GİRİŞ

7 0 0
                                    

Para kazanmak ile ilgili fikirlere göz atıyorsanız, direkt olarak para kazandıracak bir fikrimiz de var! Para biriktirin, evet, aşağıda yer alan 55 para biriktirme yollarından bir veya birkaçına uygun hareket ederek direkt olarak ay sonunda cebinizde kalan parayı artırabilirsiniz.

PARA BİRİKTİRME YOLLARI

1- Bozuk paraları bir kumbarada biriktirmeye başlayın. Dünyanın en eski para biriktirme yollarından biri olan bozuk para kumbarası aracılığıyla günlük 1-2 TL bile toplamanız acil durumlarda sizin yardımınıza koşacaktır.

2- Elinize çoğu zaman aylık ne kadar para geldiğini bilirsiniz ancak ay boyunca nelere para harcadığınızı kolay kolay fark etmezsiniz. İster aylık geliriniz 200 TL olsun, ister 10 bin lira olsun hiç fark etmez. Hemen her ay bir A4 kağıdı alarak aylık harcadığınız paraları bu kağıda not alın. Ay sonunda birçok harcamanın aslında gereksiz olduğunu bizzat fark edeceksiniz.

3- Cep telefon masraflarına özen gösterin. Türkiye'de halihazırda 3 ana şebeke firması bulunuyor. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom sık sık yeni kampanyalar oluşturuyor. Bu kampanyaları arada bir mutlaka araştırın ve telefon faturanızda böylelikle tasarruf yapın. Emin olun daima daha iyi bir kampanya vardır!

4- Özel diş doktorlarına gitmek yerine hemen hemen her şehirde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı diş hastanelerini veya polikliniklerini kullanın. Bu hastaneler için önyargılarınızdan kurtulun. Emin olun daha sağlıklı ve güvenilir yerler. Bu sayede diş sağlığı masraflarınızı yüzde 80'e yakın düşürme fırsatınız var.

5- Kitap okumayı seviyor ve bu nedenle sık sık kitap alıyorsanız, kütüphaneleri kullanmaya başlamanızı öneriyoruz. Kütüphanelerde ücretsiz kitap alabiliyor ve bunları okuduktan sonra kütüphaneye geri bırakıyorsunuz. Bu sayede kitap masraflarınız sıfıra iner.

6- Kredi kartları için sık sık bankalar yeni kampanyalar düzenler. Bu tür kampanyalar aracılığıyla bazı ürünleri veya hizmetleri çok ucuza alabiliyorsunuz. Sık sık bu kampanyalar bankalar tarafından düzenlenir, bankanıza ulaşarak bu kampanyaların SMS aracılğı ile sizlere ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz.

7- Otomobil masraflarınızı kısmak için daha az sürüş yapın. Eğer bir otomobiliniz varsa benzin – motorin yada LPG masraflarının Türkiye şartlarında çok yüksek olduğunu belirtelim. Bu nedenle çok ihtiyaç bulunmadığı zamanlarda aracınızı kullanmak yerine yürümeyi tercih etmelisiniz. Özellikle 1 KM civarı mesafelerde mutlaka yürüyün.

8- Birçok kredi kartı için bankalar 6 ayda kredi kartı ücreti tahsil eder. Ortalama olarak 60 ila 90 TL arasında olan bu ücretleri almayan bankalar da var. Kredi kartlarınızdan ücret tahsil eden bankalardan çıkarak bu tür masraf almayan bankalardan kredi kartı almanızı tavsiye ederiz. 4-5 kredi kartınız varsa mesela yıllık 500 – 600 lira boşuna ödemiş oluyorsunuz.

9- Halihazırda memur değil özel bir şirkette çalışıyorsanız eğer şirketinizin birçok firma ile anlaşmalı olduğunu belirtelim. Örneğin bir sağlık merkezi yada kargo şirketi ile anlaşmalı olabilirsiniz. Şirketinizin insan kaynakları bölümüne uğrayıp bu anlaşmalı şirketleri öğrenin ve bu konudaki işlerinizi bu anlaşmalı şirketler aracılığıyla halletmeye çalışın. Para biriktirmek istiyorsanız bu kesinlikle harcamaları önlemek için sık kullanılan bir yöntem.

10- Sigara, alkol ve bahis gibi harcamalarınızı mutlaka kontrol altına alın. Bu tür harcamalar her insan için -gereksiz- düzeydedir. Bu nedenle bu tür harcamalarınız için gerekiyorsa özel destek bile almanızı tavsiye ediyoruz.

11- Pahalı kahveleri seviyor olabilirsiniz, ancak bu tür kahveler ortalama 10 TL civarındadır ve günde 1 pahalı kahve bile aylık bir kira ücretine kadar size ek masraf oluşturabilecektir. Bunun yerine normal kahveleri tercih etmeye çalışın.

12- Dışarıda yemek yemek güzel bir lüks ancak bu lüks tek kişi bile olsanız aylık bin liraya kadar size ek masraf oluşturacaktır. Eğer para biriktirmek istiyorsanız bu tür lüks harcamalarından ödün vermeniz gerekiyor.

13- Gıda alışverişi yapacaksanız eğer mutlaka ama mutlaka açken bu alışverişi yapmayın. Tok karna yapılan gıda alışverişi listeleri daima daha kısadır, bu kanıtlanmış bir durum.

14- Mümkün oldukça kredi çekmeyin. Türkiye'de ortalama yıllık kredi masrafı yüzde 14 civarındadır. Bunun yerine elinizden geldiğince arkadaşlarınızdan, işyerinden borç almaya çalışın. Bu borçları zamanında ödediğiniz sürece insanlar size güvenecektir.

15- İllaki kredi almanız gerekiyorsa en uygun kredi faizlerinin dışında birde sigorta yaptırmayan bankalar yada finans kuruluşları ile çalışmaya özen gösterin. Örneğin bir banka diğer bankalardan daha uygun faiz yansıtıyor olabilir ama bu size hayat sigortası yaptırıyor olabilir, bu tür konulara kesinlikle dikkat edin.

16- Düzenli harcamalarınızı mutlaka kontrol altına alın. Konut kirası, elektrik faturası, su faturası gibi harcamalar aslında en büyük gider kalemleridir. Bu tür harcamalarda yüzde 5'lik bir düşük fırsat ile yıl sonunda size güzel para biriktirme fırsatı sağlayacaktır.

17- Bir araç sahibiyseniz bu aracınızda sıkıntılı bazı parçalar nedeniyle daha fazla yakıt tüketiyor olabilirsiniz. Mutlaka aracınızın kontrollerini düzenli olarak yaptırın.

En İyi Para Biriktirme YollarıWhere stories live. Discover now