Magins makt

329 10 15

Regnskogen öppnade sig och där låg mayastaden Palenque, mitt i den tropiska djungeln.

Det kändes magiskt att stiga ut på den öppna gräsplanen, se mayahärskarens en gång så ståtliga palats ligga framför mig, fortfarande vackert. På höjderna runt mig reste sig bergen, utefter dem fanns flera mayabyggnader, alla lika ståtliga.

Jag blundade, drog ett djupt andetag, kände den fuktiga luften och värmen, hörde vrålapornas skrik och turisternas prat. I nästa sekund kände jag en förändring dra genom mig, luften jag andades kändes annorlunda, rösterna var inte desamma. Jag öppnade ögonen och drog häftigt efter andan över vad jag fick se.

Runtomkring mig gick mayaindianer iklädda sina traditionella dräkter. En del hade huilpas, den vita, enkla klänningen, rikt broderad i vackra färger. Många av männen hade höftskynken.

En flicka passerade precis framför mig, hennes breda skärp var en färgexplosion av olika blommor. Någon ropade. Flickan stannade och vände sig om.

"Oxactilia! Du måste skynda dig! Prinsessan väntar."

Jag såg på kvinnan som hade talat. Hon var klädd i en enkel vit dräkt, med en ståtlig fjäderskrud i många färger på huvudet. Hennes armar var nedtyngda av gröna jadesmycken och hon bar ett praktfullt jadehalsband, som lågt likt ett vackert spindelnät över hennes hals. Kvinnan stod rak i ryggen och såg mycket bestämd ut.

"Ja, översteprästinnan!" sa den unga flickan och fortsatte sin färd.

Hon sprang inte, kanske gick hon något fortare än tidigare, men hon såg inte ut att ha bråttom.

En impuls fick mig att skynda efter henne. Vi passerade många människor och ingen av dem gav mig en enda blick, trots att jag måste skilja mig mycket från dem i mina annorlunda kläder: shorts, t-shirt och stor solhatt.

Oxactilia gick in i palatsets nedre gångar. Där var fuktigt och mörkt, men flickan fortsatte i samma raska takt. Jag slog i foten och snubblade till, men lyckades hålla mig upprätt. Jag var nyfiken på vart flickan var på väg, jag ville inte förlora henne ur sikte. Haltande skyndade jag efter henne uppför några trappor och in i palatset.

Jag såg mig omkring medan vi hastade vidare. På väggarna hängde färgrika bonader, men också en och annan jaguarfäll. Bänkar utefter väggarna var täckta av djurfällar och längst fram i rummet skymtade jag en tron.

Ett gällt skrik hördes plötsligt ifrån ett angränsande rum.

"ICHTICAL! NEJ!" vrålade en man.

Oxactilia började springa, så gjorde även jag. Vi kom in i rummet och såg en man lyfta upp en livlös kvinna, vars vita, nästan genomskinliga dräkt var genomdränkt av blod över bröstet. Mannen såg mäktig ut med sin stora fjäderhuvudbonad och den svarta jaguarfällen runt höften. Hans ögonuttryck skiftade hastigt från sorg till blixtrande hat.

Oxactilia stannade tvärt och började backa ut ur rummet. Hon gick rakt emot mig och plötsligt var det som om luften gick ur mig.

Jag hörde orden: "Jag förbannar..." Sedan försvann det upplysta rummet och flickan.

Jag stod i ruinerna av ett en gång mäktigt palats. Några turister stod och tittade fundersamt på mig. Jag log och sa:

"Jag rycktes med av platsens magi och lät mig föras tillbaka i tiden för ett ögonblick."

Fundersamt gick jag ut ur palatset, uppför den branta kullen och fram till stadens största tempelbas. Jag klättrade upp till dess topp och hade en mäktig utsikt över staden. Härifrån kunde jag se palatset och alla templen. Jag såg bollplanen och alla turister som flanerade och undersökte byggnaderna.

Men inom mig fanns något annat. För ett ögonblick hade jag förflyttats i tiden, om än bara i fantasin. Jag hade ryckts med av platsens magi och jag visste att här fanns en berättelse som bara väntade på att föras vidare.

Jag drog upp min anteckningsbok och började skriva:

Han såg ned på sin älskade, som låg stel och kall nedanför hans fötter. Han ville skrika högt, låta tårarna spruta och förbanna hela världen, men det var bara det sistnämnda han kunde tillåta sig att göra.

En bok började ta form...

(Det blev verkligen en bok, den heter Mayafolkets hemlighet Här kan du läsa mer om boken: http://kimselius.se/hem/bockerna/mayafolket.html Inför boken Mayafolkets Hemlighet reste jag på researchresa till Mexiko och just mayastaden Palenque, det var där boken föddes, precis så som jag just har beskrivit för dig. Hoppas du tyckte om berättelsen. Snart kommer jag att lägga ut fler. Kramisar Kim M Kimselius)

Magins maktLäs denna berättelse GRATIS!