İlham Alın Serisi | Ön Hazırlık Yapın - @elfylmz15

2.1K 187 12
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Bir Boşanma Hikâyesi" ve "Aşkın Kahramanı" hikaylerinin yazarı @elfylmz15 tarafından hazırlanmıştır.

Wattpad'de Bir Boşanma Hikâyesi ve Aşkın Kahramanı, adlı hikâyelerin yazarıyım. Beni diğer hikâyelerimden veya kitaplarımdan da tanıyor olabilirsiniz. Hangi masaldan uçup geldiyseniz, iyi ki geldiniz.

Benim yazma ipuçlarım; çok kolay dikkati dağılan, bir şeyleri çok çabuk unutan ve sık sık yazmakta zorlandıkları dönemler geçirenlere; çünkü ben bunlardan hepsiyim.

Bu saydıklarımın hepsi benim için hep sıkıntı yaratan durumlar oldu her zaman. Ben de kendimce çözüm önerileri geliştirdim bu durumlara ve sonraları bu çözümlerin aslında benim için birer yazma metoduna dönüştüğünü fark ettim.

İlk ipucum sabırlı olmak. Özellikle kolay dikkati dağılan kişiler için söylüyorum bunu. Sabırlı olun. Sıkıldığınız zaman buna 'sonra yazarım ya,' diye çözüm getirmeyin. Beş dakika mola vermek her zaman daha yapıcı bir çözümdür. Bir çay için. Balkona çıkın, pencereyi açın ve biraz hava alın. Birileriyle sohbet edin. Zihniniz boşaltın. Hatta yazı ortamınızı değiştirin. Güzel bir havada, açık havada yazmak inanın çok keyifli oluyor. Balkonda yazın. Pencerenin önünde yazın. Fakat tüm bunlar için önce sabırlı olmanız gerekiyor. Kendinizi zorlamadan, sabırla beklemeniz ve vazgeçmeden yazmaya devam etmeniz gerek.

İkinci ipucumsa yazmaya başlamadan önce ön hazırlık yapmak, sık sık not almak ve gerekli durumlarda taslaklar hazırlamak. Bu önerim de özellikle bir şeyleri çabucak unutanlar ve yazarken sık sık hikâyenin ortasında tıkanıp kalanlar için. Yolda yürürken, ders dinlerken, önemli bir toplantıda not alırken aklımıza sık sık muhteşem fikirler geldiği oluyor. Hadi itiraf edin, en çok bu zamanlarda yaratıcılığımız kendini gösteriyor. Fakat iş yazma anına gelince bu fikirler uçup gidiyor. Bu nedenle daha önce aklınıza gelen fikirleri, aklınıza geldikleri anda not almaya çalışın.

Yazma vakti geldiğinde, o gün yazacağınız bölüme, paragrafa, sayfaya ya da o anda hangi düzende yazacaksanız ona göre bir ön hazırlık yapın. İhtiyacınız olan her türlü bilgiyi önceden hazırlayın ki daha sonra yazarken bu bilgileri aramak yazınızla aranıza girmesin. Daha önce tuttuğunuz notları bu ön hazırlık sırasında kullanın. Hatta eğer bunun size yardımcı olacağını düşünüyorsanız, yazacağınız şeyin önceden bir taslağını çıkarın.

Bunun her yazara hitap eden bir yöntem olmadığını biliyorum. Tanıdığım çoğu yazar taslaklarla çalışmayı değil, o an akıllarına geldiği gibi yazmayı seviyorlar. Fakat ben neredeyse koca bir kitabın taslağını hazırlamadan yazmaya başlamam asla. Taslak tutmadığım zaman kurgunun akışını kaybediyorum hemencecik. Hangi olayı nereye koymam gerektiği karışıyor kafamda. Bir düzen oturtamıyorum. Bu nedenle taslaklar bana çok yardımcı oluyor. O bölümde ne olacak, hangi fikirler, hangi düzende kullanılacak, hangi bilgiler lazım olacak bunların hepsini ekliyorum taslağıma. Hatta bazen karakterler arasında geçecek konuşmaları da ekliyor ve aralardaki boşlukları daha sonra dolduruyorum.

