Categoria D- TU TAMBÉ ETS DIFERENT

115 6 0
                                    

"Estic a classe amb tots els meus amics. El mestre explica una lliçó que no és gaire interessant...; el meu company del darrera parla amb la xiqueta del seu costat...; em cau la goma i aprofito per aixecar-me...; miro quin temps fa per la finestra i veig que fora al passadís passen dues metres...; ara, algú truca a la porta: toc, toc...em torno a seure ràpidament..."

En aquesta estona, algú creu que el meu cervell ha guardat alguna cosa de les que explicava el mestre?....

Així podria ser qualsevol dia on el què i sobretot el com s'explicava algun temari a classe, em generava poca curiositat i per tant, no hi dedicava l'atenció que li calia.

I després d'unes quantes classes com aquesta, em vaig veure immers dins un cercle viciós que portava a càstigs, discussions tant a la família com a l'escola, notes a l'agenda, rebuig per part dels companys, etc,... Circumstàncies, totes elles, que em generaven una major desmotivació. No entenia el per què de tot plegat....com podia ser que em veiés incapaç d'atendre? Creia que tot el que s'explicava no m'aportava res,...i sempre s'acabava igual: feines monòtones i ensopides.

Us he de dir que aquest període no va passar tan ràpid com m'hagués agradat. Havia de créixer una mica per entendre que el que em calia era començar a posar fil a l'agulla el més aviat possible.

S'havia de fer un canvi de pensament tant profund, que no crec que sigui esperable per a un nen de menys de 10 anys. I menys si des de fora, els adults, son incapaços d'anar una mica més enllà, obrir la ment, posar-se a la pell dels infants i intentar entendre el perquè de la desmotivació i d'algunes actituds diferents.

I és que ara que ho veig des d'un altre prisma, em fascina la idea que el que cal és reforçar les tècniques d'aprenentatge i no posar tanta atenció en que l'alumne ha de "ser bo" per rebre l'aprovació dels adults.

Hem d'entendre què és el que afavoreix un correcte desenvolupament:

• No me'l puc imaginar sense oferir afecte i suport.

• S'han de crear oportunitats de participació significativa per a cada perfil.

• I s'ha d'ensenyar, però en tots els sentits...i una de les necessitats més essencials són les habilitats per a la vida.

I es que cal optimitzar l'aprenentatge. I us preguntareu com es fa això que sona tant bé? Doncs crec que una de les claus per aconseguir-ho és generant les complicitats necessàries entre l'adult i l'infant o l'adolescent perquè es produeixi un aprenentatge real i de valor. I establir una comunicació "efectiva".

Es tracta d'aportar un valor afegit a les lliçons establertes a l'escola. I començar a creure que la "creativitat és avui tan important com l'alfabetització" i, per tant, se li hauria de donar un pes similar.

Personalment, crec que he identificat un dels factors que poden ajudar a evitar que els nens es desmotivin i a potenciar l'aprenentatge real ( no dic que sigui fàcil, perquè no hem estat educats així, però com tot, també és una pràctica que es pot anar adquirint). Es tracta de saber entendre i valorar les moltes possibles respostes a una mateixa pregunta. Podríem dir que és un do que tenen el nens en néixer però que el van perdent perquè se'ls educa d'una manera que només contempla una resposta correcta per a cada pregunta, i és la que diu el llibre.

D'aquesta manera, es va barrant el pas a la creativitat i sentenciem a nens i nenes a pensar que no són intel•ligents.

Cal saber trobar l'enginy i la creativitat de cada nen, expressat de maneres diverses en cada un d'ells.

No tots som iguals i, per tant, no tots aprenem d'igual manera; cal pensar que la intel•ligència no és té en més o menys quantitat, sinó que s'ha de trobar la forma en que la pot expressar cada un i llavors, treballar per cultivar-la.

Així doncs, s'hauria d' ensenyar a aprendre, i donar eines per desenvolupar tots els talents que cada persona tindrà més o menys desenvolupats. Perquè avui en dia, tenir una carrera professional no és sinònim de tenir una feina i, seran totes aquestes habilitats per a la vida, l'enginy i el talent, el que aportaran aquest "valor afegit" que et farà ser diferent.

T'animo a ser-ho!!!


Premi Llibresebrencs.org 2018Where stories live. Discover now