela s problemima tako da sam se teško nosila s njima. Bilo mi je dosta svega što nosi srednja škola. Konstantno se brinuti zbog nečega, biti nekada depresivna, anksiozna, previše razmišljati o svemu, dramatizirati oko dečki, zaljubljivati se u dečke koji su debili, biti iskompleksirana i imati ostale tinejdžerske probleme.

Ljubavni život je dno dna tijekom srednje škole. To nije ljubav. To je sviđanje, patnja, ljutnja, privlačnost, želja za ljubavi. Malo nas je osjetilo pravu ljubav tijekom srednje škole.

Ne morate se tjerati da se odljubite od njega jer se nećete na silu odljubiti. Prihvatite da imate osjećaje, ne forsirajte, uvijek budite svjesne da zaslužujete najbolju situaciju, ali isto tako znajte da ako imate ljubavnu dramu, vi nju možda i volite. Srednjoškolci vole toksičan ljubavni život jer im je to zabavno. Doći će vrijeme kada nećete više imati snage za to. Shvatit će te da je došlo vrijeme da budete sretne s nekim. I kada će te stvarno htjeti to, doći će.

U usporedbi sa srednjom školom na fakultetu si kao osoba smireniji. Ne samo jer si odrasliji, nego jer nemaš više snage. Dođeš do toga da ti se dogodi neka loša stvar i skoro pa uopće ne reagiraš jer ti se dogodilo toliko puta da znaš već što slijedi. Sutra ujutro ćeš se probuditi, doći će novi dan i sve će opet biti dobro.

Još jedna super stvar je što s godinama počnete prihvaćati sebe. Jednostavno nemate što drugo, shvatite da se samo ponavljate i da više nema smisla fokusirati se na svoje mane. Shvatiš da većina ljudi izgleda prosječno, da je u redu da izgledate prosječno i da nije bitno da izgledate kao Instagram manekenke. Mislim, ni Instagram manekenke ne izgledaju kao Instagram manekenke, ako me razumijete.

Shvatila sam također da nije sve u izgledu kada se radi o ljubavi. Ako je neki dečko dobra, karizmatična i pametna osoba, bit će vam puno privlačniji. I da, dečko se ne mora svidjeti vašim prijateljicama i ne mora im biti zgodan. Tuđe mišljenje o vašem ljubavnom životu nije bitno. Prijateljice će vam jako često pametovati o tim stvarima tako da vam predlažem da poslušate njihove savjete samo ako želite ljubavni život kakve one imaju.

Što se tiče srednje škole, u jednu ruku si nostalgičan kada se sjetiš kako je lijepo bilo biti srednjoškolac. Na primjer, kada ti mama rješava dokumente, kada nemaš posao, kada nisi toliko opterećen, kada u razgovoru čuješ riječi poput "hzzo, ovrhe, mirovinsko", ali nemaš pojma što je to niti te zanima jer si još dijete. Što si stariji, to više znaš, imaš više iskustva i shvatiš da život stvarno zna biti težak. Jednostavno nema više te bezbrižnosti.

Kako je to biti student?

Lijepo. Sve dođe u svoje vrijeme. Za vrijeme srednje ti paše biti srednjoškolac. Za vrijeme fakulteta ti paše biti student. S godinama je teže, ali si ti puno snažnija, iskusnija i pametnija osoba. I to je jedina dobra stvar koja izlazi iz razdoblja koja nisu ugodna. Snaga, iskustvo i pamet.

Svima vama srednjoškolcima bi htjela reći da uživate jer je sada pravo vrijeme da uživate. Život može biti lijep i kada si osnovnoškolac i kada si srednjoškolac i kada si student i kada radiš i kada imaš djecu, ali su stvari malo jednostavnije sada gdje ste vi. Uživajte. Sve će se riješiti. Sve će doći na svoje. 

Nitko od nas nije sve shvatio, nitko od nas nema savršen život i nitko nema život bez problema. Iako prolazite kroz neke stvari, ne morate prolaziti kroz to u baš svakom trenutku u danu. Možete se ići zabaviti, raditi stvari koje volite raditi i ne razmišljati o problemima. Život je nekada kaos. Nemojte se truditi da sve shvatite jer nećete. Nekada će vam samo pomoći duboko udahnuti, reći sam sebi da će sve bit dobro i prepustiti se malo životu. Što ste pozitivniji, to će vam život biti ljepši. 

Eto, to bi bilo to za danas. Tko je ove godine upisao fakultet, koji, kako vam je? (:

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now