Farklı ortamlarda yazmak da benim yazma ipuçlarımdan biri. Aynı ortamda çok uzun süre yazamıyorum ben. Sanki yazdığım her ortamın belli bir ilham kotası var ve bir süre sonra o kota dolunca benim de yazmam güçleşiyor. Özellikle ev ortamında yazmak çoğu zaman çok zor oluyor benim için. Sürekli vakit geçirdiğim yer çünkü odam. Bu nedenle son zamanlarda odamdan birkaç saatliğine de olsa her gün biraz uzak durmaya çalışıyorum. Hatta evden. Bir kafeye gidiyorum, yanıma yazı malzemelerimi alıyorum ve biraz orada yazıyorum. Sonra geliyor ve yazıma odamda devam ediyorum; çünkü artık odamdan bir süredir uzak olmanın rahatlığı var üzerimde ve bu yeni ortamda yazmak benim için daha kolay oluyor bu şekilde. Dışarı çıktığımda seçtiğim mekanların ferah ve aydınlık ortamlar olmasına dikkat ediyorum. Aynı şey odam için de geçerli. Dağınık ve karanlık bir odada yazmak gerçekten dikkat dağıtıcı oluyor. Sanki oda üzerinize geliyor gibi oluyordur eminim.

Son iki önerimse yazma zorluğu çektiğimiz dönemler için. İçinizden hiç yazmak gelmiyor, kelimeler bir türlü çıkmıyorsa ve ilham hiçbir şekilde gelmiyorsa, bu ipuçlarının size yardımcı olabileceğine inanıyorum.

Öncelikle hemen masanın başından kalkın ve elinize bir kitap alın. Siz kelimelerinizi kaybetmişsiniz ve yenilerine ihtiyacınız var. Bir kitap okuyun. Gevşeyin ve kitabınızın tadını çıkarın. Özellikle çok yoğun yazdığım dönemlerde kitap okumanın bana çok yardımcı olduğunu keşfettim. Bu yüzden o dönemlerde mutlaka yanımda bir kitap taşırım her yere ve bulduğum her fırsatta okurum. Bu illa bir kitap olmak zorunda değil. Gazete okuyun, dergi okuyun ama okuyun. Bunu bir çeşit zihin egzersizi olarak düşünün.

Son olarak da bir süre için elinizle yazmayı deneyin. Bir sayfa bile elimle yazsam, yazdığım kısımdan sonrasının su gibi aktığını hissediyorum hep. Bu yüzden ne zaman tıkanıp kalsam, hemen bir kâğıt alıp elimle yazmaya başlıyorum. Ta ki devamını bilgisayarımda tıkanmadan yazabileceğimi hissedene dek. Gerekirse koca bir kitabı elimle yazabilirim ama elimle yazmanın her zaman bilgisayarda yazmaktan daha ilham verici buluyorum.

Bunlar benim yazarken kullandığım ipuçlarım ve bu ipuçlarının size de yardımcı olmasını umuyorum. Sizlere şöyle yazın, böyle yazın demek istemiyorum çünkü biliyorum ki, herkesin yazım tekniği farklı. Herkesin kelimeleri kendine özgü. Ben sizlerle sadece benim nasıl daha rahat yazdığımı paylaşabilir ve bunların size de yardımcı olmasını umut edebilirim.

Wattpad ekibine beni bu etkinliğe dahil ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Sizlerle burada bir araya gelmek benim için çok keyif vericiydi.

Artık hazırsanız bence molanızı sonlandırabilir ve yazmaya başlayabilirsiniz. Keyifli çalışmalar!

- Elif Yılmaz

 #NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.   

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin