Amino-syra-terapi

166 2 5
                  

All hälsa o läkning utgår från våra celler. Först när de, deras membran & mitokondrier är friska och de kan kommunicera med varann når vi hälsa. HUR vi optimerar deras hälsa kan alltså vara nyckeln till hela kroppens hälsa. Punkterna i detta protokoll utgår mycket från att höja syret, elektronflödet och energin/ATP till cellerna. Finns det fler sätt? Ja det gör det faktiskt. Med hjälp av sk. amino-syror kan vi hjälpa kroppen att tillverka nya celler, enzymer, hormoner och avgifta oss.

Kroppen är helt beroende av att kunna metabolisera proteiner för att kunna utvinna deras byggstenar, aminosyrorna, för att utföra livsviktiga processer.

Att man kan använda aminosyror som hjälp vid olika besvär kan vara värt att veta och prova. Man bör dock vara försiktig och gärna konsultera någon kunnig först, särskilt om man tar mediciner och har allvarliga problem. Vissa kan krocka med varandra och maten och skapa obalanser. Att äta en näringsrik kost i första hand får naturligtvis inte uteslutas och kroppen tar heller inte upp syrorna utan andra ämnen, särskilt B-vitaminer.

Tyvärr kan stress och sjukdomar leda till problem, för syrorna ingår själva i sin egen produktion av de enzymer som bryter ner dem, vilket blir till en OND CIRKEL. Här kan vi förstås hjälpa till med det som redan nämnts förut genom att äta bromelin som bryter ner proteinerna, höja saltsyran och läka tarmen samt nu även tillföra extra amino-syror.

En del har hört talas om att man kan ha defekt på MTHFR genen som inte är ovanligt (methylene-tetrahydrofolate reductase) då har man svårt att "metylera" dvs föra över en grupp atomer (1 kol + 3 väte) till en amino syra . Det är en viktig process i kroppen som avgiftar och reparerar och slår på och av gener. Varje gång en ny cell ska bildas måste DNA:n kopieras. Funkar inte det blir det knas, därför hör man ofta talas om sk "metylerade tillskott" särskilt B12. (överskott av folsyra bör kollas upp)

Få vet vad amino-syrorna egentligen gör om man inte springer på gymmet eller om man är elit-idrottare och vill klara stor tränings-belastning utan att det får motsatt effekt. Vid dessa tillfällen diskuteras säkert sk. BCAA -syror. Dessa har i studier visat sig kunna hjälpa till att bygga upp muskler o göra oss stresståligare. Vi får inte glömma att även hjärtat är en muskel som kan stärkas av detta. De metaboliseras oxå av musklerna direkt, inte levern. Intressant är även att de använts för att hjälpa vid leversvikt, anorexi o psykos, även diabetiker har förhöjt behov. Man bör överväga det vid viss cancer. Ödem, skakningar och kramper kan vara tecken på brist. För mer info om dosering konsultera läkare vid sjukdom och tränare vid träning. BCAA -terapi är ännu i sin linda mot flera sjukdomar. Vid intag FÖRE träning nyttjar musklerna dem istället och spar då på glutaminet i musklerna. Glutamin är det som musklerna främst består av o som många äter, främjar oxå vita blodkroppar o immunceller att dödar bakterier samt kan påskynda läkning av magsår. Tillskott tas ej samtidigt med Tryptofan, fenylalanin, 5HTP (konkurrerande AAA-syror som har företräde in till hjärnan). Skelettmuskler kan omsätta dem till energi direkt och de främjar proteinsyntesen.

För de som sover dåligt och har problem med sköldkörteln kan Tyrosin vara värt att prova. Det ingår som byggsten i T4-hormonet o stödjer oxå binjurarna. Under stress ökar behovet av adrenalin o kortisol o Tyrosin tas då från hjärnan så brist kan uppstå. Tillskott kan oxå öka uppmärksamheten och minnet då det ingår i Q10 som ju nämnts som viktigt för mitokondriernas funktion och mot demens -eller egentligen ALLT eftersom ALLT och ALLA är beroende av fungerande mitokondrier. Det dämpar oxå smärta, aptit, missbruk-beroenden av olika slag pga att dopaminet ökar samt lusten. Tecken på brist är problem med temperatur, blodtryck (ofta lågt), sköldkörteln och binjurar.

Kost & kunskapDär berättelser lever. Upptäck nu